Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 08:59

Ένταση και αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο: Οριακή απόφαση για το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Με οριακή πλειοψηφία, για μία ψήφο, μετά από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, πέρασε το θέμα του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αντιπαράθεση εντάθηκε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, 16 υπέρ - 15 κατά, το οποίο αμφισβητήθηκε από παρατάξεις των μειοψηφιών, καθώς δημιουργήθηκε αρχικά η εντύπωση ότι το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό. Κι αυτό γιατί όλες οι παρατάξεις, δημοτικής αρχής και μειοψηφιών, παρέμειναν πιστές στις ίδιες απόψεις και ψήφους, όπως στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου το θέμα για μία ψήφο είχε απορριφθεί.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε ο γραμματέας του Συμβουλίου Κώστας Τσαπόγας (από την παράταξη Τζαμουράνη) και αμέσως αντέδρασαν ο σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς (παράταξη Τζαμουράνη), ο σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς (παράταξη Κοσμόπουλου) και ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης. Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του Σώματος Στάθης Σταματόπουλος (παράταξη Κοσμόπουλου) -καθώς ο πρόεδρος Δημήτρης Πολίτης είχε αποχωρήσει νωρίτερα για λόγους υγείας (πρόσφατα έκανε επέμβαση στο μάτι)- ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να γίνει εκ των υστέρων ονομαστική ψηφοφορία, αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και η ονομαστική δεν είχε ζητηθεί έγκαιρα. Είπε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει αποδεκτό και όποιος το αμφισβητεί να προσφύγει, να υποβάλει ένσταση.

Για κάποια στιγμή επαπειλήθηκε επεισόδιο μεταξύ του Δ. Φαββατά και του αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, αλλά επικράτησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Να ενημερώσουμε ότι την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα και την παράταση προθεσμίας του έργου του ανοιχτού θεάτρου, 2.000 περίπου θεατών, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κατασκευάζεται δίπλα στο Νέδοντα: Την υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής (της παράταξης Βασιλόπουλου) και των παρατάξεων “Πρωτεύουσα Δύναμη” της Ελένης Αλειφέρη και “Πόλη Ενωμένη” του Δημήτρη Κουκούτση, καθώς επίσης ο σύμβουλος Ανδρέας Καραγιάννης από την παράταξη “Πρότυπος Δήμος” του Βασίλη Τζαμουράνη, διαχωρίζοντας τη θέση του, και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης.

Το καταψήφισαν οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά” του Βασίλη Κοσμόπουλου, “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου, “Ανοιχτός Δήμος” του Μανώλη Μάκαρη, “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” της Τόνιας Κουζή, “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Λευκό ψήφισαν η παράταξη “Πρότυπος Δήμος” του Βασίλη Τζαμουράνη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζαν (είχαν αποχωρήσει) από την παράταξη της δημοτικής αρχής, πέρα από τον πρόεδρο Δ. Πολίτη, και ο σύμβουλος Παναγιώτης Βασιλόπουλος (εμφανίστηκε ξανά στην αίθουσα  5 λεπτά μετά την αναμπουμπούλα κι ενώ είχε επισημανθεί η απουσία του) και από τις μειοψηφίες οι Γιάννης Χριστόπουλος και Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης απουσίαζαν ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος και ο σύμβουλος της “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Γιώργος Λαζαρίδης.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και με την εντύπωση ότι η εισήγηση απορρίφθηκε, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες περνούν από την Οικονομική Επιτροπή, όπου η δημοτική αρχή έχει πλειοψηφία, αλλά σχολίασε πως δεν το πήγε για ηθικούς λόγους και δεν θα το πάει.

Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι το έργο δεν πέρασε για 20 κυβικά μπετόν. Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του Βασίλη Κοσμόπουλου και οδήγησε σε τσακωμό, λεκτική αντιπαράθεση των δύο ανδρών.

Τότε ήταν που ανακοινώθηκε ότι το θέμα πέρασε με 16 - 15 ψήφους.

Να αναφέρουμε ότι οι αντιδράσεις των μειοψηφιών αφορούσαν τη χωροθέτηση του ανοιχτού θεάτρου δίπλα στο Νέδοντα, όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, και υπερβάσεις της μελέτης σε υλικά που ανεβάζουν το κόστος του έργου.

