Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 11:13

Ο προϋπολογισμός στο Δημ. Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψηφίστηκε αλλά φόβοι ότι θα πέσει έξω

Γράφτηκε από τον
Ο προϋπολογισμός στο Δημ. Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψηφίστηκε αλλά φόβοι ότι θα πέσει έξω

Μόνο από τη δημοτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ύψους 79.806.692,37 ευρώ προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2013, στην προχθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.




Οι μειοψηφίες του Σώματος, στο σύνολό τους, καταψήφισαν επικρίνοντας παράλληλα τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, αλλά και αύξηση -επί της ουσίας- των βαρών για τους δημότες.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως "καθαρά τεχνικό θέμα" και συνέστησε να αποφεύγονται οι "πολιτικολογίες".
Ωστόσο, από την πλευρά της πλειοψηφίας -παρά τη θετική ψήφο του στο τέλος- υπήρξε αισθητή διαφοροποίηση από την πλευρά του Γιάννη Μπάκα. Σε μια καθαρά πολιτική τοποθέτηση, υποστήριξε ότι οι προϋπολογισμοί κάθε δήμου στην Ελλάδα "βρίσκονται στον αέρα" λόγω γενικής υστέρησης των εσόδων, με ευθύνη της κυβέρνησης που μέσω του μνημονίου απεργάζεται "τη ληστρική εξόντωση του ελληνικού λαού", ο οποίος αδυνατεί να εισφέρει άλλο.
Επιφυλάξεις από την πλειοψηφία εξέφρασε -ψήφισε θετικά, πάντως- και ο Σαράντος Μαρινάκης, που εκτίμησε ότι λόγω της γενικότερης κατάστασης της χώρας και του λαού της, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στο θέμα των εσόδων δεν θα ικανοποιηθούν, με συνέπεια -όπως είπε- να τεθεί ο δήμος σε καθεστώς εποπτείας.
"ΓΟΝΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ"
"Γονατογράφημα" και "βιτρίνα" που ως μοναδικό σκοπό έχει "να υλοποιήσει υποσχέσεις και προσδοκίες" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας. Σημείωσε δε ότι ελάχιστη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέστη δυνατό να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα που είχε θέσει… από το μεσημέρι, στην Οικονομική Επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι με αυτή την πρακτική δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος. Παρ’ όλα αυτά, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι διαθέτει ελάχιστα για την κοινωνική πολιτική και μίλησε για "μη επιμελημένη διαχείριση" στο θέμα των κληροδοτημάτων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν αμφισβητεί "την εντιμότητα και την αξιοπρεπή στάση του δημάρχου" στο εν λόγω ζήτημα. Καταλήγοντας παρατήρησε ότι ενώ ανακοινώνονται μειώσεις τελών, η πρόβλεψη εσόδων από αυτά για φέτος ξεπερνά τα βεβαιωμένα έσοδα του περσινού χρόνου.
"ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ"
Στη γραμμή που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τρόικα στην κυβέρνηση κινείται ο προϋπολογισμός του δήμου, είπε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Διασάκος.
"Μοναδικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και η αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων" παρατήρησε, προσθέτοντας ότι οι πιστώσεις που ο δήμος θα λάβει από την Πολιτεία είναι πολύ λιγότερες από τα έσοδα τα οποία προσδοκά από την φορολογία των δημοτών του. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "αποκαλυπτικό" καθώς -όπως είπε- προβλέπει αύξηση των εσόδων από τα… μειωμένα τέλη, αλλά και μειώσεις μισθών σε δημοτικούς υπαλλήλους εκτός από αυτούς της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση των συμβούλων του ίδιου συνδυασμού Τάσου Νιάρχου και Κώστα Μιχαλόπουλου, με τον τελευταίο να καταθέτει διεκδικητικό πλαίσιο προς την κυβέρνηση στην κατεύθυνση του οποίου -όπως είπε- θα πρέπει να κινηθεί ο δήμος.
ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για πάγια πρακτική μη έγκαιρης ενημέρωσης των μειοψηφιών ως προς τον προϋπολογισμό -φέτος, αλλά και πέρυσι- κατηγόρησε από την πλευρά του τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης.
"Πέρυσι με άλλη δικαιολογία, φέτος με τα προνοιακά επιδόματα, φέρνετε προς συζήτηση τον προϋπολογισμό σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια" είπε, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αδυνατούν οι μειοψηφίες να ενημερωθούν ουσιαστικά. Απέρριψε κατηγορηματικά δε ότι ο προϋπολογισμός είναι -όπως είπε ο δήμαρχος- "τεχνικό θέμα", λέγοντας ότι πρόκειται για κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τα κονδύλια των απορριμμάτων και κατηγόρησε το δήμαρχο για "διγλωσσία" -"άλλα λέτε στην κοινωνία, άλλα στο Δημοτικό Συμβούλιο" είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Μπεχράκης.
