Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 10:09

Ντρίπλες Νίκα για τα σκουπίδια προσπαθώντας να αποσείσει ευθύνες

Γράφτηκε από τον
Ντρίπλες Νίκα για τα σκουπίδια προσπαθώντας να αποσείσει ευθύνες

 

Σε γενικότητες, για μία ακόμα φορά, αναλώθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού "HotDoc", το οποίο εμπλέκει το Δήμο Καλαμάτας σε υπόθεση παράνομης απόθεσης σκουπιδιών σε περιοχή της Ολυμπίας, κοντά στον Αλφειό.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «αυτά θα τα πούμε στον χρόνο τον κατάλληλο», ενώ ερωτώμενος από την «Ε» πότε, εν πάση περιπτώσει, εκτιμά ότι θα έχει φθάσει «ο κατάλληλος χρόνος», είπε ότι «η ιστορία των απορριμμάτων αδικεί τη δημοτική αρχή», επιρρίπτοντας ευθύνες στους πάντες. 

Η δημοτική αρχή, δήλωσε, «σύρθηκε σε μια ιστορία, ιδίως από αυτούς που έσπευσαν στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν». Αποκάλυψε μάλιστα ότι μπροστά στο αδιέξοδο είχε ζητήσει -χωρίς να διευκρινίσει από ποιον- να επαναλειτουργήσει η Μαραθόλακκα, αλλά συνάντησε άρνηση. Υπεραμύνθηκε δε της θέσης του αυτής, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν έχεις άλλη λύση, είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε μια ελεγχόμενη χωματερή από το να μεταφέρονται τήδε κακείσε».

Νωρίτερα δε, είχε κάνει ξανά λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια», μιλώντας για «μια Ελλάδα γεμάτη χωματερές», προσθέτοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας «έχει εξαναγκαστεί να πληρώνει για μεταφορά, κι αυτό είναι τραγικό και κατά των συμφερόντων της πόλης». Παράλληλα είπε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν δυνατότητα πλέον να κάνουν κάτι, «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας, εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε από την Πολιτεία» δήλωσε ο Π. Νίκας, αναφέροντας ότι χθες συναντήθηκαν για το θέμα αυτό στην Αθήνα, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη.

 

ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ...

Ο Π. Νίκας, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από την «Ε» για το δημοσίευμα του περιοδικού "HotDoc", αρκέστηκε να δηλώσει ότι είχε γνώση «εδώ και 10 ημέρες, όταν επικοινώνησε μαζί μου ο δημοσιογράφος. Ο,τι είχα να πω το είπα με την φιλαλήθεια και την εντιμότητα που με διακρίνει» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, που παρουσίασε τη δημοτική αρχή περίπου ως θύμα των περιστάσεων.

«Το θέμα των απορριμμάτων στην πόλη της Καλαμάτας είναι μία ιστορία που αδικεί τη δημοτική αρχή, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Σύρθηκε σε μια ιστορία, ιδίως από αυτούς που έσπευσαν στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν» υποστήριξε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «όλα αυτά να έχουν τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα» και παρατήρησε επίσης ότι «κάθε έντιμος δημοσιογράφος γνωρίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια του δήμου, είναι εθνικό πρόβλημα».

 

ΑΠΕΣΕΙΣΕ ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο δήμαρχος, για μία ακόμα φορά, απέσεισε τις ευθύνες από τη δημοτική αρχή -«εμείς ό,τι είχαμε να προτείνουμε το προτείναμε ευθέως. Το πρόβλημα έχει σχέση με τα χρήματα που έχουν ξοδέψει αλλεπάλληλες κυβερνήσεις κι από εδώ και πέρα είναι στα δικά τους χέρια να πάρουν αποφάσεις» δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάνω από 300.000.000 ευρώ. Αυτοί που τα διαχειρίζονται να συνεννοηθούν και να δώσουν τη λύση. Και λύση δεν έχει δοθεί πουθενά, ούτε καν στην Αθήνα -εκτός από τη Δυτική Μακεδονία όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία των ΣΔΙΤ».

Μάλιστα πέρασε στην επίθεση, δηλώνοντας ότι ασκείται μόνο κριτική, χωρίς να υπάρχουν προτάσεις: «Οποιος θεωρεί ότι υπάρχει λύση να βγει και να την προτείνει. Γιατί ακούω για ΜΟΛΑΚ, όμως η ΜΟΛΑΚ δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στον ΠΕΣΔΑ. Και δύο φορές που προτάθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές να εκσυγχρονιστεί μέσω Κοινοτικών κονδυλίων, απορρίφθηκε από αλλεπάλληλους κρατικούς περιφερειάρχες, άλλους του ΠΑΣΟΚ και άλλους της ΝΔ. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη τη χώρα».

Σχολιάζοντας εξ άλλου, μετά από σχετική ερώτηση, την άδεια που έδωσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο να χρησιμοποιήσει ΧΑΔΑ στην ευρύτερη περιοχή της ηλειακής πρωτεύουσας, ο Π. Νίκας δήλωσε: «Εκτιμώ ότι είναι μια διαφορετική πολιτική, μιας διαφορετικής κυβέρνησης, η οποία δεν έδωσε καμία δυνατότητα στον Δήμο Καλαμάτας όταν προέκυψε αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που μας δόθηκε είναι ότι μας επιβλήθηκε ο κ. Σούκος, τον οποίο πλήρωσε η Περιφέρεια».

Ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι η χωματερή στον Πύργο άνοιξε καθώς η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το δήμαρχο -«η χωματερή άνοιξε για λόγους υγείας. Το ζήτησα κι εγώ και δεν έγινε. Είναι μια διαφορετική κυβέρνηση και μια διαφορετική πολιτική, πιο σωστή. Γιατί αν δεν έχεις άλλη λύση, είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε μια ελεγχόμενη χωματερή από το να μεταφέρονται τήδε κακείσε».

Καταλήγοντας δε επανέλαβε ότι αυτό που ζητεί «είναι να υπάρξει μια συνεργασία όλων πάνω σε λογική βάση και υπάρχουν δυνατότητες. Και προφανώς ζητώ βοήθεια από όλους -εδώ και τρία χρόνια ζητώ μια πρόταση, δεν είναι δυνατόν κανένας δήμαρχος στην Ελλάδα να μην έχει λύση. Εν πάση περιπτώσει, το αισιόδοξο μήνυμα είναι -και τα μετράω τα λόγια μου- ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η Πελοπόννησος να έχει μπει σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος» εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΖΗΤΕΙ Ο ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Διαπαραταξιακή επιτροπή στο Δήμο Καλαμάτας η οποία θα ερευνήσει το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων θα ζητήσει το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, ανακοίνωσε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του συνδυασμού.

Η πρόταση θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είπε ο Στ. Μπεχράκης, που δήλωσε συγκεκριμένα:

«Θα ζητήσουμε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα λειτουργήσει ως εξεταστική, διερευνώντας το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, των παραστατικών καθώς και των χώρων διάθεσης των σκουπιδιών.

Παράλληλα, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δραστηριοποιηθούν στο μέγιστο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Καταλήγοντας ο Στ. Μπεχράκης υπενθύμισε ότι «από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής θέταμε επίμονα το θέμα αυτό, με ταυτόχρονη κατάθεση προτάσεων για την διαχείριση των σκουπιδιών της πόλης».

 


NEWSLETTER