Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 07:13

Θανάσης Ηλιόπουλος: Εκτός πραγματικότητας η "ανεξάρτητη" αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την
Θανάσης Ηλιόπουλος: Εκτός πραγματικότητας η "ανεξάρτητη" αυτοδιοίκηση

"Το να μιλάμε για ''ανεξάρτητη'' αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι είναι κουβέντα εκτός πραγματικότητας. Ολοι έχουν την ιδεολογία τους και με αυτήν πορεύονται" δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος. Ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος Διοίκησης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημοτικών Διαμερισμάτων και Εποπτείας Νομικών Προσώπων, συμφωνεί ότι ενίοτε αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις μειοψηφίες. Σημειώνει όμως ότι αυτό που κάνει είναι απλώς να «στηρίζει με σθένος τις απόψεις της δημοτικής αρχής».

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

 

1. Αποτελείτε μία από τις σχετικά λίγες σταθερές επιλογές του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, καθώς σας εμπιστεύεται σε ιδιαίτερα απαιτητικές αντιδημαρχίες. Νιώθετε ότι δικαιώνεται η προσπάθειά σας; 

«Θα έλεγα ψέματα ότι δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος. Αυτό όμως που έχει σημασία όταν αναλαμβάνουμε κάτι είναι να είμαστε αποτελεσματικοί. Οι τίτλοι δεν έχουν αξία. Ομως μία αποτελεσματική ενέργεια ή δράση μένει».

 

2. Οχι λίγες φορές έρχεστε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τις μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι θέμα τακτικής από πλευράς του συνδυασμού σας ή θεωρείτε πως ενίοτε και η “κόντρα” ωφελεί;

«Τίποτε από όλα αυτά. Υποστηρίζω με σθένος τις απόψεις της δημοτικής ». 

 

3. Η αρμοδιότητά σας στα διοικητικά του δήμου, σας έχει βοηθήσει να σχηματίσετε εικόνα για τα προβλήματα που ενδεχομένως υφίστανται;

«Η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η μη αξιοποίηση -στο μέγιστο βαθμό- της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι μάλλον τα μεγαλύτερα προβλήματα της διοίκησης του κράτους μας. Στο δήμο κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θεωρώ ότι έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα της θετικά σημάδια». 

 

4. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί, αφ’ ενός η εκκρεμότητα με τους συμβασιούχους και αφ’ ετέρου η υπόθεση της διαθεσιμότητας ορισμένων υπαλλήλων. Τι σκέφτεται να πράξει η δημοτική αρχή;

«Για το θέμα των συμβασιούχων η δημοτική αρχή θα υποστηρίξει τους εργαζόμενους με σύμβαση "Stage". Οσον αφορά τη διαθεσιμότητα, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόλυση υπαλλήλου. Θυμίζω τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε το 2008 για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας από τα πολιτιστικά σχήματα». 

 

5. Πόσο εύκολο είναι να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση, αλλά και σωστή διοικητική εξυπηρέτηση, σε έναν τόσο εκτεταμένο δήμο όπως αυτός της Καλαμάτας;

«Γίνεται μεγάλος αγώνας καθημερινά για να αντεπεξέλθουμε στις τεράστιες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Προβλήματα υπάρχουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε».  

 

6. Νιώθετε να υπάρχουν υπηρεσίες τις οποίες, εκ των πραγμάτων έστω, στερούνται οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες σε σχέση με την Καλαμάτα;

«Εκτιμώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο και λειτουργίας και εξυπηρέτησης. ΚΕΠ, "Βοήθεια στο σπίτι", πυροπροστασία, ληξιαρχείο και δημοτολόγιο, ασύρματο δίκτυο, εξυπηρέτηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας, είναι μερικές από τις υπηρεσίες που λειτουργούν στις δημοτικές ενότητες του δήμου μας».

