Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 07:14

"Ναι" κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. Καλαμάτας για την προσάρτηση της Αβίας

Γράφτηκε από την
"Ναι" κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. Καλαμάτας για την προσάρτηση της Αβίας

 

Κατά πλειοψηφία συναίνεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, να αποδεχθεί το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Αβίας η οποία ζητεί να υπάγεται πλέον στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αποχωρώντας ταυτόχρονα από τον Δήμο Δυτικής Μάνης στον οποίον ανήκει -με βάση την χωροταξική κατανομή του «Καλλικράτη».

Το αίτημα ανέπτυξε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αβίας Βαγγέλης Αβράμης, ενώ υπερθεμάτισαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Βασίλης Κοζομπόλης -με την ιδιότητα του κατοίκου Αβίας, όπως είπε- καθώς και ο Επαμεινώνδας Γεωργουλέας πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου.

Ας σημειωθεί ότι την συνεδρίαση παρακολούθησε επίσης, χωρίς όμως να ζητήσει τον λόγο, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Αλέξης Ρουντζούνης, ενώ παρέστησαν και κάτοικοι από την περιοχή της Αβίας -που στην πλειονότητά τους εκδήλωσαν με τις αντιδράσεις τους την πρόθεση να υπαχθεί η περιοχή τους στον Δήμο Καλαμάτας.

Στο αίτημα -που αφορά, ειδικότερα στις περιοχές Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι και Μεγάλη Μαντίνεια- συναίνεσαν το σύνολο των συμβούλων της πλειοψηφίας και ο συνδυασμός «Πρωτοπορία» του Νίκου Φωτέα, από την ελάσσονα μειοψηφία.

Καταψήφισαν, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία, ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και το «Δίκτυο Ενεργών Δημοτών», ενώ λευκό ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ, ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ»

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας -του οποίου απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της συζήτησης, ώστε να προηγηθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης- μίλησε για παράτυπη διαδικασία, για μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2014.

Κατήγγειλε επίσης ότι κάποιοι ενέπλεξαν στην υπόθεση αυτή μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς το οποίο απεστάλη το αίτημα. Από το πρωθυπουργικό γραφείο, συνέχισε, το αίτημα προωθήθηκε «για ενημέρωση» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όμως -σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο Θ. Μπρεδήμας- το απέστειλε στους δήμους «προς ενέργεια».

Υποστήριξε επίσης ότι από τις περίπου 500 υπογραφές που συνοδεύουν το αίτημα, λίγες συγκριτικά είναι αυτές των πραγματικών δημοτών Αβίας, καθώς και ότι υπάρχουν… διπλο-υπογραφές.

Ο Νίκος Διασάκος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι τα προβλήματα των κατοίκων δεν οφείλονται σε ποιον δήμο υπάγονται, αλλά στο συνολικό θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Από την πλευρά του «Δικτύου», ο Σταμάτης Μπεχράκης σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η τακτική του Δήμου Καλαμάτας να «αδειάζει» τον Δήμο Δυτικής Μάνης και τον δήμαρχό του χωρίς μάλιστα -όπως είπε- να έχει ανοίξει από την κυβέρνηση θέμα νέας χωροταξίας του «Καλλικράτη», με την επιπλέον παρατήρηση ότι είναι τουλάχιστον ανορθόδοξο να επιχειρείται να εμπλακεί το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τόνισε επίσης, ότι απαιτείται να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο όμορων δήμων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που επικαλούνται οι κάτοικοι.

Με τα θέματα αυτά λυμένα, συνέχισε, κι εφόσον η κυβέρνηση ανοίξει το θέμα επαναπροσδιορισμού της χωροταξίας του «Καλλικράτη», μπορεί να γίνει δημοψήφισμα στην Τ.Κ. Αβίας, ώστε να εκφράσουν οι κάτοικοι την βούλησή τους.

«ΣΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΝΥΦΗ…»

Απόλυτα σύννομη χαρακτήρισε τον χειρισμό της δημοτικής αρχής ο εισηγητής της πλειοψηφίας αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τις αντιδρώσες μειοψηφίες ακούστηκαν «σημεία και τέρατα».

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο νόμος δεν θεωρεί προαπαιτούμενο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης επί του αιτήματος της Αβίας, πριν τη συζήτηση του εν λόγω αιτήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Για βούληση των κατοίκων της Αβίας να υπαχθούν διοικητικά στο Δήμο Καλαμάτας μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» Νίκος Φωτέας -«δεν μπορούμε να εναντιωθούμε στη βούληση των κατοίκων» παρατήρησε.

Αναρωτήθηκε, παράλληλα, γιατί δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις περί «ακρωτηριασμού» της Μάνης όταν υπήχθησαν εξ αρχής στον Δήμο Καλαμάτας η Βέργα και η Μικρή Μαντίνεια.

«Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απολύτως σύννομη και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασία αναδιάρθρωσης και του χωροταξικού του «Καλλικράτη»

Ο δήμαρχος είπε ότι όπως η δημοτική αρχή συναινεί στο αίτημα υπαγωγής της Αβίας στον Δήμο Καλαμάτας, έτσι προτίθεται να συναινέσει και σε ενδεχόμενα αιτήματα για «απόσχιση» άλλων Τοπικών Κοινοτήτων από αυτόν, όπως λ.χ. της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας ή των χωριών του Ταϋγέτου.

Παράλληλα, απέρριψε ως «θεωρίες συνωμοσίας» τα όσα επικαλέστηκε μερίδα από τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου για εκλογικά οφέλη της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι ήδη ο Δήμος Καλαμάτας συνδράμει σε μεγάλο βαθμό με τις υπηρεσίες του τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Την ίδια στιγμή, επικαλούμενος την καταγωγή του ως Μανιάτης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στους «Μανιατάρχες» -όπως τους αποκάλεσε:

«Μακριά από τοπικισμούς. Με όσα δηλώνουν και πράττουν στρέφουν τον κόσμο εναντίον της Μάνης. Για την ιδιοτέλειά τους προχωρούν σε ρητορείες που βλάπτουν την περιοχή. Οποιος έχει διαφορετικό ύμνο από τον ύμνο της πατρίδας του είναι ιδιοτελής. Ακούω επίσης για κάτι πόρτες και πύλες από κάποιους, οι οποίοι -για να μετέλθω ήπιων εκφράσεων- είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν ούτε πύλες, ούτε πόρτες, ούτε τείχη. Ας μην ψάχνουμε για συνωμοσίες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Π. Νίκας καταλήγοντας.


NEWSLETTER