Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 09:04

Την άνοιξη ξεκινούν τα έργα αναπλάσεων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Μετά την άνοιξη του 2020 θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα η κατασκευή των πρώτων 6 έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), στο Ιστορικό Κέντρο και στην Παραλία.

Αυτό σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ενημερώνοντας για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη τη Δευτέρα, για τον έλεγχο της πορείας των έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί και αναμένεται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα είναι: 1) Ανάπλαση της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία. 2) Ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα. 3) Ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά. 4) Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. 5) Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής. 6) Δημιουργία 3 σημείων προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων με σύγχρονα μέσα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος” του ΕΣΠΑ κι εκπροσώπων των δήμων.

Ο κ. Μπασακίδης παρατήρησε ότι “διαπιστώθηκε εκ μέρους των ελεγκτικών αρχών ότι η εξέλιξη της υλοποίησης των προτάσεων του Δήμου Καλαμάτας είναι σύμφωνη με τα χρονοδιαγράμματα. Οι ελεγκτές μας έκριναν σ’ ένα λεπτό, γιατί βρισκόμαστε στο καλύτερο στάδιο”.
Ο αντιδήμαρχος -συντονιστής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- υπενθύμισε ότι “η συνολική πρόταση για το ΣΒΑΑ του δήμου αφορά σε παρεμβάσεις στις χωρικές περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και της παραλιακής ζώνης, προήλθε μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες την άνοιξη του 2017, αξιολογήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή στο σύνολό της και προέκυψε ένα σχέδιο προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 9.165.000 ευρώ”.

Το σχέδιο εξειδικεύεται σε 3 άξονες: α) Της Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό 1.220.000 ευρώ. β) Της Κοινωνικής Συνοχής με προϋπολογισμό 2.730.000 ευρώ, και γ) της Βιώσιμης Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 5.215.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, σύντομα αναμένονται οι προσκλήσεις για την υποβολή: Α) Στον άξονα β’, της Κοινωνικής Συνοχής, δύο προτάσεων που αφορούν: 1) Στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), που θα λειτουργήσει στην οδό Θουκυδίδου 2, στο παλιό Δημαρχείο με προϋπολογισμό 868.500 ευρώ, 2) στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που θα λειτουργήσει στο πρώην Ιερατικό Σχολείο, με προϋπολογισμό 1.610.000 ευρώ.
Β) Στον άξονα γ’: 1. Της ανάπλασης της πλατείας 23ης Μαρτίου, με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του άξονα α’ σχεδιάζεται το πλάνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυχώρου επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 940.000 ευρώ. Προβλέπεται να ενισχυθούν επιχειρήσεις στο Ιστορικό Κέντρο και στην Παραλία με αντικείμενο την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή και τον αγροτουρισμό.
Με τις προτάσεις αυτές, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος: 1) Βελτιώνεται η ελκυστικότητα των περιοχών του Ιστορικού Κέντρου και μέρους της παραλιακής ζώνης και ταυτόχρονα ενισχύεται σ’ αυτές η επιχειρηματικότητα. 2) Στηρίζονται οικογένειες και διευκολύνονται μέλη τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με τη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. 3) Ενισχύονται δραστηριότητες επιχειρήσεων στους τομείς της καινοτομίας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμα, ο κ. Μπασακίδης ανέφερε ότι “ως Δήμος Καλαμάτας, με τις έως τώρα προτάσεις μας συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ, διεκδικούμε στην Περιφέρεια αυτό που μας αναλογεί, ως μια περιοχή αναπτυσσόμενη και ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων”. Και διαβεβαίωσε πως “από τις εκπτώσεις των ενταγμένων έργων θα ενταχθούν και νέα έργα”.

Γ.Σ.