 

7. Δεν είναι λίγοι αυτοί -μεταξύ τους και ο δήμαρχος Καλαμάτας- που θεωρούν τον “Καλλικράτη” ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει -κυρίως- η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Τι σκέπτεστε εσείς;

«Ο "Καλλικράτης" ήταν αναγκαίος να γίνει. Οχι όμως με τον τρόπο που έγινε. Σχεδιάστηκε στο πόδι για να εξυπηρετήσει απαιτήσεις της τρόικας περί μείωσης κόστους. Αντί να δημιουργήσει, κατέστρεψε ό,τι βρήκε μπροστά του. Μείωση πόρων, αρμοδιότητες χωρίς χρήματα, ελλείψεις στο προσωπικό, προβλήματα στους μικρούς δήμους, δείχνουν το ραγισμένο παζλ του "Καλλικράτη"».

 

8. Πρόσφατα είδαμε να δημοσιοποιείται μια άποψη του υπουργού Εσωτερικών, περί κοινών ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσον αφορά στους συμβούλους. Κρίνετε ότι μια τέτοια ενδεχόμενη μεταβολή μπορεί να αποδώσει τελικά καλύτερη αυτοδιοίκηση;

«Θα φανεί στην πράξη, γιατί αποτελεί κάτι το τελείως νέο. Θεωρώ όμως ότι θα υπάρξουν διαφόρων ειδών δυσκολίες, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, η τήρηση της αρχής της πλειοψηφίας, η διοίκηση ενός δήμου. Επιπλέον σε μία τέτοια φάση της ιστορίας της χώρας μας μπορεί η κοινωνία να δεχθεί μία τέτοια «υπέρβαση» ή αυτή θα χαθεί;».

 

9. Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ως βασικό κίνητρο τη θέση και το αξίωμα;

«Αν τα έχει είναι καταδικασμένη σε αποτυχία!».

 

10. Αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις και το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο του, για να χαρακτηριστεί κάποιος καλός αυτοδιοικητικός;

«Πιστεύω ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός πρέπει να συγκεντρώνει μία σειρά από στοιχεία, όπως προσωπικότητα, άποψη, υπευθυνότητα, τόλμη, γνώση και όρεξη για δουλειά».

 

11. Πόσο εύκολο είναι να διαφωνήσετε με επιλογές της δημοτικής αρχής που εκτιμάτε ότι ενδεχομένως δεν βοηθούν την πόλη;

«Η δημοτική αρχή υπό τον Παναγιώτη Νίκα συμπεριφέρεται και ενεργεί σαν ομάδα. Συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, υποβάλλουμε προτάσεις, μπορεί να διαφωνούμε σε κάτι, αλλά καταλήγουμε σε συμπέρασμα. Ομάδα χωρίς ενότητα και συνεννόηση δεν είναι ομάδα».

 

12. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τους συναδέλφους σας συμβούλους αλλά και τους υπαλλήλους του δήμου;

«Νομίζω ότι η συνεργασία με τους συναδέλφους μου είναι εποικοδομητική και διακατέχεται από πνεύμα συνεννόησης. Δεν έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε και τίποτα. Προσπαθούμε σε μία δύσκολη εποχή να σταθούμε πάνω από όλα κοντά στον Καλαματιανό δημότη. Οσον αφορά τους υπαλλήλους του δήμου, η συνεργασία μου μαζί τους είναι άριστη».

 

13. Από φέτος γίνεται προσπάθεια για περιορισμό των εξόδων, μέσα και από την υιοθέτηση της τεχνολογίας -το εσωτερικό δίκτυο του δήμου. Πώς ανταποκρίνεται το προσωπικό;

«Το προσωπικό ανταποκρίνεται θετικά και έχει συνειδητοποιήσει την αξία των νέων τεχνολογιών. Αυτό φάνηκε και από τη συμμετοχή στην παρουσίαση των νέων αυτών υπηρεσιών. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για το δήμο και τους δημότες».

