Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 11:15

Κόντρες και πολιτική οξύτητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τον προλιμένα

Γράφτηκε από τον

Οξύτητα και πολιτικές αιχμές από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας και του δημάρχου, διαμαρτυρίες από δημότες που παρακολουθούσαν και ουκ ολίγες φορές αντιπαρατέθηκαν με το προεδρείο καθώς και μεμονωμένους συμβούλους της πλειοψηφίας -αλλά και μεμονωμένη δημότισσα που εκφράστηκε απαξιωτικά για τις διαμαρτυρίες τους- χαρακτήρισαν την πλέον των 4 ωρών διάρκειας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το μάστερ πλαν του λιμανιού, την Παρασκευή.

Τη συνεδρίαση προκάλεσαν με κοινό τους αίτημα οι συνδυασμοί της μειοψηφίας του Σώματος,  και την παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η κατάληξη ήταν να εγκριθεί -με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και του συνδυασμού “Πρωτοπορία” της ελάσσονος μειοψηφίας- ψήφισμα με το οποίο αφ’ ενός επαναβεβαιώνονται προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2005 και το 2009, σχετικά με τον χαρακτήρα του προλιμένα που πρέπει να διαφυλαχθεί και αφ’ ετέρου ζητείται η επαναφορά της διακοπείσας διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Παράλληλα, η δημοτική πλειοψηφία φάνηκε επίσης να υιοθετεί τελικά και την πρόταση του συνδυασμού “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών” να απαιτήσει ο δήμος να λάβει γνώση της απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας πριν αυτή δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, έτσι ώστε το Σώμα να εκφράσει άποψη.

Η πλειοψηφία δεν έκανε ωστόσο αποδεκτή -κι αυτός ήταν ο λόγος που καταψήφισαν η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας” και οι συνδυασμοί της ελάσσονος “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών” και “Λαϊκή Συσπείρωση”- την πρόταση σχεδίου ψηφίσματος του Θόδωρου Μπρεδήμα στην οποία, εκτός από τα πιο πάνω αναφερόμενα, προβλέπονταν ακόμα, κινητοποιήσεις σε περίπτωση παρεμβάσεων στον προλιμένα, ενώ είχε ενσωματωθεί και η πρόταση του Νίκου Διασάκου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να δηλωθεί η κατηγορηματική αντίθεση του Σώματος σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας έγινε απόπειρα να εμφανιστεί διχασμένη και περιχαρακωμένη κομματικά η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα κατηγορήθηκε από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ότι δεν διέθετε ενιαία πρόταση.

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, αρχικά προσπάθησε να πείσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον προλιμένα, ενώ επικαλέστηκε τις προηγούμενες αποφάσεις του Σώματος -ιδίως αυτή του 2005. Μίλησε για “νεκρό” λιμάνι που κινδυνεύει κυριολεκτικά να καταρρεύσει λόγω προβλημάτων στον κυματοθραύστη, απέρριψε ότι υπάρχουν προτάσεις για ντόκους στον προλιμένα, αλλά απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις επίμονες παρατηρήσεις από τις μειοψηφίες σχετικά με την πρότασή του για μαρίνα στον προλιμένα, σε πρόσφατη επιστολή που είχε απευθύνει ο ίδιος στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Επιτέθηκε δε έμμεσα, αλλά με δριμύτητα, στους συμβούλους του “Δικτύου” ότι πολιτικοποίησαν τη συζήτηση, δηλώνοντας αντίθετος “στην κρατικιστική, αλλά και τη σοβιετική νοοτροπία”, σημειώνοντας με έμφαση ότι “η πόλη θέλει επενδύσεις και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο Π. Νίκας, εξ άλλου, στράφηκε -σε αποστροφή της εισήγησής του-,εναντίον του εκπροσώπου των κατοίκων Τάσου Πολυχρονόπουλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα κάποια στιγμή για την παρελκυστική τακτική του δημάρχου, παράλληλα δε -όπως καταγγέλθηκε από τον Στ. Μπεχράκη μετά το τέλος της συνεδρίασης- άφησε αιχμές προς δημοτικούς υπαλλήλους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και αντιδρούσαν επίσης στα λεγόμενά του.

Ανάλογη στάση απέναντι στην μειοψηφία τηρήθηκε και από αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας -με τους αντιδημάρχους Χρίστο Ριζά και Παναγιώτα Ντίντα, μεταξύ άλλων, να κάνουν λόγο για “διαστρέβλωση της αλήθειας” και παραπλάνηση” από την πλευρά των μειοψηφιών.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του προλιμένα είχαν επισημάνει νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλης των συνδυασμών -ο καθένας από την δική του οπτική, καθώς ο Θόδωρος Μπρεδήμας και ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισαν οτι το Σώμα πρέπει να επαναβεβαιώσει προηγούμενες αποφάσεις του περί καμίας παρέμβασης στον προλιμένα, ο Νίκος Διασάκος ζήτησε να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ενώ ο Νίκος Φωτέας σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να ικανοποιεί όλους, προτείνοντας να δοθεί έμφαση στον ναυταθλητισμό.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου σημείωσε από την πλευρά του ότι επί της ουσίας δεν είναι ακόμα γνωστή η απόφαση της ΕΣΑΛ σχετικά με το μάστερ πλαν, εκτιμώντας ότι οι όποιες κρίσεις θα πρέπει να γίνουν αφού δημοσιοποιηθεί η εν λόγω απόφαση. Ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ Δημήτρης Θωμόπουλος, στη συνέχεια, τόνισε ότι ο χαρακτήρας του προλιμένα δεν πρέπει να αλλοιωθεί και υπενθύμισε τη θέση του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ από το 1999 που έκανε λόγο για “παρωχημένη αναπτυξιομανία” επί του τότε προτεινόμενου μάστερ πλαν του λιμανιού, όσον αφορά στις προτάσεις σχετικά με τον προλιμένα.

Από την πλευρά των κατοίκων μίλησε ο μηχανικός Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκφράζοντας ανησυχία για το τι πραγματικά αποφασίστηκε από την ΕΣΑΛ σε σχέση με το μάστερ πλαν του λιμανιού και την προοπτική του, ζητώντας από τον δήμο να διασφαλίσει ότι θα αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του υφιστάμενου σήμερα χαρακτήρα του προλιμένα.

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου, τέλος, πρότεινε -με την ευκαιρία, όπως είπε, της παρουσίας στη συνεδρίαση και του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση- να αξιοποιηθούν οι βουλευτές του νομού μας, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και ζητώντας εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Ας σημειωθεί ότι λόγω του προχωρημένου της ώρας, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα των σχολών της “Φάρις”, το οποίο αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Β.Γ.Μ.