Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 08:56

Θα γίνει κανονικά το Ανοιχτό Θέατρο, διαβεβαιώνουν Βασιλόπουλος - Μπασακίδης

Γράφτηκε από τον

 

“Το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου θα προχωρήσει και θα κατασκευαστεί” σημείωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Με αφορμή το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, δεν εγκρίθηκαν ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών και η παράταση για την ολοκλήρωση της υφιστάμενης εργολαβίας στο τέλος του χρόνου, ο δήμαρχος επεσήμανε πως “έχουμε ξεκινήσει μια υποχρέωση και θα το φτιάξουμε το θέατρο ή θα επιστρέψουμε τα χρήματα. Θα το ξαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με άλλη μορφή και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, αν θα πρέπει να ολοκληρωθεί ή όχι”.

Χαρακτήρισε αστειότητες κάποιες απόψεις που ακούστηκαν και παρατήρησε ότι “δεν μπορούμε να κινδυνολογούμε”. Διευκρίνισε ότι “οι μελέτες δεν έχουν γίνει δεκτές, όχι γιατί κινδυνεύουν 2.000 άτομα - αυτό αφορά τον προϋπολογισμό και όχι τη στατικότητα των κερκίδων”.

 

ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ενημερώνει για την πορεία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και υλοποίησής του, δίνει απαντήσεις σε απόψεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για κίνδυνο πνιγμού 2.000 ατόμων, και παρατηρεί πως “η πρόταση που απορρίφθηκε οριακά, θα υποβληθεί και πάλι, με επιπλέον τεκμηρίωση, που να απαντά σε ερωτήματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως από τις παρατάξεις των κ.κ. Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη”.

Επισημαίνει ότι “θα επιδιώξουμε την ολοκλήρωση του έργου και την ένταξη του σε ένα λειτουργικό πάρκο αναψυχής πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα εκτείνεται σε όλη την παρόχθια ζώνη του βόρειου Νέδοντα”.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης αναφέρει:

“Ενας αναγκαίος για την πόλη χώρος πολιτισμού, το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας 2.000 θέσεων, που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε όταν άνοιξαν οι προσκλήσεις χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αντικείμενο αντιπαράθεσης, που εξυπηρετεί περισσότερο τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και λιγότερο τις ανάγκες της πόλης.

Το θέατρο χωροθετήθηκε στην παρόχθια ζώνη του Νέδοντα, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς και στην αρχή της οδού Χρήστου Μαλαπάνη, διότι η συγκεκριμένη θέση υπερτερούσε έναντι των άλλων, λόγω της προσβασιμότητάς της, αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών κατά τους θερινούς μήνες.

Το έργο σχεδιάστηκε και ωρίμασε μελετητικά σε σύντομο χρόνο και κάτω από συνθήκες πίεσης, αφού το κεντρικό κράτος για χρόνια τώρα σχεδιάζει αιφνιδιάζοντας και απαιτεί από την Τ.Α. να ανταποκριθεί άμεσα, με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που δεν διαθέτει.

Στη φιλοσοφία αυτή και όχι εκ του προχείρου, προτάθηκε η κατασκευή μεταλλικών κερκίδων με προϋπολογιζόμενο κόστος ανά θέση κατ’ αποκοπή, μια διαδικασία συνηθισμένη για δημόσια έργα, με ταυτόχρονη όμως υποχρέωση του αναδόχου να εκπονήσει την μελέτη στατικής επάρκειας των κερκίδων, βάσει της οποίας θα γίνει και η κατασκευή.

Με την ολοκλήρωση, όμως, της μελέτης προέκυψαν άλλα μεγέθη εκτέλεσης του έργου, τόσο ως προς τον τρόπο κατασκευής των κερκίδων όσο και ως προς το οικονομικό μέγεθος.

Στις όποιες αδυναμίες ή λάθη, προτάθηκε σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως ολοκληρωθούν με την παρούσα εργολαβία όσες εργασίες αφορούν δομικά στοιχεία της μελέτης, ενώ η κατασκευή των κερκίδων να ολοκληρωθεί με ένα νέο υποέργο που θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο κωδικό.

Πρόταση που απορρίφθηκε οριακά και η οποία θα υποβληθεί και πάλι, με επιπλέον τεκμηρίωση, που να απαντά σε ερωτήματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως από τις παρατάξεις των κ.κ. Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη.

Αντίθετα, με μια άκρατη κινδυνολογία, η κ. Κουζή τάχθηκε κατά της ολοκλήρωσης του έργου, λέγοντας «δεν θα οδηγήσω με την ψήφο μου σε πνιγμό 2.000 θεατές», αφού το θέατρο κτίζεται στην πλημμυρική ζώνη του Νέδοντα, θέτοντας ταυτόχρονα σε όλους τα εξής ερωτήματα:

Από ποια μελέτη προκύπτουν τα όρια της πλημμυρικής ζώνης του Νέδοντα; Ποιες οι απόψεις της για τη λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς, του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, των συνεργείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, του γηπέδου Λουκαρέα, του Σκοπευτηρίου, κατοικιών και άλλων επιχειρήσεων που από χρόνια, κατ’ αντιστοιχία βρίσκονται στην πλημμυρική ζώνη του Νέδοντα και του ρέματος Καραμπογιά; Πώς γίνεται να πνιγούν 2.000 θεατές ενός Ανοιχτού Θεάτρου, αφού είναι γνωστό ότι για λόγους ασφαλείας (ηλεκτροπληξία, προστασία ηχητικού εξοπλισμού κλπ.) με την πρώτη ψιχάλα δεν θα λειτουργεί.

Προφανώς δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά, παρά μόνο οι εντυπωσιακές διαπιστώσεις του νέου που αναζητά διαφοροποίηση από το παλιό, μόνο που η απόσταση ανάμεσα στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι πολύ μεγάλη.

Παρ’ όλα αυτά, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και βελτίωσης της παροχετευτικότητας του Νέδοντα, έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σύμφωνα με όσα θα προτείνει η μελέτη οριοθέτησης του Νέδοντα από την οδό Σπάρτης και άνω και η οποία έχει ήδη ανατεθεί και αναμένεται η εκπόνησή της.

Η διαχείριση χειμάρρων ή ποταμών εντός του οικιστικού χώρου απαιτεί καλές πρακτικές, που εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο ακολουθούν, χωρίς να γκρεμίσουν τίποτα ( π.χ Πράγα, Δρέσδη κλπ.) ή να φοβηθούν να κατασκευάσουν κάτι νέο πχ. κυβερνητικά κτήρια στην νέα κοίτη του Δούναβη στη Βιέννη, το στάδιο Millennium στο Κάρντιφ κ.ά.

Με το πνεύμα αυτό θα επιδιώξουμε την ολοκλήρωση του έργου και την ένταξή του σε ένα λειτουργικό πάρκο αναψυχής πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα εκτείνεται σε όλη την παρόχθια ζώνη του βόρειου Νέδοντα”.

Γ.Σ.