Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 08:46

Θυελλώδης συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψήφισμα κατά της συνεργασίας Βασιλόπουλου με Κουκούτση

Γράφτηκε από τον
Θυελλώδης συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψήφισμα κατά της συνεργασίας Βασιλόπουλου με Κουκούτση

 

Με οριακή πλειοψηφία, 17 ψήφους υπέρ και 16 κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ονομαστική ψηφοφορία αποδέχθηκε το ψήφισμα και καταδίκασε“ την ακροδεξιά επιλογή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και συγκεκριμένα του δημάρχου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως εκφράστηκε με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτριο Κουκούτση”.

Μάλιστα, ζήτησε με το ψήφισμα αυτό “την άμεση απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας”, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από το δήμαρχο.

Η συζήτηση που ολοκληρώθηκε στις 2 παρά 10 το πρωί, ήταν θυελλώδης με αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις ιδεολογικού χαρακτήρα και κομματικής ορθοδοξίας, με αναφορές στην πολιτική ιστορία του τόπου και όχι μόνο.

Η αναφορά για ακροδεξιά επιλογή από την πλευρά του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, στεκόμενος στον χαρακτηρισμό “ακροδεξιός” που τον χαρακτήρισε απόλυτα προσβλητικό.

Επικεφαλής και σύμβουλοι των μειοψηφιών ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι δεν χαρακτηρίζουν ακροδεξιό το δήμαρχο, αλλά την επιλογή του. Την ένταση πυροδότησε αναφορά του Μανώλη Μάκαρη, όταν μετά από ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα, προκάλεσε το δήμαρχο να αποδείξει ότι δεν είναι ακροδεξιός.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Μάκαρη, Κουζή, η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Μιχ. Αντωνόπουλος. Το καταψήφισαν οι παρατάξεις δημοτικής αρχής, Αλειφέρη, Κουκούτση και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο σύμβουλος Ανδρέας Καραγιάννης από την παράταξη Τζαμουράνη και η Μαρία Μαλαπάνη από την παράταξη Κοσμόπουλου.

Στη διαδικασία δεν συμμετείχε η παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου, καθώς τα μέλη της αποχώρησαν πριν την έναρξη της συζήτησης. Η Μαρ. Οικονομάκου ανέφερε ότι “δεν είναι ζήτημα που αφορά την πόλη και έχει γίνει σπέκουλα”.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται ακροδεξιός ο δήμαρχος.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “μας βρίσκει αντίθετους η συνεργασία, υπογράψαμε και μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε αντίδραση, όπως περιμέναμε, από το κόμμα που κυβερνάει σήμερα. Το ζήτημα έχει αναδειχθεί και απασχολεί την κοινή γνώμη της πόλης”. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά είχε χαρακτηρίσει ναζιστική τη Χρυσή Αυγή.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι “έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά της συνεργασίας, θα υπερψηφίσουμε το ψήφισμα. Πλήττει την εικόνα της πόλης”. Και αναφέρθηκε στην πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου με βαρύ κατηγορητήριο κατά Κουκούτση.

Η Ελένη Αλειφέρη ζήτησε χαμηλότερους τόνους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή και μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η δημοκρατία από τον Κουκούτση. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι “πουθενά δεν αναφέρει ακροδεξιό δήμαρχο. Δεν χαρακτήρισα ποτέ το δήμαρχο ακροδεξιό” και πρόσθεσε πως “έχει βουίξει όλος ο τόπος, όλη η Ελλάδα με τη συνεργασία του δημάρχου”.

Η Τόνια Κουζή διευκρίνισε ότι “για την επιλογή είπαμε, όχι για το πρόσωπο”.

Ο Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε πως “σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή βγήκε εκτός Βουλής, που είναι κατηγορούμενοι για όλο τον Ποινικό Κώδικα, παίρνεται η συγκεκριμένη επιλογή. Είναι ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής”.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “κρίνουμε τον δήμαρχο για τις επιλογές του και τις καταδικάζουμε. Ο δήμαρχος διχάζει με τις επιλογές του”.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης, απευθυνόμενος στους συμβούλους των μειοψηφιών, είπε “κύριοι εισαγγελείς κι ένορκοι, θεωρείτε δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου” και τους επέκρινε, γιατί “μόνο το ζήτημα Κουκούτση τέθηκε στον πρωθυπουργό”. Δήλωσε πως “αν το δικαστήριο κρίνει ότι είμαι ένοχος, δεν θα με δείτε για 15 χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν ένδικα μέσα και θα ζητήσω να δικαιωθώ”. Υποστήριξε ότι “το ζήτημα είναι το χτύπημα στο Θανάση Βασιλόπουλο” και πρόσθεσε: “Παλεύουν να τον αποδομήσουν το λούμπεν προτελεταριάτο και ένα μέρος της μπουρζουαζίας της πόλης. Πήγε μπροστά με την επιλογή Βασιλόπουλου η πόλη”.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι “είναι δικαίωμά μου ποιον θα επιλέξω και θα κριθώ από τους πολίτες”. Δήλωσε πως “ο Δήμος Καλαμάτας λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά”. Προκαλώντας τις μειοψηφίες, ρώτησε “σε όλα τα άλλα πάμε καλά;” και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε με πολλή δουλειά. Δεν θέλετε να δώσετε τη στήριξη”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER