Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 08:39

Τρίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το κλείσιμο της ΔΟΥ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τρίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το κλείσιμο της ΔΟΥ

Τρεις ώρες συνεδρίασης χρειάστηκαν για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας που έγινε για το θέμα κατάργησης της ΔΟΥ Κυπαρισσίας προκειμένου να πάρει κατά πλειοψηφία απόφαση, να στείλει μια σκληρή επιστολή και να επιδιώξει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, την στιγμή που απαίτηση του κόσμου ήταν δυναμικές κινητοποιήσεις και το δήμο μπροστάρη σε αυτές. Από σύσσωμη την αντιπολίτευση κατατέθηκε η πρόταση να παρθεί απόφαση για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου ως μορφή πίεσης.

 

Η απόφαση του Σώματος που πάρθηκε με 14 θετικές ψήφους από την πλευρά της συμπολίτευσης -εκτός του Ζαχαρία Κανελλόπουλου που δεν την ψήφισε- δεν ικανοποίησε τον κόσμο που ζητούσε δυναμικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων, κατάληψη της ΔΟΥ Κυπαρισσίας, ώστε να μην γίνει η μεταφορά του υλικού, αλλά και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως τονίστηκε από τους παρευρισκομένους, αν δεν υπάρξει αγώνας και ξεσηκωμός δεν θα μείνει τίποτα στον τόπο. Κατά την συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης από τον κόσμο, που κατέκρινε την στάση της δημοτικής αρχής. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις εμπόρων της περιοχής, όπως του Παρασκευά Ψιλογαλάνη ο οποίος απευθυνόμενος προς την δημοτική αρχή  τους είπε ότι έχουν γίνει νεκροθάφτες του δήμου, ενώ σημείωσε πως και σήμερα μόνοι τους έκαναν αυτή την κινητοποίηση. 

Ο Σπύρος Χηνόπουλος σημείωσε πως μένουν στους τύπους και όχι στην ουσία. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλες αηδίες τόνισε και συμπλήρωσε πως τους πείραξε (εννοώντας την δημοτική αρχή) που είπαν ότι ο εμπορικός κόσμος τους κάλεσε και όχι αυτοί. Ενας ακόμη πολίτης είπε ότι εδώ τους παίρνουν τα σώβρακα και αυτοί κοιτάνε τους τύπους. Οταν μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης με αυτή την ένταση μίλησε για σχεδιαζόμενη κατάληξη, προκλήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Στην συζήτηση που έγινε, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας για ακόμη μια φορά μίλησε για τις επιστολές που έχει στείλει ο δήμος και τις επαφές που έχουν γίνει με πολιτικούς παράγοντες, σημειώνοντας ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ότι το θέμα θα επαναξεταστεί, ενώ ανέφερε την δημιουργία ΚΕΦ σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιάννης Κατσαργύρης και προϊστάμενος της ΔΟΥ Κυπαρισσίας σημείωσε πως μόλις πέρασε το ΦΕΚ για κατάργηση εκθέταμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μείνει. Τόνισε ακόμη πως πρόταση του γενικού διευθυντή του υπουργείου ήταν να μείνει και η Κυπαρισσία.  Η πρόταση όμως δεν πέρασε. Εύλογο είναι είπε να απορούμε πώς πέρασε για Αμαλιάδα, που είναι μόλις 16 χλμ. από τον Πύργο. 

Εγώ δεν έσπερνα ελπίδες, συμπλήρωσε, έλεγα την προσπάθεια που γινόταν. Είπε πως το ΚΕΦ δεν είναι τίποτα. Θα είναι ένας υπάλληλος που θα παραλαμβάνει αιτήματα πολιτών και θα τα στέλνει στη ΔΟΥ.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου, δημοτική σύμβουλος και υπάλληλος της ΔΟΥ τόνισε πως από πλευράς υπηρεσίας έκαναν ό,τι μπορούσαν. Η περιοχή είναι αναβαθμιζόμενη, είπε. 30.000 άνθρωποι εξυπηρετούνται από την ΔΟΥ. Και αναρωτήθηκε ποιος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί αυθημερόν πηγαίνοντας στην Καλαμάτα. Συμπλήρωσε πως για το κλείσιμο κοιτάνε μόνο αριθμούς, χωρίς να υπολογίζουν ανθρώπους. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος  χαρακτήρισε αυτό που γίνεται ως γυμναστική των κοινωνικών αντανακλαστικών. Μίλησε για αλήτες που μας κοροϊδεύουν. "Και το λέω για όλα τα κόμματα" είπε . Περίμενα, σημείωσε, από τους πολιτικούς μας να μην λένε ψέματα. Ξέρω ότι δεν κυβερνάνε αυτοί αλλά οι τρόικα, αλλά αυτοί μας έφτασαν εδώ. Αυτοί που μέχρι τώρα κυβερνάνε δεν με έχουν πείσει για τίποτα. Εχουν ευνουχίσει τον ελληνικό λαό, τον έχουν κάνει να νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Θα βγάλουμε είπε ένα ψήφισμα, αλλά ας βρούμε και μια φόρμουλα για τον κόσμο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πώς θα πάει στην Καλαμάτα.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως  μας καθησύχαζαν ότι δεν θα γίνει τίποτα και ο κ. Κατσαργύρης είπε έχει προσωπικές ευθύνες γιατί μας έλεγε ότι θα παραμείνει η ΔΟΥ. Πρέπει, συμπλήρωσε, να ανοίξουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας στην κοινωνία που την έκαναν να μην ξεσηκώνονται .

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος αφού τόνισε ότι οι εντολείς αποφασίζουν, πρότεινε να υποβάλλουν όλοι τις παραιτήσεις τους. 

Πρόταση για την οποία υπερθεμάτισε ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, σημειώνοντας πως μόνο έτσι μπορούν να πάρουν ένα μήνυμα. Πρότεινε ακόμη να στοιχηθούν με τον Εμπορικό Σύλλογο και από αύριο (σήμερα) να κλείσουν τους δρόμους.

Μη σύμφωνο βρήκε η πρόταση της παραίτησης τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μερκούρη που τόνισε ότι κάποιος πρέπει να οργανώσει τον αγώνα και πρότεινε μια πολυπληθής αντιπροσωπεία να πάει στην Αθήνα.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως μόλις έμαθαν τα άσχημα νέα άμεσα κινητοποιήθηκαν, ενώ μίλησε για κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές με μπροστάρηδες τους δήμους που οι Εφορίες τελικά έμειναν, ενώ μεταξύ των κινητοποιήσεων πρότεινε αντιπροσωπεία να πάει στο υπουργείο Οικονομικών.

Για καθυστερημένη αντίδραση μίλησε ο μηχανικός Ηλίας Σπυρόπουλος σημειώνοντας πως ο δήμος πρέπει να είναι ο φορέας ενημέρωσης και κινητοποίησης του κόσμου χαρακτηρίζοντας την έκδοση ενός ψηφίσματος απλώς μια εκτόνωση. Θα πρέπει είπε να υπάρξει μια σειρά κινητοποιήσεων για να καταλάβουν ότι δεν τρώμε χόρτο.

Αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα και αξιοπρέπεια πρέπει να παλέψουμε, τόνισε ο Μπάμπης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό Σύλλογοι Φιλιατρών, προτείνοντας να βγει μια επιτροπή αγώνα. 

Εστω και αυτή την στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, τόνισε η Χρύσα Νασοπούλου. Πρέπει να αγωνιστούμε και όχι να πέσουμε αμαχητί.

Το χτίσιμο της πόρτας της ΔΟΥ πρότεινε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. 

Ο Απστόλης Μπινίσμος εργαζόμενος της ΔΟΥ τόνισε πως είναι δύσκολο για τους υπαλλήλους να πάνε στην Καλαμάτα ,αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι για τους πολίτες, ενώ σημείωσε πως ενώ υπήρχε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι κλείνει η εφορία, μας διαβεβαίωναν πρώτα ο προϊστάμενος και στην συνέχεια οι υπόλοιποι ότι δεν κλείνει. Πρότεινε δε από σήμερα να κλείσουν τους δρόμους, καθώς την Δευτέρα θα είναι αργά. Η κινητοποίηση, είπε, έπρεπε να ήταν άμεση και πρώτα από όλους την ευθύνη την έχει ο δήμος.

Η έμπορος  Εφη Ευαγγελίδου  σημείωσε πως την πόλη με το χωριό την διαχωρίζει ένα πράγμα: οι δημόσιες υπηρεσίες. Ζήτησε να  κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή λέγοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει από τον Εμπορικό Σύλλογο και τους ζήτησε όπως ανοίγουν τις λίστες τους  για να πάρουν ψήφους,  έτσι να τις ανοίξουν για να κινητοποιήσουν τον κόσμο.

Συνοψίζοντας την συζήτηση ο δήμαρχος τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αποφασίζει καταλήψεις. "Εγώ προτείνω να φτιάξουμε ένα σκληρό κείμενο. Θα επιδιώξουμε μια συνάντηση την Δευτέρα με το υπουργείο Οικονομικών και αν δεν την πετύχουμε να πάμε μια αντιπροσωπεία με πολιτικούς του νομού να δώσουμε εκεί αυτή τη μάχη. Ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να ξανακάνει κατάληψη αλλά απόφαση Δ.Σ. για κατάληψη δεν μπορώ να εισηγηθώ. Δεν αποκλείουμε τον αγώνα και την προσπάθεια" είπε. Σημείωσε επίσης πως δεν στηρίζει προτάσεις να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πρότασή του για παραίτηση όλου του Συμβουλίου επέμεινε ο κ. Μπακούρος λέγοντας πως είναι πολιτικό όργανο και έτσι μπορούν να ασκήσουν πολιτική πίεση. Την πρόταση αυτή υποστήριξαν και οι δυο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER