Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 02:17

Υποδέχεται την Αβία η Καλαμάτα, αλλά ο Γιαννημάρας αντιδρά

Γράφτηκε από τον
Υποδέχεται την Αβία η Καλαμάτα, αλλά ο Γιαννημάρας αντιδρά

Αποδέχεται ο Δήμος Καλαμάτας το αίτημα της τοπικής Κοινότητας Αβίας -η οποία υπάγεται στον Δήμο Δυτικής Μάνης- να ενταχθεί στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η εισήγηση του αντιδημάρχου Καλαμάτας Θανάση Ηλιόπουλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα απασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα στην αυριανή του συνεδρίαση, στην οποία έχει προσκληθεί -και έχει αρνηθεί, «για λόγους δεοντολογίας» όπως σημειώνει- να παραστεί ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί προς τον Δήμο Καλαμάτας με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αβίας, η οποία -όπως σημειώνει στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος- υποστηρίζεται και από 463 υπογραφές.

 

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στην ίδια εισήγηση, ο Θ. Ηλιόπουλος επικαλείται -μεταξύ άλλων- τη σχετική νομοθεσία του «Καλλικράτη», αλλά και το επιχείρημα ότι η Αβία, «αποτελεί γεωγραφικά και οικιστικά (ιδίως η παραλιακή της ζώνη) επέκταση της πόλης της Καλαμάτας, έχει κοινό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με τον Δήμο Καλαμάτας».

Αναφέρει επίσης ότι «υπάρχουν πολλές κατοικίες που ανήκουν σε δημότες Καλαμάτας», αλλά και ότι «οι δημότες της Αβίας συναλλάσσονται καθημερινά στην Καλαμάτα (οικονομικά, εμπορικά».

Ο αντιδήμαρχος τονίζει πάντως ότι προκειμένου να υπαχθεί η Αβία στον Δήμο Καλαμάτας θα πρέπει να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με πρόταση του αρμόδιου υπουργού, με προαπαιτούμενο όμως και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

 

Ο Δ. ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Ανδρέα Γουρδέα, σημειώνει ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη συζήτηση του εν λόγω θέματος:

«Λόγοι δεοντολογίας δεν μου επιτρέπουν να παραστώ, διότι δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να παρίσταται ως απολογητής σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πρόκειται να αποφασίσει την αφαίρεση τμήματος του δήμου του, όταν ο ίδιος έχει Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα εκφράσει την γνώμη του, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με τον Δ. Γιαννημάρα, η έκφραση γνώμης από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης θα είναι απαραίτητη, «όταν η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να συντάξει και το Προεδρικό Διάταγμα, ανοίξει συζήτηση για το χωροταξικό της χώρας. Γιατί, λοιπόν, εφόσον δεν υφίσταται ένα τέτοιο θέμα, με τόση βιασύνη, τη στιγμή που η συζήτηση αυτή δημιουργεί προβλήματα και στην ενότητα του δήμου και στην ενότητα των τοπικών κοινοτήτων του δήμου και στην ηρεμία και ομόνοια των δημοτών του, αλλά και στον ομαλό προγραμματισμό των έργων του;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης.

Καταλήγοντας, ο Δ. Γιαννημάρας επισημαίνει ότι η Μάνη αποτελεί ενιαία γεωμορφολογική, αλλά και πολιτιστική ενότητα, της οποίας τη διάσπαση δεν είναι θεμιτό να επιδιώκει οποιοσδήποτε.

 


NEWSLETTER