Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 07:42

Ο Νίκας για το Παλιοροβούνι: Ο Σύνδεσμος θα αποφασίσει τη θέση για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Ο Νίκας για το Παλιοροβούνι: Ο Σύνδεσμος θα αποφασίσει τη θέση για τα σκουπίδια

"Ζητήματα που αφορούν σε άλλες περιοχές του νομού μας τα αντιμετωπίζω με σεβασμό και δεν θέλω να εμπλέκομαι σε αυτά". Στην πιο πάνω δήλωση προέβη χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας όταν κλήθηκε να σχολιάσει -την καθ’ υπόδειξη…- υπόδειξη της θέσης στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως χώρου για την μονάδα προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεσσηνία.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) που έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα, ο πρόεδρός του, δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.

Στη συνεδρίαση αυτή, μοναδικό θέμα είναι «η διαμόρφωση πρότασης για τη δημιουργία σταθμών μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Μεσσηνίας». Βάση της συζήτησης αποτελεί το πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο προκρίνεται το Παλιοροβούνι από τον κατάλογο -με τους διαθέσιμους χώρους στο νομό για εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων-, τον οποίον ο ΕΣΔΙΣΑ είχε αποστείλει τον περασμένο Αύγουστοστο ΥΠΕΚΑ για να αποφανθεί.

Σύμφωνα με τον Π. Νίκα, μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίασή του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη, τονίστηκε ότι η όποια απόφαση ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα από τον ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας, θα αποτελέσει αυτόματα και απόφαση του ΦοΔΣΑ, χωρίς επιπλέον συνεδρίαση.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εκτίμησε πάντως ότι «ο ΕΣΔΙΣΑ θα εκφράσει άποψη, σε πνεύμα συνεννόησης, ενότητας και συνεργασίας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα».Παράλληλα δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανταλλάγματα για τον δήμο που θα φιλοξενήσει τη μονάδα διαχείρισης -ως προς προσωπικό που θα την στελεχώσει, αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα από τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Π. Νίκας παρατήρησε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει ζητήσει ανταλλάγματα όταν για χρόνια τώρα υποδέχεται στο ΚΔΑΥ τα ανακυκλώσιμα από όλον το νομό, τα οποία κατά 30% περιέχουν σύμμικτα. Ούτε και για τα βοθρολύματα από διάφορες περιοχές του νομού, που ο Δήμος Καλαμάτας υποδέχεται για επεξεργασία στον Βιολογικό Καθαρισμό έχει ζητήσει ανταλλάγματα».

 


NEWSLETTER