Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 16:33

Τεράστιο πρόβλημα τα μπαζωμένα ρέματα στο Δήμο Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Τεράστιο πρόβλημα τα μπαζωμένα ρέματα στο Δήμο Μεσσήνης (βίντεο)

Τα μπαζωμένα ρέματα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο Μεσσήνης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα για να καθαριστούν τα πιο επικίνδυνα, καθώς υπάρχει αδυναμία να καθαριστούν όλα, ενόψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του δήμου, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου και υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ενώ διατυπώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από προέδρους κοινοτήτων για την κατάσταση ρεμάτων και αγροτικών δρόμων.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι “συντονίζουμε τις ενέργειες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες”. Είπε ότι “ο δήμος μας είναι έτοιμος, έχει μηχανήματα και χειριστές” και διαβεβαίωσε πως “θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις υπηρεσίες”.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας παραδέχθηκε ότι “είναι τόσα πολλά τα ρέματα και τόσο λίγος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που έχουμε, που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε” και παρατήρησε: “Οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες, χωρίς τη συνδρομή των δήμων δεν θα έχουμε αποτέλεσμα”. Και ευχαρίστησε το δήμαρχο που ανταποκρίθηκε και ο δήμος ξεκίνησε καθαρισμούς σε ρέματα. Ανακοίνωσε, επίσης, πως την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Ο προϊστάμενος επεσήμανε ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων παίζουν πολύ σοβαρό ρόλο, καθώς είναι αυτοί που πρέπει να εντοπίσουν ποια ρέματα θέλουν καθαρισμό.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν καθαρισμοί ρεμάτων με προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα, όπως είναι το ρέμα της Βαρυμπόμπης στο Καρτερόλι. Ζήτησε, ακόμα, να κλαδευτούν τα ευάλωτα στα καιρικά φαινόμενα δέντρα, όπως οι ευκάλυπτοι, για να μην πέσουν μεγάλα κλαδιά και κλείσουν οι δρόμοι.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας μίλησε για πολλά μπάζα στα ρέματα, ιδίως στα χωριά μετά το κλείσιμο των χωματερών. Συνέστησε “οι αγρότες να μην πετάνε στα γειτονικά ρέματα ό,τι καθαρίζουν από τα κτήματά τους”, εκτιμώντας ότι “το να κάνουμε μηνύσεις δεν λέει τίποτα”. Ζήτησε “και οι εργολάβοι που καθαρίζουν τα ρέματα να μην αφήνουν δίπλα αυτά που βγάζουν και ξαναπέφτουν μέσα” και παρατήρησε: “Ο,τι δέντρο είναι μέσα στην κοίτη, δεν πρέπει να κοπεί. Να κοπούν τα δέντρα που πρέπει, όχι όλα, γιατί δημιουργείται πρόβλημα”.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος συμφώνησε μ’ αυτά που είπε ο δασάρχης και σημείωσε: “Ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει συνείδηση προστασίας του χώρου που μας φιλοξενεί. Τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα πρέπει να πηγαίνουν στην ανακύκλωση οικοδομικών υλικών. Ο δήμος θα προβλέψει πρόστιμα στο νέο κανονισμό καθαριότητας, γιατί πρέπει να κάνουμε αυτά που λέει ο νόμος”.

Οι γεωπόνοι Κυριακή Αρχοντάκη και Ανδρέας Κρασσακόπουλος, μέλη του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ, είπαν ότι ο Οργανισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες στον τομέα του καθαρισμού και τον βοηθάει η Περιφέρεια. Και ζήτησαν τη βοήθεια προέδρων και αγροτών, ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες, για να γίνει ιεράρχηση από τον ΓΟΕΒ και να υλοποιούνται επεμβάσεις στα πιο επικίνδυνα σημεία. Μάλιστα, ο κ. Κρασσακόπουλος ζήτησε να γίνει από κοινού αυτοψία και με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Μεσσήνης και με αγρότες στα σημεία που οι τελευταίοι παρεμβαίνουν στο δίκτυο για να ποτίσουν και δεν αποκαθιστούν τις παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ανδρούσας Παναγιώτης Θεοχάρης, διαμαρτυρόμενος, επεσήμανε ότι”JCB και γκρέιντερ είναι είδος υπό εξαφάνιση. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια”. Εδειξε φωτογραφίες με κατεστραμμένους αγροτικούς δρόμους και παρατήρησε πως “πρέπει να υπάρχουν ευθύνες. Επρεπε να έχουν καθαριστεί δρόμοι, χαντάκια και ρέματα. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους αγροτικούς δρόμους”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος και προέτρεψε τον κ. Θεοχάρη και άλλους προέδρους να ενημερώσουν και να συνεργαστούν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Γαλιάτσο, ώστε να αποκατασταθούν τα πιο σημαντικά σημεία.

Ο πρόεδρος του Μαγγανιακού Γιώργος Γεωργακόπουλος ζήτησε να καθαριστεί το χαντάκι στο χωριό, που δεν έχει καθαριστεί ποτέ, γιατί θα πλημμυρίσει το χωριό.

Ο πρόεδρος του Βλάσση Γιάννης Λεντούδης επεσήμανε ότι 30 χρόνια βάζει τα θέματα με τα ίδια ρέματα και δεν έχουν καθαριστεί και διαμαρτυρήθηκε για τη ΔΕΗ, γιατί το χωριό μένει μέρες και νύχτες χωρίς ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Αμφιθέας είπε ότι ο καθαρισμός που έγινε στο ρέμα Βαρυμπόμπη είναι κοροϊδία.

Γ.Σ.


NEWSLETTER