Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 11:15

Φιλιατρά: Ενέργειες για την αδειοδότηση του βιολογικού καθαρισμού

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φιλιατρά: Ενέργειες για την αδειοδότηση του βιολογικού καθαρισμού

Απάντηση έστειλε χθες ο Δήμος Τριφυλίας στην έκθεση αυτοψίας που έκανε κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος στους βιολογικούς καθαρισμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Απαντά ουσιαστικά σε όσα στοιχεία του ζητήθηκαν για τον βιολογικό Φιλιατρών, ο οποίος δεν έχει καμία άδεια και φαίνεται ότι υπάρχει και πρόβλημα στη λειτουργία του μετά τη βλάβη στο αντλιοστάσιό του.Στην απάντηση του δήμου σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό Φιλιατρών σημειώνεται:
"Η διαπιστωθείσα ανεξέλεγκτη επιφανειακή ροή μη επεξεργασμένων αποβλήτων οφείλεται σε βλάβη του αντλιοστασίου προώθησης των αποβλήτων στην Ε.Ε.Λ. και συγκεκριμένα στην ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας των δύο αντλιών, όπως βεβαιώνεται και στο έγγραφο αυτοψίας που επισυνάπτουμε. Ηδη η μία αντλία, στην οποία διαπιστώθηκε βλάβη, έχει προωθηθεί για επισκευή σε εξειδικευμένο συνεργείο του Πύργου Ηλείας.
Οπως θα σας είναι γνωστό, το έργο της Αποχέτευσης Λυμάτων της πόλης των Φιλιατρών έχει μια προβληματική ιστορία 20 και πλέον ετών. Το έργο εκτελέσθηκε από τη ΔΕΚΕ Πελοποννήσου και παραδόθηκε στον πρώην  Δήμο Φιλιατρών με προβληματικό δίκτυο και ελλιπή την μονάδα επεξεργασίας. Ο Δήμος Φιλιατρών δαπάνησε τεράστια ποσά και κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για πολλά χρόνια  για να καταστήσει λειτουργικό το έργο και να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες κακοτεχνίες. Κατάφερε το 2009 να θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα.
Ο Δήμος Φιλιατρών και ο σημερινός Δήμος Τριφυλίας από το 2010 έως και σήμερα έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρία την ανάθεση εργασιών Λειτουργίας της Ε.Ε.Λ. Φιλιατρών, αφού δεν διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό και υποδομές που να μπορούν να αναλάβουν την εργασία αυτή.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία διενεργεί μηνιαίο εργαστηριακό έλεγχο των λυμάτων ώστε να διασφαλιστεί, σύμφωνα με τους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και προδιαγραφές, η λειτουργία του Ε.Ε.Λ.
Οσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας  σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:
α. Το έργο δεν εκτελέσθηκε από το Δήμο Φιλιατρών και δεν υπήρχε στο αρχείο του δήμου ούτε του Δήμου Τριφυλίας σχετικός φάκελος, η δε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είχε λήξει από το 2005 χωρίς να έχει λειτουργήσει ή να δοκιμαστεί το δίκτυο και η Ε.Ε.Λ. Ο Δήμος Τριφυλίας από την πρώτη στιγμή αναζήτησε τα στοιχεία του φακέλου του έργου και των αδειοδοτήσεων προκειμένου να ανανεώσει, επικαιροποιήσει ή τροποποιήσει αυτές σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Τούτο έγινε κατορθωτό στο τέλος του Αυγούστου του 2012, ενώ η παραλαβή του έργου έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/10/2012 (Αρ. Απόφ. 305/2012).
β. Αμεσα η Υπηρεσία μας συνέταξε φάκελο προς την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου προκειμένου να εκδοθεί Ανανέωσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.
γ. Οπως θα αντιλαμβάνεσθε για την έκδοση Αδειας Εγκατάστασης και Αδειας Λειτουργίας απαιτείται η ανωτέρω (β) Απόφαση Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων, τις οποίες θα φροντίσουμε  να εξασφαλίσουμε άμεσα, θεωρώντας πρώτης προτεραιότητας έργο για το δήμο μας".

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER