Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 07:40

Το Φεβρουάριο "κληρώνει" για το μέλλον της Μπιρμπίτας - Δεν διαφωνεί ο Νίκας με το κλείσιμο του καταυλισμού

Γράφτηκε από τον
Το Φεβρουάριο "κληρώνει" για το μέλλον της Μπιρμπίτας - Δεν διαφωνεί ο Νίκας με το κλείσιμο του καταυλισμού

Για τον… Φεβρουάριο μετατέθηκαν οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες σχετικά με το θέμα των τσιγγάνων και τον ρόλο της Μπιρμπίτας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν χθες, τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

 

Οπως είναι γνωστό, τον Φεβρουάριο έχει συγκληθεί στην Τρόπολη -από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- ευρεία σύσκεψη για τα πιο πάνω ζητήματα, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, ενώ έχει προσκληθεί και η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Αν δεν θέλουν τη Μπιρμπίτα ας την κλείσουν αύριο, θα πρέπει όμως να διώξουν και τις 9 οικογένειες τσιγγάνων που διαμένουν εκεί» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Οπως επισήμανε, η συνολική έκταση των 120 στρεμμάτων που αγόρασε η πολιτεία στη Μπιρμπίτα και τη Μακαρία, βρέθηκε με πολύ κόπο και στοίχισε πολύ ακριβά και είναι πλέον πολύ δύσκολο να εξευρεθεί αντίστοιχος χώρος κάπου αλλού, πόσω μάλιστα σε πολεοδομημένες περιοχές.

«ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ»

Ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη σύσκεψη, στην Αθήνα, υπό τον Αγγελο Συρίγο, γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Είμαι άνθρωπος των έργων» συνέχισε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι ο δήμος θα καλύψει το μέρος των αποφάσεων που τον αφορούν, ωστόσο -τόνισε- θα πρέπει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πλευρά της να καθαρίσει τον καταυλισμό στην Μπιρμπίτα, ενώ η Αστυνομία να αναλάβει τη φύλαξη του χώρου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υποστήριξε επίσης ότι τα προγράμματα της Ε.Ε. για τους τσιγγάνους αφορούν σε περιφέρειες και όχι σε δήμους -«ας σταματήσουν τα λόγια και ας ανασκουμπωθούν όλοι για να βρεθεί λύση» είπε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι ήδη ορισμένοι πολίτες επιλέγουν να κινηθούν δικαστικά κατά παντός υπευθύνου.

Από την πλευρά του δήμου, συνέχισε ο δήμαρχος, έχει διενεργηθεί έρευνα -με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρόνοιας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα του δήμου- που καταγράφει όχι μόνο αριθμητικά και γεωγραφικά τον τσιγγάνικο πληθυσμό, αλλά περιέχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ»

Το εγχείρημα στη Μπιρμπίτα απέτυχε, «η κατασκήνωση, όπως αποκαλέστηκε και εγκρίθηκε ως έργο, ποτέ δεν λειτούργησε σωστά, παρά μόνο την ημέρα των εγκαινίων της» δήλωσε χθες από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

Η μη σωστή λειτουργία της Μπιρμπίτας, υποστήριξε ο Π. Αλευράς οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε φορέας διαχείρισης, «το εγχείρημα απέτυχε και οι ευθύνες διαχέονται σε πολλούς, όχι όμως στην αιρετή Περιφέρεια ή την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας» δήλωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της Ε.Ε. για τους τσιγγάνους -που ήδη τρέχουν και λήγουν το 2014- απευθύνονταν σε νομαρχίες, «όμως η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας δεν υπέβαλε καμία πρόταση».

Ο Π. Αλευράς επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είναι εναντίον της γκετοποίησης των τσιγγάνων και υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν εγκρίνει χρηματοδότηση για εργασίες επισκευής στη Μπιρμπίτα.

Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης παρέπεμψε στη σύσκεψη που συγκαλεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Φεβρουάριο, στην Τρίπολη, όπου -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης- θα αναπτυχθούν οι τρόποι για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος, παρουσία και της Βίβιαν Ρέντινγκ, επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.


NEWSLETTER