Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 07:46

Σαρ. Κουκούμης επικεφαλής "Λαϊκής Συσπείρωσης": Χαμηλή βαθμολογία στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σαρ. Κουκούμης επικεφαλής "Λαϊκής Συσπείρωσης": Χαμηλή βαθμολογία στο Δήμο Τριφυλίας

Με χαμηλό βαθμό βαθμολογεί την δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης. Οπως επισημαίνει, μετά από δύο χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μείνει με μια γλυκόπικρη γεύση αφού μπορεί να συνέβαλε στην ανάδειξη αρκετών θεμάτων, όμως δεν ελήφθησαν και όσες αποφάσεις επιθυμούσαν.

 

 

 

 

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

1 Πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά. Ποια είναι η πρώτη σας εντύπωση;

"Η συμμετοχή μου στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Τριφυλίας, στο τέλος της διετίας αυτής, μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση με την έννοια ότι συμβάλαμε σε μια καλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείξαμε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αναγνωρίζεται η προσφορά μας από το ευρύτερο κοινό, όμως ο συσχετισμός δυνάμεων και η έλλειψη λαϊκής συμμετοχής δεν επέτρεψαν στη λήψη όσων αποφάσεων θα θέλαμε προς όφελος του λαού της Τριφυλίας".

 

2 Πώς κρίνετε την πορεία του νέου δήμου;

"Ως συνταξιούχος δάσκαλος, η μέχρι τώρα πορεία του δήμου δεν μου επιτρέπει να βάλω καλό βαθμό στη δημοτική αρχή. Ενώ κατά καιρούς ο δήμαρχος θυμάται τον συνδικαλιστή Κόλλια και ρίχνει αστραπόβροντα κατά των μνημονίων και των ισοπεδωτικών λογικών των κυβερνήσεων κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πράξη αυτός και η παράταξή του εφαρμόζει τον «Καλλικράτη»".

 

3 Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή πορείας;

"Θα μπορούσε να βάλει μια τάξη στα οικονομικά, να οργανώσει καλύτερα τις υπηρεσίες και να κατευθύνει το έμψυχο δυναμικό και τον υπάρχοντα τεχνολογικό εξοπλισμό σε μια πιο παραγωγική κατεύθυνση με μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλους τους τομείς".

 

4 Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του "Καλλικράτη";

"Η αρχική μας εκτίμηση μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του "Καλλικράτη", ότι η τοπική διοίκηση ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους έχει ως αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων που θα επιβαρύνουν  τις λαϊκές οικογένειες, ισχύει πέρα για πέρα και για τον καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας".

 

5 Μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα στο δήμο. Φταίει μόνο η κεντρική διοίκηση ή είναι και ζήτημα της δημοτικής αρχής;

"Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων στους δήμους διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις και από την σημερινή, έχουν φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο. Ομως σοβαρές ευθύνες γι' αυτό το κατάντημα έχει και η σημερινή δημοτική αρχή, που δεν θέλησε να βάλει μια τάξη στα οικονομικά και ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων διοικήσεων".

 

6 Πιστεύετε ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ομογενοποιηθεί; 

"Ο Δήμος Τριφυλίας καλύπτει μια μεγάλη περιοχή σε έκταση με τρεις ισοδύναμες σχεδόν πληθυσμιακά πόλεις και αρκετά χωριά. Μέσα στο υπάρχον ανταγωνιστικό σύστημα οι τοπικιστικοί ανταγωνισμοί δεν θα επιτρέψουν την ομογενοποίηση του δήμου".

 

7 Ποιες είναι οι προοπτικές του δήμου;

"Με δοσμένο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο Δ.Σ. δεν μπορώ να αισθάνομαι αισιόδοξος για κάτι καλύτερο μέχρι τη λήξη της θητείας αυτού του Δ.Σ. Υπάρχει όμως σ' αυτή την εξίσωση ένας άγνωστος παράγοντας, ο λαϊκός, που εάν ενεργοποιηθεί και διεκδικήσει το δίκιο του μπορεί να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές".

 

8 Στα Δημοτικά Συμβούλια, σε αρκετά θέματα, βλέπουμε την διαφωνία σας. Από πού πηγάζει αυτή;

"Μπήκαμε στο δήμο για να αγωνιστούμε, να επιλύονται προβλήματα των συμπολιτών μας. Ο "Καλλικράτης" όμως είναι ο μοχλός περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας προς τα κάτω και συντάσσονται κατά γράμμα δημοτική αρχή και μείζων αντιπολίτευση, έστω και αν φραστικά διαφωνούν σε κάποια σημεία. Γιατί πρέπει να λέμε ναι;".

 

9 Ως μοναδικός εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" αισθάνεστε κάποιες φορές μοναξιά στις απόψεις σας;

"Γνωρίζοντας ότι οι απόψεις μου απηχούν και τις σκέψεις χιλιάδων εργαζομένων του δήμου μας, ακόμα και ανθρώπων που δεν μας ψήφισαν, δεν αισθάνομαι καμία μοναξιά. Γι' αυτό θα συνεχίσω αταλάντευτα στην ίδια κατεύθυνση. Οι θέσεις μας για την απαλλαγή του λαού από την σημερινή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος".

 

10 Τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε στο δήμο από την μια μέρα στην άλλη;

"Εμείς δεν είμαστε ούτε σωτήρες ούτε μεσσίες όπως κάποιοι άλλοι διατείνονται, για να σώσουμε τον κόσμο. Εμείς λέμε να βγει όλος ο λαός στο προσκήνιο, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων κι εμείς από κοντά να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε την σημερινή δυσβάσταχτη κατάσταση".

