Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 09:36

Προχωρούν λιμάνι και βιολογικός Πεταλιδίου (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Σε αναμονή για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αποκατάσταση από τις ζημιές που είχαν προκληθεί πέρυσι από την κακοκαιρία στο λιμάνι του Πεταλιδίου, βρίσκεται ο Δήμος Μεσσήνης.

Οσον αφορά τον βιολογικό του Πεταλιδίου, εκτιμάται ότι η οριστική μελέτη εφαρμογής θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2020. 

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τις εξελίξεις μελετών και έργων έκανε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι κατέθεσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον πλήρη φάκελο του έργου «Εγγειοβελτιωτικές υποδομές Τ.Κ. Τρικόρφου», ύψους 650.000 ευρώ. Αναμένεται η Περιφέρεια άμεσα να το υποβάλει προς ένταξη στο ΠΔΕ. Οπως είπε, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών βρώσιμης ελιάς και συκιάς της ευρύτερης περιοχής Τρικόρφου, Κλήματος και Πολυλόφου.

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζονται και έργα για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και δικτύων άρδευσης. Επιπλέον η λιμνοδεξαμενή θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες πυροπροστασίας και για τον σκοπό αυτό αναζητούνται πόροι για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών.

Θετικές -είπε- είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι του Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Ο δήμαρχος μάλιστα σημείωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών τον ορισμό εκπροσώπου του δήμου στην Επιτροπή Δημοπράτησης του έργου, ώστε αυτό να δημοπρατηθεί σύντομα. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατασκευή του «βιολογικού Πεταλιδίου», για τον οποίο εκτιμάται ότι η οριστική μελέτη εφαρμογής θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2020, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξή του. Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, προκειμένου ο οικισμός του Πεταλιδίου να χαρακτηριστεί ως Γ’ προτεραιότητας, αφού σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων καθίσταται επιτακτική η χρηματοδότηση αυτού του έργου.

Τέλος, υπενθύμισε την εκπόνηση σχετικής μελέτης της Περιφέρειας μέσω χρηματοδότησης από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την κατασκευή γέφυρας, με στόχο την παραλιακή διασύνδεση Καλαμάτας-Μεσσήνης στις εκβολές του Παμίσου. Η μελέτη αφορά στην κατασκευή γέφυρας πλάτους 8 μέτρων που θα συνδέει τους δύο δήμους.