Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 09:26

"Φτωχό, αλλά αξιοπρεπές το Τεχνικό Πρόγραμμα", σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρ. Ριζά

Γράφτηκε από τον
"Φτωχό, αλλά αξιοπρεπές το Τεχνικό Πρόγραμμα", σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρ. Ριζά

Με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας εγκρίθηκε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ύψους 19.753.920,41 ευρώ Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για το 2013, ενώ σύσσωμες οι μειοψηφίες το καταψήφισαν.

«Φτωχό, αλλά αξιοπρεπές και νοικοκυρεμένο» χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς, ενώ ο κύριος εισηγητής αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- στους μειωμένους πόρους που πλέον λαμβάνουν οι δήμοι από την Πολιτεία.

«Ανοίγετε ανεπισήμως την αυλαία της προεκλογικής περιόδου» σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, παρατηρώντας -μεταξύ άλλων- ότι, για μία ακόμα φορά, απουσιάζουν ουσιαστικά έργα από την περιφέρεια του δήμου, στα χωριά της οποίας προβλέπονται μικροέργα «για ψηφοθηρικούς λόγους».

Κριτική άσκησε επίσης σε έργα, όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, το νέο Δημαρχείο, ενώ επέκρινε επίσης τη σύναψη νέου -όπως είπε- δανείου, αλλά και την αδυναμία της δημοτικής αρχής να επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Ανεπαρκές και χωρίς καμία πρόβλεψη για τις λαϊκές ανάγκες χαρακτήρισε από την πλευρά του το Τεχνικό Πρόγραμμα ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Διασάκος.

Ο δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή επικεντρώνεται σε έργα βιτρίνας, αφήνοντας στην τύχη τους τις συνοικίες και τις γειτονιές , προωθώντας έργα «που υποδεικνύονται από αλλού και όχι αυτά που υπαγορεύουν οι λαϊκές ανάγκες», κάνοντας λόγο παράλληλα για «φαγοπότι με μεγαλοεργολάβους και σκουπιδοεργολάβους».

Για ασαφή προσανατολισμό του Τεχνικού Προγράμματος και απουσία συνολικού σχεδιασμού ως προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της πόλης και του δήμου μίλησε, από την πλευρά του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» ο Σπύρος Μωρακέας, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους νέα κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη.

Επιπλέον σημείωσε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κινηθεί όπως όφειλε για να διασφαλίσει την προστασία των υπό απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων, αλλά και να σπεύσει να αναθέσει το σύνολο των μελετών για τις πράξεις αναλογισμού. Κριτική άσκησε επίσης στον τρόπο χειρισμού του θέματος με τα σκουπίδια.

«Πού είναι οι διεκδικήσεις, πού είναι το όραμα» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμάτης Μπεχράκης, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή ότι κινείται μόνο για τα «σίγουρα» έργα, αφήνοντας αβοήθητες τις γειτονιές, αλλά και τα χωριά.

Πλήρη διαφωνία με τη φιλοσοφία που εκφράζεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα εξέφρασε ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» Νίκος Φωτέας, εστιάζοντας κυρίως στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση στη Φαρών, όπως και στο νέο Δημαρχείο, τα οποία χαρακτήρισε «έργα βιτρίνας».

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του δήμου, είπε ότι τα περισσότερα από τα έργα αφορούν τσιμεντοστρώσεις και μικρά τεχνικά, με σκοπό -όπως είπε- «την εξυπηρέτηση κάποιων, για συγκεκριμένους, ψηφοθηρικούς, λόγους».

«ΑΔΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ»

Για «άδικη» και «ακραία» κριτική μίλησε, απαντώντας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, λέγοντας ότι αντί για προτάσεις οι μειοψηφίες επιστράτευσαν λαϊκισμό και επιθετικότητα.

Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της ανάπλασης στην κεντρική πλατεία, αλλά και της μετασκευής του παλαιού νοσοκομείου σε νέο Δημαρχείο.

Παράλληλα, μίλησε για «οραματικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της πόλης, μέσα από αναπλάσεις, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που είναι ουσιαστικά -περιλαμβάνοντας σε αυτά, μεταξύ άλλων, την προστασία της Μικρής Μαντίνειας από την θάλασσα, αλλά και το Μέγαρο Χορού.

Εξ άλλου, διαβεβαίωσε -για πολλοστή φορά- ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, αλλά και για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου, λέγοντας ότι και για τα δύο αυτά έργα έχει αγωνιστεί κατά κόρον η σημερινή δημοτική αρχή και ο ίδιος προσωπικά. Αναφορικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών δε, επισήμανε ότι απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και η πολιτική βούληση από την Πολιτεία.

Ο δήμαρχος, τέλος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», το οποίο κατηγόρησε ότι δημιουργεί επιπλέον δεινά στην αυτοδιοίκηση, για την οποία -όπως είπε- οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του είναι ανάλογες με αυτές που υπέστη η Ελλάδα από την ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, στο μεγαλύτερο μέρος του, συνεχιζόμενα έργα και συντηρήσεις υφιστάμενων υποδομών.

Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι α) δημοτικοί πόροι (3.483.725,75 ευρώ), β) η ΣΑΤΑ (2.323.721,74 ευρώ), γ) το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ (2.125.672,27 ευρώ, για την προστασία των ακτών της Μικράς Μαντίνειας και την ανάπλαση του δυτικού πεζοδρομίου της Φαρών), δ) το υπουργείο Εσωτερικών (2.500.000 ευρώ από τη ΣΑΕ 055 για τη μετασκευή του παλιού νοσοκομείου σε νέο Δημαρχείο), ε) το ΕΣΠΑ (1.320.264,98 ευρώ για την κεντρική πλατεία και τη γ΄ φάση του Ιστορικού Κέντρου και 2.000.000 για τα 10ο και 26ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας), στ) το πρόγραμμα «Θησέας» (1.082.411,45 ευρώ) και ζ) δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (1.398.000 ευρώ).

Αλλες πιστώσεις προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τα ανταποδοτικά έσοδα (310.000 ευρώ), τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (231.500 ευρώ), το «πράσινο ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος (712.585,20 ευρώ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (600.000 ευρώ) και το αποκαλούμενο «ταμείο Μολυβιάτη» (479.339,53 ευρώ).

ΑΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑ Τ. ΔΗΜΟ

Γενικά προϋπολογίζονται, α) 2.200.705,48 ευρώ για την υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (1.911.323,68 για καθαριότητα και 289.381,80 για τον ηλεκτροφωτισμό), β) 15.599.366,90 ευρώ για την υπηρεσία τεχνικών έργων, γ) 912.326,19 ευρώ για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες, δ) 758.919 ευρώ για την Πολεοδομία, ε) 96.125 ευρώ για την υπηρεσία νεκροταφείου και στ) 432.477,84 ευρώ για πληρωμές διαφόρων υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα προϋπολογιζόμενα κονδύλια για έργα, αυτά κατανέμονται ως εξής, α) 12.349.938,90 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας (εκ των οποίων 11.523.133,98 ευρώ για την Καλαμάτα και 826.804,92 ευρώ για τα υπόλοιπα χωριά του τ. δήμου), β) 896.182,25 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, γ) 892.017,96 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Αριος και δ) 549.227,79 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Θουρίας.


NEWSLETTER