Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 14:00

Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας" για τις σχολές της "Φάρις"

Γράφτηκε από την

Εμείς, σαν Λαϊκή Συσπείρωση ξεκινάμε από την βασική μας θέση που λέει ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, αλλά, είναι δικαίωμα της κάθε λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή τον Δήμο (την τοπική διοίκηση). Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει γι αυτό με άμεσους και έμμεσους φόρους. Μάλιστα, στο Δήμο Καλαμάτας με το πολιτιστικό τέλος, διπλοπληρώνουμε, με απόφαση προηγούμενης Δ.Α. του ΠΑΣΟΚ (έχουν βάλει το χεράκι τους σ’ αυτό και οι εκπρόσωποι στο ΔΣ του τότε Συνασπισμού και τώρα ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ).

Με βάση αυτή τη βασική μας θέση είχαμε προτείνει στη Δημοτική Αρχή (Δ.Α.), η ΔΕΠΑΚ να γίνει υπηρεσία του Δήμου και να μην λειτουργεί σαν επιχείρηση με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, με βάση την ανταποδοτικότητα, να χρηματοδοτείται από το κράτος και οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα. Η Δ.Α. αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό σαν εμπόρευμα και την ΔΕΠΑΚ σαν επιχείρηση - μπακάλικο προτίμησε να την εντάξει στη «ΦΑΡΙΣ» Α.Ε.

Σήμερα, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του βρήκαν ευκαιρία και προωθούν αυτό που επιδίωκαν εδώ και πολλά χρόνια, την πλήρη εμπορευματοποίηση -ιδιωτικοποίηση και του πολιτισμού.

Η Δ.Α. της Καλαμάτας – της ΝΔ και του φιλοχουντικού ΛΑΟΣ -συμφωνεί πλήρως με την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της σημερινής (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), μπορεί να καταγγέλει τις κυβερνητικές αποφάσεις, όμως καλύπτεται πίσω από αυτές και τις υλοποιεί μέχρι κεραίας.

Φέτος με απόφαση της κυβέρνησης έμειναν άνεργοι χιλιάδες ωρομίσθιοι εργαζόμενοι σε δημοτικά ωδεία, σχολές και εργαστήρια, λόγω των περικοπών κονδυλίων. Αντίστοιχα ένας πολλαπλάσιος αριθμός χιλιάδων μαθητών θα υποχρεωθούν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις σχολές της «ΦΑΡΙΣ» στην Καλαμάτα, με σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές.

Στην απαξίωση, όμως, των σχολών συνέβαλε και η Δ.Α. με την αύξηση των διδάκτρων και την γενικότερη στάση της απέναντι στις σχολές (ενώ ξεκίνησε η σχολική χρονιά, δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής, υπάρχουν ασυντήρητα κτήρια, έλλειψη συνεργασίας της διοίκησης της «ΦΑΡΙΣ» με τους καθηγητές και τους γονείς κλπ.). Έτσι, φέτος εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν ή να διακόψουν τις καλλιτεχνικές σπουδές των παιδιών τους ή να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτός είναι ο στόχος τους: Να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα να μην έχουν πρόσβαση στο πολιτισμό.

Τέτοιο ταξικό χαρακτήρα έχει και η πολιτική της ΔΑ απέναντι στη «ΦΑΡΙΣ» και στο πολιτισμό. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και το αθλητισμό (επιβάλλοντας χαράτσι στο κολυμβητήριο και τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις), την πρόνοια – τους παιδικούς σταθμούς.

Όσον αφορά την «πρόταση» - που υλοποιείται σε κάποιους Δήμους και συζητιέται και στη Καλαμάτα - προς τους καθηγητές στα δημοτικά ωδεία να συστήσουν «συνεταιριστική επιχείρηση» και να αναλάβουν οι ίδιοι τη λειτουργία των σχολών, σημειώνουμε ότι έτσι μετατρέπονται οι καθηγητές σε συνένοχους για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τα αποτελέσματα για τους διδασκομένους θα ‘ναι αμφίβολα, ενώ θα αυξηθούν και τα δίδακτρα.

 

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε:

Κάθε μαθητής της γενικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος τέχνης, να μπορεί με την παρακίνηση και συνεργασία του σχολείου του να φοιτήσει σε δημόσια κέντρα καλλιτεχνικής παιδείας, που θα δημιουργηθούν σε δημοτικό επίπεδο και τα οποία να παρέχουν δωρεάν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνική εκπαίδευση (μουσικά όργανα, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, γραφιστική κ.λπ.), συστηματικά οργανωμένη με βάση τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε είδους τέχνης.

Για αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας όλων, των καθηγητών - καλλιτεχνών μαζί με τους μαθητές και τους γονείς.

Υ.Γ.: Ο κ. Δήμαρχος αισθάνεται μειονεκτικά για την κυριαρχία της αριστεράς στον πολιτισμό. Είναι πολύ φυσιολογικό αυτό, γιατί η αριστερά, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός, το δίκιο της εργατικής τάξης είναι αυτά που σπρώχνουν την ιστορία μπροστά και δίνουν ώθηση στον πολιτισμό. Οι ιδέες, όμως που υποστηρίζει ο κ. Δήμαρχος, ο καπιταλισμός και η σαπίλα του, αντιπροσωπεύουν το παλιό, αυτό που πεθαίνει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τροχοπέδη στην πρόοδο και στην πολιτιστική ανάπτυξη.       

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