Δυσανάλογα βάρη -σε σχέση με τη συμβολή τους στο χρέος της χώρας- καλούνται να καλύψουν οι δήμοι δήλωσε από την πλευρά του ο Σπύρος Μωρακέας, που μίλησε για "οικονομική ασφυξία" των ΟΤΑ. Παρατήρησε επίσης ότι χρέος του κάθε δήμου είναι να συμβάλει στην κοινωνική δράση -κι όχι απλώς να "συντονίζει"-, ενώ τόνισε πως η μη αύξηση των τελών συνιστά αύξηση επί της ουσίας, καθώς τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. "Η καθήλωση των τελών θα απέδιδε αν οι μισθοί παρέμεναν σταθεροί, όταν όμως μειώνεται το εισόδημα, η μη μείωσή των συνιστά αύξησή τους" σημείωσε.
"ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ"
Ως "αναξιόπιστο" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Γκλεγκλές -σύμβουλος της "Πρωτοπορίας", λέγοντας ότι η συζήτησή του αποτελεί πολιτικό και όχι τεχνικό θέμα.
Αντικρούοντας τον εισηγητή αντιδήμαρχο Οικονομικών Παύλο Μπουζιάνη, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε ότι δεν προκύπτει πουθενά "νοικοκύρεμα", ενώ τα στοιχεία του προϋπολογισμού τον καθιστούν κάθε άλλο παρά "ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο, αναπτυξιακό". Η θέση του Γ. Γκλεγκλέ -που επέκρινε και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμα για τη στάση του απέναντι στο μνημόνιο- ήταν ότι ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί στο μνημόνιο και παρατήρησε ότι "αντί να διαχειριζόμαστε τη φτώχεια", πρέπει να "αντιδρούμε στη φτωχοποίηση" για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι "το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό".
"ΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΜΑ"
Στη θέση του ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα "τεχνικό θέμα, χωρίς πολιτικές διαστάσεις" επέμεινε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, εξηγώντας ότι αν αφαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες του δήμου, ελάχιστα είναι αυτά που μένουν ώστε να αξιοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση που θα επιθυμούσε η δημοτική αρχή. Στα ανελαστικά έξοδα ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση -σε μόνιμη βάση- των μισθών των υπαλλήλων σε βάθος τριμήνου, αλλά και τη δαπάνη για τα απορρίμματα. Υπεραμύνθηκε των μειώσεων σε τέλη που πρόσφατα ανακοινώθηκαν -"πείτε μου ποια άλλη δημοτική αρχή Καλαμάτας και πότε έκανε μειώσεις" είπε- προσθέτοντας ότι κατανοεί πως ο κόσμος αδυνατεί πλέον να πληρώσει, "κάτι που φαίνεται να μην κατανοεί η Πολιτεία" όπως είπε.
"Την πραγματικότητα στη χώρα μας δεν τη διαμορφώνει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά η τρόικα και η μη τήρηση των υποδείξεων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, είτε να αποφασίζουν για εμάς άλλοι στην Αθήνα ή να πτωχεύσει ο δήμος" συνέχισε ο Π. Νίκας.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο δήμος επιδιώκει να έχει έτοιμες μελέτες για να διεκδικήσει πιστώσεις από τα απεντασσόμενα έργα του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι η προνοιακή πολιτική αναβαθμίστηκε επί της δημαρχοντίας του, ενώ όσον αφορά στα κληροδοτήματα είπε ότι το πεπαλαιωμένο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει γρήγορες κινήσεις.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
"Σε αυτό που πάντα επιμένω, όμως, είναι η διαφάνεια. Βεβαίως και θα γίνουν λάθη, όμως σε ζητήματα διαφάνειας ''δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας''. Δεν μας ενδιαφέρει η επανεκλογή μας" συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μην υπάρξουν και προβλήματα ή αστοχίες -"όχι όμως κατόπιν εντολών" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε δε από το Σώμα να "προστατεύσει την υπηρεσία" και με κατηγορηματικό τρόπο επισήμανε ότι "δεν θα δεχθούμε, σε καμία περίπτωση, λάσπη στον ανεμιστήρα και θα αγωνιστούμε εναντίον αυτών των μεθόδων". "Γι’ αυτό δεν θα ανεχθώ νύξεις, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, όποιος τα έχει να απευθύνεται στη δικαιοσύνη" κατέληξε.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER