Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 05:01

Σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του Δήμου: Αντίθετος ο Π. Νίκας με την πώληση της Μαρίνας

Γράφτηκε από τον
Σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του Δήμου: Αντίθετος ο Π. Νίκας με την πώληση της Μαρίνας

Πλήρως αντίθετος εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε- σε ενδεχόμενη επένδυση του τουρκικού οικονομικού κολοσσού Doğuş στην μαρίνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η αντίδραση του δημάρχου προέκυψε μετά την γνωστοποίηση ότι η D-Marin Marinas, μέλος του πιο πάνω ομίλου, αγόρασε τις συμμετοχές του Ομίλου Κυριακούλη στις μαρίνες που εκμεταλλεύεται, χωρίς πάντως να αναφέρεται ακόμα αυτή της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος, αν και ρωτήθηκε σχετικά από την "Ε", απέφυγε να απαντήσει αν η αντίθεση της δημοτικής αρχής εκπορεύεται -μεταξύ άλλων- και από την εθνικότητα των επενδυτών:
"Διαφωνούμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του δήμου. Δεν δεχόμαστε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της πόλης, κανένα επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει όταν είναι απέναντι στην πόλη ή χωρίς να ρωτιέται η πόλη" αρκέστηκε να δηλώσει ο δήμαρχος.
ΗΔΗ ΜΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Νωρίτερα, ο Π. Νίκας είχε γνωστοποιήσει ότι πριν μερικούς μήνες η δημοτική αρχή και το Δ.Σ. της "Διοκλής" είχαν απορρίψει αίτημα του Ομίλου Κυριακούλης -που έχει το 60% των μετοχών της μαρίνας- να εκχωρήσει τις μετοχές αυτές, καθώς σύμφωνα με τη σύμβαση για ενδεχόμενη εκχώρηση των μετοχών έχει λόγο ο δήμος:
"Αρνηθήκαμε τότε, αυτή ήταν η κατεύθυνση του κεντρικού δήμου και η ομόφωνη απόφαση του Διοκλή, η οποία και κοινοποιήθηκε για λόγους που συνδέονται με τα συμφέροντα του δήμου -δηλαδή το ετήσιο όφελος του δήμου και πολλά άλλα, καθώς και η σχέση της μαρίνας με την ανάπτυξη της δυτικής παραλιακής περιοχής" είπε ο δήμαρχος. Και συνέχισε:
"Εμείς τις απόψεις μας τις έχουμε εκφράσει με απόλυτη ευθύτητα. Η μαρίνα συνδέεται με το δήμο, ο δήμος είναι διαχειριστής της. Εχει εκχωρηθεί κατά χρήση, συνδέεται με την περιοχή και την ανάπτυξή της, εξυπηρετεί την περιοχή και εξυπηρετείται από την περιοχή και διαφωνούμε με την πρόταση την οποία προωθείται. Διαφωνούμε γιατί έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα του δήμου".
ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο δήμαρχος δεν θέλησε να απαντήσει, πάντως, στην ερώτηση της "Ε" αν η σφοδρή αντίδραση που εκδηλώθηκε από την πλευρά του έχει να κάνει και με την εθνικότητα των επενδυτών.
Αντ’ αυτού, δήλωσε εν είδει απάντησης στην πιο πάνω ερώτηση:
"Η δημοτική αρχή είναι υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ της επιχειρηματικής δράσης, υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, υπέρ των θέσεων εργασίας.
Αλλά όλα αυτά με σχεδιασμό, σε συνεργασία και συνεννόηση με την πόλη και την εκπροσώπησή της και προφανώς με διεκδίκηση και κατοχύρωση δικαιωμάτων για την πόλη.
Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της πόλης, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε να γίνει η μαρίνα αύριο ένας περιφραγμένος τόπος, στον οποίον να απαγορεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση. Είναι λειτουργικό στοιχείο της δυτικής παραθαλάσσιας περιοχής.
Σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε να γίνουν ενέργειες ερήμην της δημοτικής αρχής, γιατί αυτό σημαίνει ερήμην της πόλης και ερήμην των πολιτών. Και κανένα επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει όταν είναι απέναντι στην πόλη ή χωρίς να ρωτιέται η πόλη" κατέληξε ο Π. Νίκας.
Β.Γ.Μ.




NEWSLETTER