Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 21:03

Αναβολή στη δίκη για τον ΧΑΔΑ Πύλου

Γράφτηκε από την
Αναβολή στη δίκη για τον ΧΑΔΑ Πύλου

 

Για τις 30 Μαρτίου 2020 ανέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τη δίκη για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2016 στο χώρο του ΧΑΔΑ της Πύλου στον “Αγιο Νικόλαο”

όπου γίνονταν εργασίες αποκατάστασης και για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με κατηγορούμενους τον πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον πρώην αντιδήμαρχο Καθαριότητας Πύλου-Νέστορος Γιάννη Σαρδέλη και τον υπεργολάβο της εταιρείας που έκανε την αποκατάσταση στο ΧΑΔΑ.

Η αναβολή δόθηκε από το δικαστήριο γιατί ο πρώην αντιδήμαρχος και ο υπεργολάβος ασθένησαν, αλλά και ο Π. Τατούλης ζήτησε αναβολή προκειμένου να ενημερωθεί η δικηγόρος, που η Περιφέρεια διόρισε για την υπεράσπισή του. Οι κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται στους τρεις κατηγορούμενους αφορούν στο χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου του 2016, όταν φωτιά στο σκουπιδότοπο “έπνιξε” την Πύλο και τη Μεθώνη στους καπνούς, ενώ από τα σκουπίδια που καίγονταν προκλήθηκε έντονη δυσοσμία, κάνοντας αφόρητη την ατμόσφαιρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο επικεφαλής εκείνη την περίοδο της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Ηλίας Κανάκης με αναφορά του ζητούσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για να ασκήσει εν συνεχεία αυτεπάγγελτη δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι δύο εκθέσεις αυτοψίας (η μία πριν τη φωτιά, με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2016 και η άλλη 30 Αυγούστου 2016, μετά τη φωτιά) του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις εκθέσεις αυτοψίας του κλιμακίου διαπιστώνεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης στο χώρο της πρώην χωματερής ρίχνονταν τα δέματα των σκουπιδιών από το γειτονικό χώρο, ενώ προβλεπόταν να απομακρυνθούν και να πάνε για επεξεργασία, σε αδειοδοτημένο χώρο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους κατηγορούμενους, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου βαρύνεται ότι λειτούργησε παράνομα το ΧΑΔΑ, χωρίς να μεριμνήσει για τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την επιχωμάτωση των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο υπεργολάβος της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ βαρύνεται ότι τοποθέτησε μεγάλο αριθμό σκουπιδοδεμάτων από όμορο χώρο, όπου λειτουργούσε δεματοποιητής, σε αυτόν του ΧΑΔΑ.

Ο Π. Τατούλης με την ιδιότητα του περιφερειάρχη βαρύνεται ότι δεν μερίμνησε για την απρόσκοπτη λειτουργία του δεματοποιητή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παύσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2012, γιατί δεν υπήρχε χώρος για να μπουν τα σκουπιδοδέματα. Οπως και για το ότι δεν μερίμνησε (αν και η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα διαχείρισης) για την απομάκρυνση των δεμάτων, εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου διαχείρισης μεταφοράς και επεξεργασίας τους, αλλά αντίθετα επέτρεψε να τοποθετηθούν σε μεγάλο αριθμό σκουπιδοδέματα στο χώρο του ΧΑΔΑ.


NEWSLETTER