 

Αναλυτικά:

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις, όπως ανέφερε, σε αναπάντητα ερωτήματα της προηγούμενης συνεδρίασης. Είπε ότι έγινε τροποποίηση στο ΓΠΣ το 2017 και από πράσινο ο χώρος προβλέφθηκε για το ανοιχτό θέατρο. Ενημέρωσε πως έχει οικοδομική άδεια και ότι το θέατρο θα κτιζόταν με στατική μελέτη που είχε υποχρέωση να εκπονήσει ο ανάδοχος. Πληροφόρησε ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με παρεμβάσεις στα οικοδομικά, και το υπόλοιπο θα συνεχιστεί με δεύτερο υποέργο και οι κερκίδες θα γίνουν με βάση τη στατική μελέτη, ενώ παραδέχτηκε ότι η μελέτη είχε αστοχίες στις μετρήσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι από την εισήγηση αυτή δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου ανέφερε ότι “είναι πολλά τα κενά που έχω για το θέατρο”. Και ζήτησε “να μας καλέσει ο δήμαρχος τους επικεφαλής των παρατάξεων, να μας πει πού έχει γίνει λάθος. Να ειπωθούν αλήθειες, θέλουμε να γίνει το έργο”.

Κατά την πορεία της συζήτησης ο Β. Κοσμόπουλος αφού είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει εκεί το θέατρο, αλλά παρατήρησε πως “δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για το χώρο”, έκανε λόγο για τρομερές αμφιβολίες για τις ποσότητες. Ανέφερε υπέρβαση 61,63% στο σκυρόδεμα και δήλωσε ότι “με προσβάλλει αυτός ο πίνακας ως εργολάβο”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης, αφού αναφέρθηκε στα 3 σκέλη του έργου, είπε ότι είναι θέμα οι σχέσεις με τον ανάδοχο και “από 100% χαμένος να βγει και λίγο κερδισμένος”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη” Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι το μείζον είναι η συμφωνία με τη Διαχειριστική Αρχή για τη συνέχιση του έργου. Και εξέφρασε την ανησυχία της μήπως μείνει κουφάρι το έργο και μας ζητηθούν χρήματα πίσω.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης επέμεινε κατά της χωροθέτησης δίπλα στο Νέδοντα και διαφώνησε με την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή ζήτησε να απαντηθεί το έργο σε όλα τα μελανά του σημεία. Είπε ότι “ο χώρος παραμένει κοίτη, ανήκει στη ζώνη υπερχείλισης του Νέδοντα” και παρατήρησε πως τώρα υπάρχουν “άλλοι νόμοι, άλλες αντιλήψεις, αυστηρότεροι νόμοι”, ενώ εκτίμησε ότι πολίτες μπορεί να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος μίλησε για ανεύθυνο τρόπο που η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, και απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ανέφερε “δική σας η απόφαση για ολοκλήρωση ή ματαίωση του έργου”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη”Δημήτρης Κουκούτσης παρατήρησε ότι “την απόφαση για το αν θα γίνει ή δε θα γίνει το έργο, θα την πάρουμε εμείς”. Και πρόσθεσε ότι “πάντως 55 χρόνια δεν έχω δει το Νέδοντα να πλημμυρίζει”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να μάθει με τι ποσό και ποιο χρονοδιάγραμμα ολοκληρώνεται το έργο.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Βασίλης Κανάκης αναρωτήθηκε πώς δόθηκε οικοδομική άδεια χωρίς στατική μελέτη.

Ο Ν. Μπασακίδης απάντησε ότι το έργο είχε την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Μπάκας είπε ότι “άλλο έργο δημοπρατήσαμε, άλλο πληρώνουμε, άλλο κατασκευάζουμε”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ζήτησε από τις μειοψηφίες “την άλλη πρόταση, τι πρέπει να γίνει για να κατασκευαστεί το έργο”.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας είπε ότι η θέση όπου κατασκευάζεται το ανοιχτό θέατρο είναι η καλύτερη και ανέφερε πως το έργο το χρειάζεται η πόλη.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε: “Σήμερα δε χωροθετούμε. Ακολουθούμε τις κατευθύνσεις για να γίνει το έργο, με νέο υποέργο θα ολοκληρωθεί. Αν δε θέλουμε, ας σταματήσει. Δεν ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες, υπήρχε περιορισμένος χρόνος και η πίεση ήταν μεγάλη για να ενταχθεί το έργο. Να το λύσουμε αν θέλουμε να γίνει”.