Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 08:11

Η μεγάλη έκπτωση οδηγεί σε νέο μειοδότη για την πεζοδρόμηση στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Η μεγάλη έκπτωση οδηγεί σε νέο μειοδότη για την πεζοδρόμηση στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Για τον δεύτερο μειοδότη πάει η υλοποίηση του έργου ανάπλασης του δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ. και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου), προϋπολογισμού 644.000 ευρώ, από το Δήμο Καλαμάτας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που απορρίπτεται προσφορά εργοληπτικής εταιρείας με πολύ μεγάλη έκπτωση για την κατασκευή δημόσιου έργου, καθώς υπάρχει κοινή παραδοχή ότι το έργο δεν θα υλοποιηθεί άρτια, όπως πρέπει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπου ο εκπρόσωπος της προσωρινής μειοδότριας εταιρείας αιτιολόγησε τη μεγάλη έκπτωση (63,15%) που προσέφερε για την υλοποίηση του έργου. Δεν έπεισε, όμως, τα μέλη της επιτροπής, καθώς και ο ίδιος δεν έχει πειστεί. Δεν υποστήριξε με ζήλο την προσφορά της εταιρείας του, το αντίθετο μάλιστα, φάνηκε να το έχει μετανιώσει, καθώς είπε ότι είναι αρκετά οριακή και πολύ μικρό το κέρδος, μόλις 2.253,74 ευρώ. Ανέφερε πως οφείλεται σε δικό τους λάθος, σε λάθος εκτίμηση υπαλλήλου και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ασκήσει προσφυγή ή ένσταση σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφορά του, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς την απόρριψη της προσφοράς.

Αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της λήψης απόφασης και η επαναφορά του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να εκφράσει την άποψή της για την αιτιολόγηση και αν το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σωστά, όπως προβλέπεται στη μελέτη, με τόσο μεγάλη έκπτωση.

Πάντως, κατά της υλοποίησης του έργου με αυτή την έκπτωση τάχθηκαν ξεκάθαρα οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης (για πολλά χρόνια διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου) και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της Μαρίας Οικονομάκου και της Ελένης Αλειφέρη.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις κι ενστάσεις για την ποιότητα των έργων που εκτελούνται με μεγάλες εκπτώσεις και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα έργων στην πόλη. Να τονιστεί, ωστόσο, πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει γενική παραδοχή ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα δημόσιο έργο με τόσο μεγάλη έκπτωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη προσφορά ενδιαφερόμενου εργολάβου για το έργο ήταν με έκπτωση 43,65%.

 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αναλυτικά, κατά τη συζήτηση του θέματος ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” και η Μαρία Οικονομάκου, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” ζήτησαν να υπάρξει εισήγηση της υπηρεσίας επί των εξηγήσεων, που κατέθεσε η μειοδότρια εταιρεία.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” ζήτησε επεξεργασία και εισήγηση επί των στοιχείων της αιτιολόγησης από την Τεχνική Υπηρεσία.

Ο σύμβουλος Τάσος Αγγελής, από την παράταξη “Πρωτεύουσα Δύναμη”, αναρωτήθηκε “ποιος ξέρει τι μαγείρεμα έχει γίνει μέσα”, αναφέροντας ότι από έργο 600.000 ευρώ υπάρχει κέρδος μόνο 2.500 ευρώ και ζήτησε “να μας πει η υπηρεσία που εκτελεί τα έργα”.

Ο εκπρόσωπος της προσωρινής μειοδότριας εταιρείας Γιάννης Παπουτσής παρατήρησε ότι είναι αρκετά οριακή η προσφορά και πολύ μικρό το κέρδος. Και είπε πως “οφείλεται σε δικό μας λάθος, λάθος εκτίμηση υπαλλήλου που δεν γνωρίζει την ιδιομορφία της πόλης”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης ρώτησε τον εκπρόσωπο της μειοδότριας εταιρείας αν επιμένει στην προσφορά του. Αυτός απάντησε με κρύα καρδιά ότι “δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από τη στιγμή που την έδωσα”. Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε στιβαρή υπηρεσία και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της μειοδότριας εταιρείας απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Τζαμουράνη για τον τρόπο υλοποίησης του έργου (βαριά μηχανήματα, συνεργεία που θα εργαστούν) και ο Β. Τζαμουράνης σημείωσε πως “είναι προσφορά που δεν μπορεί να υλοποιηθεί”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “με αυτές τις τιμές είναι αδύνατο να κατασκευαστεί το έργο”.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Αθανασόπουλος είπε ότι “σημασία έχει η ποιότητα των έργων”, έκανε λόγο για “αναπλάσεις που έχουν εκτελεστεί πλημμελώς” αναφερόμενος στις αναπλάσεις της πλατείας Οθωνος και στο τέρμα της Ηρώων και παρατήρησε πως “αυτά δεν είναι αναπλάσεις, αλλά καρκίνος στο σώμα της πόλεως που δεν διορθώνεται ποτέ”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου, ο εκπρόσωπος της μειοδότριας εταιρείας είπε ότι “είναι πολύ οριακό το έργο”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της στιβαρής επιστασίας στο έργο και πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης και στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή να ζητήσουν και να έχουν τις απόψεις της υπηρεσίας. Και τότε να ληφθεί απόφαση και να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Διαφωνώντας ο Β. Τζαμουράνης είπε ότι “πλέον είναι εκ του περισσού η οποιαδήποτε εισήγηση”.

Ο σύμβουλος Γιάννης Ζαφειρόπουλος από την παράταξη της Μαρ. Οικονομάκου, ζήτησε να απορριφθεί η προσφορά του προσωρινού μειοδότη.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την περίπτωση απόρριψης της προσφοράς του προσωρινού μειοδότη, ανέφερε πως “θα έχουμε φθάσει του χρόνου και ακόμα θα συζητάμε. Ο ανάδοχος θα προσφύγει. Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου να πάμε στον επόμενο”.

Ο Τάσος Αγγελής συμφώνησε ότι πρέπει να αποκλειστεί, όμως ανέφερε πως η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας βοηθάει την Επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Παπουτσής διαβεβαίωσε ότι “η εταιρεία μας δεν θα κάνει καμία ένσταση σε οποιαδήποτε απόφαση βγει”, λύνοντας τα χέρια της Επιτροπής να απορρίψει την προσφορά της.

Ο κ. Φάβας επέμεινε στην αναβολή λήψης απόφασης για να ζητηθεί η άποψη της υπηρεσίας και σε αυτό ψήφισε λευκό ο Β. Τζαμουράνης και κατά ο Γ. Ζαφειρόπουλος.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER