Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2012 00:00

Ενταξη στο Δ. Καλαμάτας ζητεί η Κοινότητα Αβίας

Γράφτηκε από την
Ενταξη στο Δ. Καλαμάτας  ζητεί η Κοινότητα Αβίας

 

Να ενταχθεί και να συγχωνευθεί με το Δήμο Καλαμάτας ζητεί με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού της Συμβουλίου, η Κοινότητα Αβίας. Σε έγγραφό του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τους βουλευτές του νομού και τους δημάρχους Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη μετά από πολλές συζητήσεις με τους κατοίκους και τους φορείς κι επισημαίνει πως έχουν συμφωνήσει και υπογράψει κάτοικοι της κοινότητας. Εκφράζει την πίστη ότι είναι προς όφελος και των δύο δήμων «να αρθεί αυτή η ανισορροπία τώρα που παρέχεται διά του άρθρου 283 παράγραφος 5 του νόμου 3852/10 η δυνατότητα τακτοποίησης τέτοιων θεμάτων συγχώνευσης».

Ζητώντας από τα Δημοτικά Συμβούλια Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απαίτηση τους το Τοπικό Συμβούλιο παρουσιάζει μια σειρά από λόγους για τη συγκεκριμένη απαίτηση:

«- Καθόσον βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό πλευρό της πόλης της Καλαμάτας και κατ’ επέκταση αυτής σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της, με συνεχή δόμηση νιώθουμε σώμα της.

- Εχουμε με το Δήμο της Καλαμάτας κοινό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο προς το παρόν είναι ημιτελές. Βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

- Πολλές κατοικίες της κοινότητάς μας ανήκουν σε δημότες της Καλαμάτας, οι οποίοι θεωρούν την περιοχή μας και δικαίως κομμάτι της πόλης της Καλαμάτας, σεβόμενοι άλλες αξίες, όπως ιστορικές, εθίμων, θρησκευτικές κλπ.

- Οι δημότες μας συναλλάσσονται καθημερινά με την πόλη της Καλαμάτας σε όλες της τις δραστηριότητες και βρίσκονται στην πόλη της Καλαμάτας, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επαγγελματίες.

- Στα σχολεία της Καλαμάτας φοιτούν τα παιδιά μας από το Δημοτικό έως Γυμνάσιο και Λύκειο, ακόμη Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

- Με τη στήριξη της Καλαμάτας είναι δυνατή η αξιοποίηση και η τουριστική προβολή της ανατολικής πανέμορφης ακτής του Μεσσηνιακού Κόλπου.

- Διότι έτσι θα σχεδιαστεί να προγραμματιστεί και θα γίνει δυνατή η αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων της παραλίας μας, αξιοποιώντας τη σχετική μελέτη προστασίας και ανάπλασης και των υπολοίπων ακτών της περιοχής μας (Αρχοντικό – Παλιόχωρα) ενιαίο έργο που αφορά και το Δήμο Καλαμάτας, από τη διάβρωση, έργο εν μέρει ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

- Η βατότητα του παραλιακού δρόμο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αναγκάζει τους παραθεριστές και κατοίκους, τους μεν να αποφεύγουν, τους δε να αγανακτούν για την κυκλοφορία.

- Από την άλλη ο Δήμος Δυτικής Μάνης  επί 2ετία δεν έχει προσφέρει ούτε κατ’ ελάχιστο έργο συντήρησης, ανάπτυξης και σχεδιασμού για την προοπτική του πανέμορφου τόπου μας.

- Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ που αφορούσε την περιοχή μας έχει εγκαταλειφθεί.

- Εργο ύδρευσης  Μεγάλης Μαντίνειας, το οποίο έχει εκτελεστεί κατά 60% από το πρόγραμμα "Θησέας" εγκαταλείφθηκε, παρουσιάζοντας εικόνες ερήμωσης (σωλήνες και υλικά πεταμένα, λακκούβες στους δρόμους).

- Η έλλειψη τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Μάνης μας οδηγεί με βεβαιότητα στην εγκατάλειψη και την ερήμωση, αλλά και στην αναρχία της οικοδόμησης της παραλιακής ζώνης χωρίς πρόβλεψη οδοποιίας και ελάχιστου κοινόχρηστου χώρου, π.χ. πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, πλατείες, πάρκινγκ.

Σημειωτέον δε ότι μέχρι τα όρια της Καλαμάτας υπάρχει σχέδιο πόλης και από την απέναντι πλευρά του δρόμου άλλη όψη. 

- Αισθανόμαστε ότι είμαστε δημότες επαίτες που απευθυνόμαστε στο Δήμο Δυτικής Μάνης για να εξυπηρετηθούμε από το Δήμο Καλαμάτας».


NEWSLETTER