Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 17:50

Καλαμάτα: Μελέτη για αξιοποίηση του κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Γράφτηκε από την

 

Τη μελέτη για την αξιοποίηση του διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας, προϋπολογισμού 831.000 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα θέματα, που αναβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, στη 1.30 περίπου μετά τα μεσάνυχτα.

Αναμένεται, ακόμα, να εγκρίνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του έργου αυτού στην κατηγορία της πρόσκλησης του “Φιλόδημου” με τίτλο “Ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτηρίων” και την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου, όταν αυτό εκπονηθεί για την περίοδο 2020 - 2023.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, “το κτήριο αποτελούσε τμήμα του κτηριακού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλαμάτας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και στο ισόγειο λειτουργούσαν τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί το 1959 μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη ΔΕΗ και για 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από το Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ. Το 1984 όμως ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο που βρίσκεται ανατολικά του κτίσματος, τμήμα και αυτό του πρώην εργοστασίου που ήταν ιδιοκτησία του, για να στεγάσει την Κεντρική Σκηνή του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ). Το διώροφο όμως κτήριο των γραφείων δεν επισκευάστηκε ταυτόχρονα με το εργοστάσιο, γιατί εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμα ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιείτο από την τεχνική υπηρεσία της εταιρείας. Σήμερα το κτίσμα έχει σχεδόν αποδομηθεί. Χωρίς κάποια χρήση και μετά από μακρόχρονη εγκατάλειψη, το κτήριο φαντάζει ερειπωμένο, παρουσιάζοντας πολλές και σημαντικές φθορές”.

Αντικείμενο της μελέτης “είναι η επισκευή και επαναλειτουργία του διώροφου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 335 τ.μ. που αναπτύσσεται σε δύο ίσης επιφανείας επίπεδα - ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να φιλοξενηθούν δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου. Στην πρώτη στάθμη ισογείου προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει το αξιόλογο βεστιάριο του Δημοτικού Θεάτρου. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει συγχρόνως και το θεατρικό εργαστήριο, με θεατροπαιχνίδια, θεατρικά σεμινάρια, πρόβες και ανάγνωση θεατρικών κειμένων. Θα κατασκευαστούν επίσης τουαλέτες, μία εκ των οποίων θα προορίζεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον όροφο του κτηρίου προτείνονται οι παρακάτω λειτουργίες: Γραφείο για τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή. Δημιουργία χώρου για το αρχείο του Δημοτικού Θεάτρου. Στον α’ όροφο θα εγκατασταθεί το Φροντιστήριο του Θεάτρου. Στον α’ όροφο επίσης διαμορφώνεται χώρος ραφής νέων κοστουμιών και μεταποίησης των υπαρχόντων για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων”.