Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 10:14

Μαρίνα γίνεται το μισό λιμάνι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Μαρίνα γίνεται το μισό λιμάνι της Καλαμάτας

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως γνωστοποίησαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο γενικός γραμματέας Λιμένων του ΥΕΝ καθηγητής Κώστας Μουτζούρης.

Η βασική πρόταση που παρουσιάστηκε προβλέπει τη δημιουργία στον προλιμένα, από ενδεχόμενο ιδιώτη επενδυτή, χώρου ναυταθλητισμού και μαρίνας - «η υφιστάμενη έχει κορεστεί», είπε ο Κ. Μουτζούρης. Ουσιαστικά η νέα μαρίνα θα δημιουργηθεί μεταξύ του ανατολικού  μόλου και του μόλου του Πανελληνίου. 

Παράλληλα, προβλέπονται δύο επιπλέον θέσεων ελλιμενισμού στο νοτιοδυτικό τμήμα του κυματοθραύστη. «Αυτό είναι το μεγάλο έργο, η νέα μαρίνα είναι πολύ μικρότερο», τόνισε ο γ.γ. του ΥΕΝ.

Ολα αυτά, είπε ο Κ. Μουτζούρης, θα βοηθήσουν το λιμάνι της Καλαμάτας να αντεπεξέλθει με ικανοποιητικό τρόπο και για αρκετά χρόνια στις νέες ανάγκες που προκύπτουν λόγω του νέου αυτοκινητόδρομου, κυρίως όμως να αναλάβει αναπτυξιακό ρόλο σε μια εποχή κρίσης - «μέχρι να δημιουργηθεί το νέο λιμάνι, δυτικότερα», όπως είπε.

 

ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ 800 ΛΙΜΑΝΙΑ

Στην ερώτηση της «Ε» για τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα νέο λιμενικό έργο σε περίοδο κρίσης, ο γ.γ. του ΥΕΝ δήλωσε ότι μέχρι και τη χθεσινή κάθοδό του στην Καλαμάτα αγνοούσε την προοπτική αυτή, όπως είπε χαρακτηριστικά - προσθέτοντας ότι τον ενημέρωσε σχετικά μόλις χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας:

«Εγώ δεν αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα ενός νέου λιμανιού, αλλά ο δήμαρχος με ενημέρωσε ότι είναι μια υποδομή που προβλέπεται στο ΓΠΣ» συνέχισε ο Κ. Μουτζούρης.

Ταυτόχρονα όμως παρατήρησε ότι ήδη η χώρα μας διαθέτει 800 λιμάνια, και γι’ αυτό το λόγο ενδεχόμενα νέα λιμενικά έργα θα πρέπει να γίνονται με φειδώ, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύει η πατρίδα μας.

 

ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ο γ.γ. του ΥΕΝ ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικοποιήσεις όσον αφορά τις μαρίνες και τα λιμάνια. «Στόχος είναι να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια σε χώρους οι οποίοι δεν θα προκαλούν όχληση στις τοπικές κοινωνίες» είπε ο Κ. Μουτζούρης.

Αναφερόμενος δε στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καλαμάτας, ειδικότερα, επισήμανε ότι το τμήμα της που δεν συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του λιμανιού, μπορεί να αποδοθεί στο δήμο για να το διαχειρίζεται.

Οπως εκτίμησε δε, μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ληφθεί η απόφαση επί του μάστερ πλαν του λιμανιού.

 

«ΕΝΑΥΣΜΑΤΙΚΗ»

Εναυσματική χαρακτήρισε από την πλευρά του τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση με φορείς και κατοίκους, ενώ σε δεύτερη σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις επί των οποίων θα αποφασίσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα θεσμοθετημένα όργανα.

«Η διαβούλευση θα είναι αναλυτική και θα καταλήξουμε στις προτάσεις. Δεν είναι δεδομένο ότι θα συμφωνήσουμε όλοι, ωστόσο όλοι θα ενημερωθούν για τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο λιμάνι της Καλαμάτας» τόνισε ο δήμαρχος. Οπως διευκρίνισε δε, η χθεσινή σύσκεψη δεν ασχολήθηκε με θέματα διοίκησης του λιμανιού. «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, δεν μιλήσαμε καθόλου γι’ αυτό» διαβεβαίωσε.

Στη χθεσινή σύσκεψη, από την πλευρά του δήμου μετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης, Παναγιώτα Ντίντα και Χρίστος Ριζάς, οι διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Βασίλης Τζαμουράνης και Σταυρούλα Αγρίου αντίστοιχα, ενώ συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου, μελετητές καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από το υπουργείο Ναυτιλίας.


NEWSLETTER