 

11 Χειμώνας και με δυσκολία τα σχολεία έχουν πετρέλαιο για την θέρμανση. Πώς το σχολιάζετε;

"Το Λύκειο Κυπαρισσίας για αρκετές ημέρες είχε μείνει χωρίς θέρμανση και άλλα σχολεία κάνουν αιματηρές οικονομίες ανάβοντας μία έως δύο ώρες κάθε μέρα τα καλοριφέρ. Οποιο σχόλιο και να κάνω θα είναι λίγο μπροστά σε αυτή την άθλια κατάσταση. Είναι πολιτική επιλογή των κυβερνώντων να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και να φορολογούν με 23% το πετρέλαιο στα σχολεία".

 

12 Τι πιστεύετε ότι μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κρίση, ώστε να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι ανάγκες για την παιδεία;

"Το άφθονο κρατικό, δανεικό χρήμα που έρρεε στα ταμεία των επιχειρηματιών, εφοπλιστών, τραπεζών, με τη μορφή επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγών, στο όνομα της ανάπτυξης, τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα και η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το αρνητικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ακόμη και στα αγροτικά- κτηνοτροφικά προϊόντα μετά την είσοδό μας στην ΕΕ. Με λίγα λόγια ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης". 

 

13 Ποιος είναι ο δρόμος για να βγούμε από αυτή την κρίση;

"Είναι ο άλλος δρόμος που μόνο το ΚΚΕ από τα συγκροτημένα κόμματα προτείνει σήμερα: μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με λαϊκή οικονομία που σημαίνει αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας, με λαϊκή εξουσία. Αλλη λύση για έξοδο από την κρίση υπέρ του λαού δεν υπάρχει".

 

14 Συχνά ακούμε ότι για όλα φταίει το πολιτικό σύστημα. Συμφωνείτε και ποιο είναι αυτό το πολιτικό σύστημα;

"Είναι καταρχήν τα κόμματα που εναλλάσσονταν τα τελευταία 40 σχεδόν χρόνια στην εξουσία, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και από κοντά όλα τα άλλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ, που ανοιχτά ή και συγκαλυμμένα στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τον ευρωμονόδρομο. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ρατσιστικό, φασιστικό μόρφωμα, καθαρά συστημική δύναμη που για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών σπέρνει το μίσος ανάμεσα στους εργαζόμενους".

 

15 Στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και της οικονομίας, έχουν κλείσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες στην Τριφυλία. Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή;

"Σημαίνει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα, σπατάλη χρόνου και κίνδυνοι για τα παιδιά που μετακινούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να βρουν σχολείο, ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων σ' αυτές τις υπηρεσίες".

 

16 Μπορεί ο λαός να αντέξει αυξήσεις φόρων και χαρατσιών; Και από την άλλη οι δήμοι ως πιο κοντά στους πολίτες μήπως θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικοί;

"Οι συνεχείς αυξήσεις σε φόρους, χαράτσια, τέλη και λοιπά, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την ανεργία ή την υποαπασχόληση που υπάρχει σε πολλούς κλάδους ή κοινωνικές ομάδες, έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε απελπιστική κατάσταση. Ο δήμος πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα ανακούφισης αυτών των οικογενειών με κατάργηση ή μείωση των δημοτικών τελών, τελών ύδρευσης κ.ά.".

 

17 Λέγεται ότι η εκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει από τον πρωτογενή τομέα και η Τριφυλία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα αυτό με τους αγρότες. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να στηριχθούν;

"Πράγματι η Τριφυλία είναι προνομιούχος περιοχή για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική, έξω απ' την ΚΑΠ της ΕΕ που θα στηρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη".

 

18 Πώς κρίνετε τις υποδομές στην Τριφυλία και το θέμα των μεγάλων οδικών αξόνων;

"Το λιμάνι της Κυπαρισσίας και το αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου ενώ έχουν καταβροχθίσει εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύουν να αχρηστευτούν τελείως. Το οδικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης πολύ κάτω από τις ανάγκες, με κατασπατάληση των υδάτινων και οικονομικών πόρων. Οσο για τους μεγάλους οδικούς άξονες, γίνονται με αποφάσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, τρώνε το καταπέτασμα οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και θα πληρώνει εφ' όρου ζωής ο λαός τη χρήση τους. Ομως και με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης η Ολυμπία Οδός παραπέμπεται στις καλένδες και η Τριφυλία στην απομόνωση".

 

19 Τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω στο 2012 που μόλις έφυγε;

"Την μίζερη καθημερινότητα που μας φόρτωσαν άλλοι, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για τους συμπολίτες μας".

 

20 Πιστεύετε σε ένα καλύτερο ή χειρότερο 2013 για τους πολίτες;

"Εφόσον οι πολίτες μείνουν φοβισμένοι και απαθείς περιμένοντας από κάποιους άλλους να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση, χειρότερη. Εάν όμως πιστέψουν ότι αυτοί είναι η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων, τότε... υπάρχει ελπίδα. Ετσι κι αλλιώς ο λαός είναι ο παραγωγός του πλούτου και πρέπει να διεκδικήσει μια δίκαιη κατανομή για μια καλύτερη ζωή που τη δικαιούται".

 

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σαράντος Κουκούμης είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Κατάγεται από τη Λήμνο και κατοικεί για 30 και πλέον χρόνια στην Κυπαρισσία. Παντρεμένος με την Μαγδαληνή Γκούντρα από το Κοπανάκι Μεσσηνίας, έχουν 4 παιδιά, εκ των οποίων τα 3 είναι παντρεμένα.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στους συλλόγους των δασκάλων συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες του κλάδου και τώρα είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας. Εχει πάρει μέρος στις νομαρχιακές εκλογές και σε τέσσερις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER