Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 08:30

Λόγω καθυστέρησης στην ψήφιση προϋπολογισμού: Οι επιδοματούχοι θύματα της στάσης πληρωμών

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα καταβάλει τα προνοιακά επιδόματα σε χιλιάδες δικαιούχους, επειδή έχει καθυστερήσει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του.

Οι πιστώσεις αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα ή αύριο, αλλά ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να τα καταβάλει πριν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του, ο οποίος θα ψηφιστεί το νωρίτερο στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η εφαρμογή του - κι αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί μέσα στην επόμενη μέρα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη της επόμενης εβδομάδας.
Αυτή η ήδη πολυήμερη καθυστέρηση είναι το... αισιόδοξο σενάριο - γιατί αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα.
Απλήρωτοι εξαιτίας της καθυστερημένης έγκρισης του προϋπολογισμού μένουν και πολλοί επαγγελματίες. Δικαιώνεται δηλαδή επί της ουσίας το πρόσφατο ρεπορτάζ της "Ε" για στάση πληρωμών από τους δήμους της Μεσσηνίας -μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα- λόγω μη έγκαιρης έγκρισης του φετινού τους προϋπολογισμού.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όταν ρωτήθηκε χθες, αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα προνοιακά "θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα". Την ίδια απάντηση έδωσε -στη σχετική ερώτηση που της έθεσε η "Ε"- και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Οικονομάκου, που παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.
Σημειώνεται ότι, από τους δήμους της Μεσσηνίας, μέχρι στιγμής μόνο ο Δήμος Μεσσήνης έχει εγκρίνει εγκαίρως τον φετινό προϋπολογισμό του.
Β.Γ.Μ.