Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 09:40

Κάτοικοι της Παραλίας στο Νίκα για το λιμάνι

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κάτοικοι της Παραλίας στο Νίκα για το λιμάνι

Τις ανησυχίες για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον προλιμένα -στο πλαίσιο του μάστερ πλαν του λιμανιού- επιχείρησε να διασκεδάσει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε αντιπροσωπεία κατοίκων της Παραλίας που τον επισκέφθηκαν χθες στο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα μπαζώματος και μεταβολών στην ακτογραμμή, ούτε υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα», ενώ οι κάτοικοι από την πλευρά τους ζήτησαν άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία τους, ώστε να εκφραστεί η κατηγορηματική άρνηση σε παρεμβάσεις στον προλιμένα.

Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής τους Επιτροπής οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία -τα οποία, όπως αναφέρουν, θα δημοσιοποιήσουν τις επόμενες μέρες- που «δικαιολογoύν απολύτως τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει».

Εξ άλλου, την κάθετη διαφωνία της σε παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην περιοχή του προλιμένα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, διαμαρτυρόμενη ότι αποκλείστηκε από τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει για το μάστερ πλαν και χαρακτηρίζοντας ως «αδιαφανείς» τις διαδικασίες.

 

ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΙΚΑ

Στη χθεσινή συνάντηση δημάρχου και κατοίκων, ο Π. Νίκας είπε ότι ο δήμος διεκδικεί να αναλάβει την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του προλιμένα και τη λειτουργία παραθαλάσσιου πάρκου, «ώστε να ελεγχθεί απολύτως η λειτουργία του».

Παράλληλα όμως -όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην ανακοίνωσή τους- ο δήμαρχος «ενημέρωσε για το φερόμενο ως εγκριθέν σχέδιο του μάστερ πλαν, από το οποίο προκύπτει ότι θα γίνει επέκταση του υπήνεμου μόλου ώς το ''Τετράγωνο'', κάτι που δημιουργεί και στον ίδιο φόβο για μεγάλο περιορισμό ανανέωσης των υδάτων του προλιμένα, με αποτέλεσμα την απαξίωση της χρήσης του αιγιαλού ως έχει.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύει και τις δικές μας ανάλογες ανησυχίες και σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό που υπάρχει στο εγκριθέν σχέδιο (προλιμένας προοριζόμενος για μελλοντική δημιουργία τουριστικού λιμένα και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων), δημιουργούνται φόβοι ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις  για επέμβαση καταστροφική για τη χρήση του αιγιαλού».

 

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ

Στο μεταξύ, επικριτικά για τη στάση που τηρήθηκε στη διαδικασία συζητήσεων του μάστερ πλαν στέκεται η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΤΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία επισημαίνει: 

«Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τους αρμόδιους για την πρόταση του μάστερ πλαν του λιμένα της Καλαμάτας ήταν αδιαφανείς. Απουσίαζε παντελώς η γνώμη της κοινωνίας αλλά και των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα το ΤΕΕ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Οσα λέγονται ή γράφονται για το ΤΕΕ και τις θέσεις που έχει πάρει στο παρελθόν είναι αναληθή. Το ΤΕΕ Πελοποννήσου δεν είχε συμφωνήσει με τα αναγραφόμενα στο μάστερ πλαν. Μάλιστα είχε εκδώσει και σχετικό δελτίο Τύπου την 21-07-1999 με τις θέσεις του, στη βάση των οποίων παραμένουμε σταθεροί μέχρι και σήμερα.

Δεν θα πρέπει να γίνει καμία επέμβαση στην περιοχή του προλιμένα (μεταξύ ''Πανελλήνιον'' και ''Βραχάκια'') και θα πρέπει να κατεδαφιστεί η αποθήκη στην οδό Τσαμαδού.

Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΕΣΑΛ καθώς και τα σχέδια που την συνοδεύουν, προκειμένου να επανατοποθετηθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι η διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου του ΤΕΕ, σε ανακοίνωσή της το 1999 για το υπό εκπόνηση τότε μάστερ πλαν, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Επειδή πολλά συζητούνται επίσης, για τα έργα που ενδεχομένως θα γίνουν ανάμεσα στο λιμενοβραχίονα και τα ''Βραχάκια'' (κρηπιδότοιχοι και επιχωματώσεις που καταστρέφουν την καθαρή αμμώδη παραλία), το ΤΕΕ τονίζει με έμφαση ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε βάναυση επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Δεν μπορεί πάντα στο όνομα μιας παρωχημένης αναπτυξιομανίας, να περιφρονούμε τη φυσιογνωμία, την ιστορία και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Καλό είναι να θυμόμαστε αντίστοιχα ατυχή πειράματα που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν και να τα αποφεύγουμε (πλαζ Φαλήρου, σφοδρές αντιδράσεις για την επέκταση της παραλιακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης οι οποίες και ματαίωσαν το έργο)».

 

Σχόλια  

0 # tsakistielia 28-09-2012 13:44
Πασαλιμάνι,οραμ ατίζεται να κάνει ο Νίκας τον προλιμένα Καλαμάτας.Αλλά και Πασαλιμάνι να μή γίνει,φανταστεί τε να ελλιμενίζονται στον βραχίονα του Πανελληνίου και στον άλλο του Κοιλάκου διάφορα τουριστικά ή μή σκάφη,πόσο καθαρό και κατάλληλο θα είναι,μετά από λίγο καιρό,αυτό το τμήμα της παραλίας,για λουόμενους και παραθεριστές.
Και,κύριε Νίκα,δεν προεβλέπετο η ένωση του βραχίονα Κοιλάκου με τον κυματοθραύστη (αυτό που λέτε τετράγωνο),αλλά μόνο μέχρι τον πράσινο φάρο και όχι για να μετατραπεί η ζώνη σε μαρίνα,αλλά για να μετατραπεί σε υπήνεμο ο χώρος,ώστε να μπαίνουν με ασφάλεια τα πλοία στο λιμάνι.
Εν τω μεταξύ,η μαρίνα,αυτόν τον ρόλο διαδραματίζει,ή τοι του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.
Βγάλτε από εκεί τις ψαρόβαρκες και τις βάρκες,να μήν χρειάζεται νέα μαρίνα.
Η Καλαμάτα,δεν είναι Μύκονος ή Ρόδος και ούτε ποτέ θα γίνει,ό,τι και εάν οραματίζεσθε.
Κάποτε,παλαιά,κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν ζώνη ναυπηγείων στην δυτική παραλία,εκεί που σήμερα είναι η μαρίνα,και ευτυχώς το σχέδιο σταμάτησε από την γενική κατακραυγή και από τις φιλότιμες προσπάθειες του τότε δημάρχου.
Τώρα,ήρθε η σειρά σας να αποδείξετε οτι οι ψηφοφόροι σας δεν έσφαλαν κατά την επιλογή τους,προς το πρόσωπό σας,αλλά και οτι πραγματικά νοιάζεσθε για την πόλη και την παραλία και οτι υπερασπίζεσθε στην πράξη,τα δίκαια των κατοίκων τους.
Η Καλαμάτα,είναι, πανελληνίως και όχι μόνο,γνωστή για την παραλία της και το συνεχές μήκος της.Αν αρχίσουν οι εκπτώσεις,τότε θα χάσει το μοναδικό της πλεονέκτημα.
ΥΓ. Και τί μάστερ πλαν και άλλες ιστορίες ; Γενικό σχέδιο λέγεται,σε στενή μετάφραση,και έτσι οφείλετε να το λέτε ξενομανείς Έλληνες.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER