Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 09:03

Δήμος Καλαμάτας: Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα ρέματα

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα ρέματα

 

Κραυγή αγωνίας απηύθυναν πρόεδροι κοινοτήτων χθες στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας για την κατάσταση με τα ρέματα, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Στη Θουρία και στο Πήδημα όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016, εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ζήτησε και πάλι τη συνδρομή του δήμου και της ΔΕΥΑΚ, για να καθαριστούν όλα τα ρέματα.

Χαρακτηριστικά, πρόεδρος ζήτησε καινούργια ρέματα στο χωριό του, γιατί τα παλιά έχουν γίνει δρόμοι, ενώ συνάδελφός του επεσήμανε ότι ρέμα άλλαξε κατεύθυνση και αυτό συνετέλεσε στην πρόκληση καταστροφών το 2016.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που παρέστη στην αρχή της συνεδρίασης (είχε προγραμματισμένο ραντεβού λίγο αργότερα) στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του συντονισμού και στην καλύτερη προετοιμασία, επισημαίνοντας ότι ο δήμος προγραμματίζει να αποκτήσει δύο αλατιέρες που θα τοποθετηθούν σε αγροτικά οχήματά του, ώστε να παρεμβαίνει στον Ταΰγετο και όπου αλλού χρειάζεται.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας διάβασε την περσινή εγκύκλιο με τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιπλημμυρική προστασία κι ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση παρέμβαση στον Ταΰγετο και την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πρόσφατα.

Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς, αφού παρατήρησε ότι ακραία φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές, εκδηλώνονται νωρίς, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, επεσήμανε ότι η υπηρεσία έχει πρόβλημα με τις αντλίες, δεν έχει πολλές. Ενημέρωσε ότι πυροσβεστικό όχημα με αλυσίδες θα υπάρχει στο “Τουριστικό” Ταϋγέτου, για να συνδράμει αν χρειαστεί. Απευθυνόμενος στη Γεωτεχνική Υπηρεσία του δήμου αναφέρθηκε στα πεύκα, στους ευκαλύπτους και σε άλλα ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες δέντρα και ζήτησε γενναία κλαδέματα ή και αντικατάστασή τους με πιο ανθεκτικά δέντρα, ενώ ζήτησε να γίνεται νωρίτερα η συνεδρίαση του ΣΤΟ, το Σεπτέμβριο.

Απαντώντας, ο δήμαρχος ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία την προμήθεια αντλιών, ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία άρσης επικινδυνότητας δέντρων και δεσμεύτηκε ότι του χρόνου η εργολαβία αυτή θα έχει περισσότερα χρήματα, ενώ παρατήρησε ότι φέτος συνεδρίασε πιο νωρίς το ΣΤΟ, τον Οκτώβριο, αντί για το Νοέμβριο.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας σημείωσε ότι με βάση τον όγκο των ρεμάτων σ’ όλη τη Μεσσηνία και τη δυνατότητά τους σε μηχανήματα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλο το δίκτυο των ρεμάτων. Παρατήρησε πως “χρειαζόμαστε τη συμβολή των δήμων”, ευχαρίστησε το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο που ξεκίνησε τους καθαρισμούς κι ενημέρωσε πως “αναμένουμε μια εργολαβία καθαρισμού 200.000 ευρώ που θα συμβασιοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου”. Εντόπισε δύο σημεία με πρόβλημα, το ένα στα Γιαννιτσάνικα, στη διασταύρωση των οδών Ειρήνης και Αφροδίτης σ’ ένα μικρό ρέμα και το άλλο στη Θουρία στο ρέμα Αγίων Θεοδώρων, όπου σ’ ένα ακάλυπτο τμήμα 70-80 μέτρων υπάρχουν φερτά υλικά.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος ενημέρωσε ότι έφτιαξαν λίστα με τα ρέματα που θα καθαρίσει η επιχείρηση και σ’ αυτά είναι ο Βέλιουρας, το Καλαμίτσι, ο Καραμπογιάς και αυτά στα παλιά σφαγεία και στη Βαγγ. Δράκου.

Η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστίνα Λυκουργιά ανέφερε ότι έχουν ζητήσει εγγράφως από τους προέδρους των κοινοτήτων ενημέρωση για την ύπαρξη ιρλανδικών τάφρων (τάφροι που περνούν δρόμοι) στα χωριά τους, στις οποίες ο δήμος θα τοποθετήσει πινακίδες για την προσοχή των διερχόμενων σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης ενημέρωσε ότι μετά τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην πόλη, υπάρχει πίεση από τον κόσμο για κοπές και κλαδέματα δέντρων. Συνέστησε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην περάσει το μήνυμα ότι “πρέπει να καρατομήσουμε όλα τα δέντρα”.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης του δήμου Δημήτρης Γεωργακίλας παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι στην αδυναμία καθορισμού προτεραιοτήτων, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση, όταν προκληθεί ακραίο φαινόμενο.

Ο πρόεδρος της Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος στάθηκε στην τραγική κατάσταση στην αγροτική οδοποιία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για την Πυροσβεστική αν πιάσει φωτιά σε κάποιο χωράφι.

Ο πρόεδρος της Θουρίας Κώστας Κυριακόπουλος σημείωσε ότι η περιοχή δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πλημμυρικό φαινόμενο και ζήτησε τον άμεσο καθαρισμό του Ξερίλα που έχει μπάζα και του ρέματος Αγίων Θεοδώρων.

Ο πρόεδρος του Πηδήματος Ηλίας Μηλίτσης υπενθύμισε ότι μέχρι και απώλεια ανθρώπινης ζωής είχε το χωριό το Σεπτέμβριο του 2016 και ζήτησε να καθαριστούν άμεσα τα δύο ρέματα που περνούν μέσα στο χωριό, να ξεμπαζωθεί ο ποταμός Αρις και να κλαδευτούν τα δέντρα στο πάρκο.

Την αγωνία τους εξέφρασαν ακόμα οι πρόεδροι Αριος, Αρφαρών, Πλατέος, Αγίου Φλώρου, Ανθειας, Αντικαλάμου, Αγριλου, Βελανιδιάς και κοινοτική σύμβουλος από τη Μικρή Μαντίνεια. Το λόγο πήραν κι εκπρόσωποι εθελοντικών συλλόγων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER