Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 09:04

Δήμος Μεσσήνης: Διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στην ΚΕΑΔΗΜ

Γράφτηκε από τον

 

Τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της ΚΕΑΔΗΜ από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές, για την περίοδο από 1/1/2015 έως και 31/12/2018, αποφάσισε ομόφωνα το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Η μείζων μειοψηφία ζήτησε ο έλεγχος να ξεκινήσει νωρίτερα, από την 1/1/2011, να καλύψει την έναρξη της καλλικρατικής λειτουργίας του δήμου και τη δημοτική θητεία της παράταξης της σημερινής δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Στάθη Αναστασόπουλο και όχι μόνο τη θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γιώργο Τσώνη. Η πρόταση αυτή, όμως, δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι “κανένας δεν έχει ενοχοποιήσει κανέναν, κανένας δεν έχει απευθύνει μομφές” και παρατήρησε ότι στόχος είναι ένας έλεγχος “που θα ξεδιαλύνει την κατάσταση στην ΚΕΑΔΗΜ, γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον και όχι το παρελθόν”. Ανέφερε ότι θεωρούν πως η ΚΕΑΔΗΜ είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να εξυπηρετήσει κοινωνικούς σκοπούς και υποστήριξε ότι τα δεδομένα της 4ετίας 2011 - 2014 θα φανούν και με αυτόν τον έλεγχο, ενώ είπε ότι “έπρεπε και εσείς να κάνετε κάτι αντίστοιχο το 2014”.

Το αίτημα της μείζονος μειοψηφίας για έλεγχο στην Επιχείρηση από το 2011, κατέθεσαν οι σύμβουλοι Χρήστος Καρύδης, Νίκος Κοτταρίδης και Τάσος Τσερπές.

“Θεωρώ δειλία να μην θέλετε να γίνει ο έλεγχος από το 2011. Και από την προηγούμενη θητεία να βγει η αλήθεια”, παρατήρησε ο κ. Καρύδης.

Οταν ο δήμαρχος έκανε λόγο για υπεκφυγή από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, σε περίπτωση που καταψηφίσει τον έλεγχο, ο Ν. Κοτταρίδης απάντησε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση υπεκφυγής και η μείζων μειοψηφία ψήφισε υπέρ του ελέγχου για την περίοδο που έθεσε η δημοτική αρχή, όπως έκανε και ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια, πήρε απόφαση και για αποζημίωση του προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Δαβίλλας που εισηγήθηκε το θέμα, είπε ότι “η αποζημίωση είναι 718,20 ευρώ, καθαρά όμως ούτε 500”.

Η μείζων μειοψηφία ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης μέχρι να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτό και να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης. Το αίτημα της αναβολής, όμως, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος διευκρίνισε ότι η απόφαση σημαίνει ότι “αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του προέδρου να πληρώνεται. Αν τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης δεν το επιτρέπουν, δεν θα πληρώνεται”.

Με τη διευκρίνιση αυτή του δημάρχου η μείζων μειοψηφία ψήφισε θετικά για την αποζημίωση του προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ, ενώ καταψήφισε ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρ. Θεοδωρακόπουλος.

Γ.Σ.