Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 08:26

Προς δημοπράτηση βιολογικοί και δίκτυα αποχέτευσης σε Καρδαμύλη, Στούπα, Αγιο Νικόλαο

Γράφτηκε από την

Ετοιμο προς δημοπράτηση είναι το έργο των βιολογικών καθαρισμών και των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή Καρδαμύλης, Στούπας και Αγίου Νικολάου.

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας σε συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί, στο εξοχικό κέντρο Πουλέα, στην Παλιόχωρα.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι αυτό που απομένει είναι η έγκριση των όρων της δημοπρασίας από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας -καθώς ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει διαχειριστική επάρκεια για έργα τέτοιας εμβέλειας.

«Με την έγκριση των όρων, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, προκειμένου να δημοπρατηθεί το σημαντικό αυτό έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ» σημείωσε ο Δ. Γιαννημάρας.

Γνωστοποίησε επίσης ότι βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο» οι διαδικασίες για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης σε Αβία και Κιτριές και σύντομα το σχετικό αίτημα για χρηματοδότησή του θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ερωτώμενος ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης για τα 200.000 ευρώ που διεκδικεί από το δήμο του η ΔΕΥΑΚ για το έργο αποχέτευσης -σε Κιτριές, Ακρογιάλι, Παλιόχωρα και Αρχοντικό- ο Δ. Γιαννημάρας είπε ότι αναμένει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη ως προς την αγωγή που έχει καταθέσει ο Δήμος Καλαμάτας.

«Δεν έχω αρνηθεί να τακτοποιήσω ενδεχόμενες εκκρεμότητες, όμως οφείλω να αναμένω τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν παραστατικά, πώς μπορώ χωρίς παραστατικά να εγκρίνω οποιαδήποτε δαπάνη;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Επιπλέον απέρριψε ότι δημιουργεί υποχρεώσεις σχετική απόφαση του τ. Δημοτικού Συμβουλίου Αβίας -«η απόφαση αυτή δεν λέει κάτι, αφού δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση. Η σημερινή δημοτική αρχή κληρονόμησε την κατάσταση αυτή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε ο Δ. Γιαννημάρας.

 

ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΤΡΟΥ

Παράλληλα, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης -αναφερόμενος σε άλλα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ και υλοποιούνται ή πρόκειται να δημοπρατηθούν στην περιοχή του δήμου- ανακοίνωσε ότι αυτόν τον καιρό συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου και προβληματικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στον τ. Δήμο Λεύκτρου.

«Χρειάστηκε να περιληφθούν οι νέες προδιαγραφές» εξήγησε ο Δ. Γιαννημάρας, προσθέτοντας ότι σύντομα τα τεύχη δημοπράτησης θα σταλούν στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να αποφασιστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

 

ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ

Ικανοποίηση, εξ άλλου, εξέφρασε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης για τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου προστασίας από τη θάλασσα του οικισμού στο Ακρογιάλι.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, προγραμματίζεται στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, σύσκεψη για την ενδεχόμενη επέκταση του έργου προστασίας από τη θάλασσα και στους λοιπούς παραλιακούς οικισμούς του δήμου, δηλαδή την Παλιόχωρα και το Αρχοντικό.

 

ΒΕΛΟΝΑΣ - ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο Δ. Γιαννημάρας δήλωσε επίσης ότι ήδη δημοπρατήθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου Βελονά - Λαγκάδια, έργο που επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι επειδή -λόγω της απεργίας των εργοληπτών και του τεχνικού κόσμου γενικότερα- δεν υποβλήθηκε παρά μόνο μία προσφορά, απομένει στο τεχνικό συμβούλιο έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποφανθεί αν η δημοπρασία θεωρείται έγκυρη ή θα πρέπει ενδεχομένως να επαναληφθεί.

 

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ

Ο δήμαρχος, εξ άλλου, είπε ότι σε φάση μελετών βρίσκονται τα τουριστικά αγκυροβόλια σε Καρδαμύλη και Αγιο Νικόλαο, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόβλημα που προκαλεί σε μικρότερα έργα η μη καταβολή -αν και βρίσκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο- της ΣΑΤΑ 2012 στους δήμους.

«Δεν έχει εκταμιευθεί τίποτα από την πολιτεία και ως εκ τούτου δεν μπορούμε ως δήμος να προχωρήσουμε έργα που έχουμε συμπεριλάβει στο φετινό Τεχνικό μας Πρόγραμμα, αφού ο νόμος επιβάλλει να μη γίνονται δημοπρατήσεις χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της πίστωσης για το κάθε έργο» εξήγησε ο Δ. Γιαννημάρας.