Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 05:45

Δήμος Καλαμάτας: "Κλειστά χαρτιά" για σίγουρες αλλαγές

Γράφτηκε από την

Κλειστά χαρτιά κρατά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ως προς τα πρόσωπα στα οποία σκέπτεται να αναθέσει θέσεις ευθύνης για το εναπομείναν χρονικό διάστημα της παρούσας δημοτικής αρχής, είτε ως αντιδήμαρχοι, είτε ως πρόεδροι νομικών προσώπων.
Η ερχόμενη Κυριακή 6 Ιανουαρίου θα αφορά αποκλειστικά στην εκλογή των προεδρείων του Δημοτικού Συμβουλίου και των προέδρων στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Οι όποιες ανακοινώσεις -αντιδημάρχων και προέδρων νομικών προσώπων- αναμένεται να γίνουν ως τις 15 Ιανουαρίου και μετά, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος προσδιόρισε χθες.
Ο Π. Νίκας ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι υπέγραψε υπηρεσιακό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο, "δημοτικοί σύμβουλοι, που έχουν ορισθεί ως αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, πρόεδροι νομικών προσώπων, κλπ, συνεχίζουν το εποπτικό και συντονιστικό έργο τους, μέχρι της έκδοσης νέων αποφάσεων από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά περίπτωση".
Ο δήμαρχος αποφεύγει κάθε άλλη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την… αναπόφευκτη ονοματολογία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχει γίνει γνωστό πως έχει ζητήσει από τα εκλεγμένα στελέχη του συνδυασμού του έγγραφες εκτιμήσεις και απολογισμούς, αλλά και ενδεχόμενες… προτιμήσεις ως προς τα πόστα που θα αναδιανεμηθούν.
"Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, γι’ αυτό λοιπόν μην αρχίσετε να γράφετε στις εφημερίδες" έλεγε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας -ενώ μεταξύ αστείου και σοβαρού προειδοποιούσε ότι "όποιο όνομα δει στον Τύπο θα… κόβεται".
Με το τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας να είναι θολό και τις πληροφορίες να διαρρέουν με το σταγονόμετρο, η εικόνα που σχηματίζεται -με κάθε επιφύλαξη, αφού κανείς δεν επιβεβαιώνει το παραμικρό- είναι η εξής:
Από τους σημερινούς αντιδημάρχους, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν -είτε στη θέση τους, είτε με άλλες αρμοδιότητες- ο Ανδρέας Καραγιάννης και ο Θανάσης Ηλιόπουλος, αλλά και ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης.

Για τον νυν αντιδήμαρχο Χρίστο Ριζά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κοντά σε θέση αντιδημάρχου φέρεται να βρίσκεται ο πολιτικός προϊστάμενος του τομέα Πρασίνου Γιάννης Αδαμόπουλος ως αντικαταστάτης του Γιάννη Καμβυσίδη στον τομέα της Καθαριότητας. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η Μαρία Οικονομάκου, ως αντιδήμαρχος επί κοινωνικών θεμάτων, δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας της στο συγκεκριμένο αντικείμενο. "Κλειδί" στην υπόθεση της κατανομής των θέσεων αντιδημάρχων και επικεφαλής νομικών προσώπων κρίνεται και η θέση που θα καταλάβει ο πρόεδρος της "Διοκλής" Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τη νυν αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα "παίζουν" είτε για την αντιδημαρχία Προγραμματισμού και Νέων Έργων, είτε για τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου επί θεμάτων Πολεοδομίας, θέσεις που αμφότερες θα δημιουργηθούν οσονούπω. 
Την ικανοποίηση του δημάρχου από το έως τώρα έργο τους αναμένεται να… εισπράξουν τόσο ο υπεύθυνος κυκλοφοριακού Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Παύλος Μπουζιάνης μέσω της αναβάθμισης και της αξιοποίησής τους σε κάποιο από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ακόμα πού θα… καθίσει η μπίλια για τον Δημήτρη Πολίτη, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για διάφορες θέσεις χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν υπάρξει αλλαγή του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Σαράντου Μαρινάκη. Δεν αποκλείεται, πάντως, στην θέση αυτή να επανακάμψει ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Γουρδέας, ο οποίος έχει υπάρξει και παλιότερα πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση.
Οι πληροφορίες δεν κάνουν λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι στο προεδρείο της "Φάρις" Α.Ε. -χωρίς να αποκλείεται μια επιστροφή του νυν αντιδημάρχου Θανάση Ηλιόπουλου και η μετακίνηση του Νίκου Μπασακίδη στη θέση του αντιδημάρχου. Αγνωστη παραμένει, τέλος, η πρόθεση του δημάρχου και όσον αφορά στα προεδρεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Πνευματικού Κέντρου και των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και της Α.Ε. Βιομηχανικά Σφαγεία - Αγορά Καλαμάτας.
Κομβικό σημείο για τις τελικές αποφάσεις είναι φυσικά και το μοίρασμα των έμμισθων και των άμισθων θέσεων.
Αλλαγές θα υπάρξουν κατά τα φαινόμενα και στις θέσεις που καλύπτουν σύμβουλοι των μειοψηφιών. Με δεδομένη την πρόθεση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Ανδρεάκου να αφήσει τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και να συνεχίσει πιο μάχιμα από τις χαμηλότερες θέσεις των εδράνων στη μείζονα μειοψηφία, αναμένεται ακόμα και τις επόμενες ώρες να υπάρξει συνάντηση των μελών για να προκύψει ο αντικαταστάτης του. Τέλος αλλαγές θα σημειωθούν εκτός απροόπτου και σε ορισμένες θέσεις εκπροσώπων των μειοψηφιών τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο και στα Δ.Σ. των άλλων νομικών προσώπων με έμφαση στη ΔΕΥΑΚ.

[Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πλεμμένος, Βασίλης Μπακόπουλος]