Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 20:19

Παρέμβαση Κοσμόπουλου για τα ποτάμια

Γράφτηκε από τον
Παρέμβαση Κοσμόπουλου για τα ποτάμια

 

Ερώτηση - παρέμβαση για τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης ο Βασίλης Κοσμόπουλος επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”.

Η παρέμβασή του, όπως ανέφερε, έγινε με αφορμή τις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής στον ποταμό Αρι κι ενημέρωσε ότι “το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια αποτελεί μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα Τρίκαλα στις 13 Ιουνίου 2006 με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg IIIC-South, Ενωση περιοχών με ποτάμια. Σήμερα αριθμεί 26 μέλη - δήμους της χώρας, οι οποίοι διαρρέονται από ποτάμια και σκοπός της είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων”.

Ο κ. Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “πρόσφατα μάλιστα, στις 31 Οκτωβρίου, συνήψε σύμφωνο συνεργασίας με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με στόχο την αμοιβαία συνεργασία τόσο του ιδίου όσο και κάθε δήμου - μέλους του Δικτύου σε θέματα που σχετίζονται με την έρευνα στον τομέα της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, που αφορά στα ποτάμια οικοσυστήματα, μέσα από ερευνητικές, πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις”. Παρατήρησε, ακόμα, ότι “από την Πελοπόννησο μόνο ο Δήμος Σπάρτης ανήκει στο Δίκτυο. Ο δήμος μας παρά το γεγονός ότι διαρρέεται από ποτάμια (τον Πάμισο, τον Αρι και το Νέδοντα), των οποίων το οικοσύστημα οφείλει να προστατεύσει και να αναβαθμίσει, είναι απών από ένα ακόμα Δίκτυο, από τη συνεργασία με το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να έχει”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε θετικά και ζήτησε από τον κ. Κοσμόπουλο να φέρει εισήγηση για το θέμα, για να ενταχθεί.

Ανταπαντώντας, ο Β. Κοσμόπουλος είπε πως θα επικοινωνήσει με το Δίκτυο, αλλά επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης το δήμου στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.

Γ.Σ.


NEWSLETTER