 

14. Αδικήθηκαν οι περιφερειακοί δήμοι στην κατανομή του προσωπικού από υπηρεσίες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;

«Και οι δήμοι αυτοί αδικήθηκαν, αλλά και το βάρος έπεσε στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις αρμοδιοτήτων λειτουργεί ως νομαρχία. Να ένα από τα σφάλματα του "Καλλικράτη", που αποτελεί συνέπεια του πρόχειρου σχεδιασμού του».

 

15. Διακρίνετε ακόμα τοπικισμούς, μετά από 12 χρόνια «Καποδίστρια»και άλλα 6 χρόνια με «Καλλικράτη»;

«Εκτιμώ ότι όλα αυτά έχουν τελειώσει, αν υπήρξαν και όπου υπήρξαν. Εχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τον "Καποδίστρια". Δείτε για παράδειγμα ότι οι καποδιστριακές κοινότητες έχουν προσαρμοστεί στη λειτουργία ενός διευρυμένου δήμου και η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 1999. Το ίδιο θα γίνει αργά ή γρήγορα και με τον "Καλλικράτη"».

 

16. Δεν είναι πολλοί οι νέοι άνθρωποι που επιδιώκουν να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά πράγματα. Πού θεωρείτε ότι μπορεί να οφείλεται αυτή η απροθυμία;

«Πιστεύω, ότι η απογοήτευση των νέων από την πολιτική για όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και κατά συνέπεια έχει αντανάκλαση και στην αυτοδιοίκηση. Από την άλλη για έναν άνθρωπο που έχει να επιλύσει μία σειρά από βασικά ζητήματα στη ζωή του, μάλλον η ενασχόληση με τα κοινά είναι δύσκολο να αποτελέσει προτεραιότητα. Η πατρίδα μας όμως έχει ανάγκη από φρέσκες ιδέες και νέα μυαλά».

 

17. Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία σας στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Καλαμάτας; 

«Οι θέσεις που μου εμπιστεύτηκε ο Παναγιώτης Νίκας αποτελούσαν κάθε φορά ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Προσπαθώ κάθε φορά με υπευθυνότητα και αφοσίωση να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου».

 

18. Τα κόμματα εμπλέκονται ενεργά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συμφωνείτε με αυτή την πρακτική;

«Κάθε κόμμα εκφράζει μία πολιτική ιδεολογία σε διάφορους τομείς και δράσεις του κοινωνικού συνόλου, όπως για παράδειγμα η αυτοδιοίκηση. Το να μιλάμε για «ανεξάρτητη» αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι είναι κουβέντα εκτός πραγματικότητας. Ολοι έχουν την ιδεολογία τους και με αυτήν πορεύονται».

 

19. Η ενασχόλησή σας με τα κοινά, σας έχει πείσει ότι τελικά αξίζει ο κόπος;

«Νομίζω ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει συμμετοχή στα κοινά, όπως μπορεί και όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Η αποχή και η απουσία είναι ό,τι χειρότερο. Αλλωστε στις μέρες που ζούμε η ευρεία κοινωνική συμμετοχή είναι αναγκαία».

 

20. Νιώθετε κάποιες φορές ότι στερείστε την προσωπική σας ζωή; 

«Οχι μόνο το νιώθω αλλά το ζω. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά περιορισμένος, δεν φτάνει το 24ωρο. Ομως ειλικρινά σας λέω, αν βρισκόμουν τώρα στην αφετηρία, τις ίδιες επιλογές θα έκανα όσον αφορά την ενασχόλησή μου με τα κοινά».


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θ. Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας και σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή. Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από το 1999. Είναι παντρεμένος με την Ανθία Βαρούνη και έχουν δύο παιδιά, το Γιάννη 8 και τη Μαρίστα 6 ετών. Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας από το 2003, πρόεδρος στο Τ.Σ. Λεΐκων μεταξύ 2003-2006, τη διετία 2007-2008 αντιδήμαρχος Δημοτικών Διαμερισμάτων, την τριετία 2008-2010 πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ και της «Φάρις» και τη διετία 2011-2012 αντιδήμαρχος σε θέματα Διοίκησης και Διοικητικής Αναδιοργάνωσης.


NEWSLETTER