Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 09:49

Δεν ψήφισε η δημοτική αρχή πρόταση για τα τέλη σε Αρι, Αρφαρά, Θουρία

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δεν ψήφισε η δημοτική αρχή πρόταση για τα τέλη σε Αρι, Αρφαρά, Θουρία

Με μια… έμπνευση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας -στην προχθεσινή του συνεδρίαση- δεν μετείχαν στην ψηφοφορία επί της πρότασης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα για το θέμα των ανταποδοτικών τελών σε Αρι, Αρφαρά και Θουρία.

 Ο δημοτικός σύμβουλος, που ήταν και ο εισηγητής του σχετικού θέματος, ζητούσε αφ’ ενός  αφ’ ενός να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στις πιο πάνω περιοχές και αφ’ ετέρου να απαλειφθούν -ή έστω να «παγώσει» η είσπραξη- των προστίμων για τα εσφαλμένα τετραγωνικά βάσει των οποίων τα πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και ο δήμαρχος δήλωσε ότι ούτε η δημοτική αρχή επιθυμεί να εισπράξει τα πρόστιμα, βεβαιώνοντας την ίδια στιγμή ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο -«ακροβατώντας στο νομότυπο», όπως είπε- την απαλειφή τους, υποστήριξε ότι το θέμα των δημοτικών τελών συζητείται κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση, η οποία έχει ήδη γίνει φέτος.

Ισχυρίστηκε δε ότι τίθεται ζήτημα νομιμότητας αν το Σώμα αποφασίσει -εκτός της πιο πάνω ειδικής διαδικασίας- την μεταβολή των δημοτικών τελών, εξηγώντας ότι γι’ αυτόν το λόγο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν μπορούν να μετάσχουν σε τέτοιου είδους ψηφοφορία.

«ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ»

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον «λαϊκισμό» και τη «δημαγωγία» -«αρκετά υποστήκαμε εξ αιτίας τους τα τελευταία 30 χρόνια» είπε- και υποστήριξε ταυτόχρονα ότι «είναι δικαίωμά σας ο έλεγχος, αλλά και δικαίωμά μας ο έλεγχος της ποιότητας του ελέγχου».

Παράλληλα, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι καμία δημοτική αρχή δεν επιθυμεί να επιβάλλει φόρους, θύμισε ότι τα τέλη δεν έχουν αυξηθεί και αναφέρθηκε στο νέο νομικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης που τιμωρεί τη μη διεκδίκηση πόρων.

Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απαλειφθούν οι προσαυξήσεις, βεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να κάνει, προσφεύγοντας ακόμα και δικαστικά, αν δεν ευοδωθεί η αίτηση θεραπείας που έχει υποβάλει για την απόρριψη της προσφυγής της.

Θύμισε δε, ότι η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας για απαλειφή των προσαυξήσεων έγινε όταν γενικός γραμματέας ήταν «το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Τάσος Αποστολόπουλος».

Ο δήμαρχος κάλεσε μάλιστα τον Θ. Μπρεδήμα «να λάβετε το λόγο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσετε από τον κ. Βενιζέλο να καταργηθούν τα πρόστιμα και να αλλάξει ο νόμος. Μην βασανίζετε εμένα».

«ΥΠΕΚΦΥΓΗ» 

Ως υπεκφυγή και «εκ του πονηρού» χαρακτήρισε τη θέση του δημάρχου περί κωλύματος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας, προσθέτοντας ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο «δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, παρά μόνο δημοτικοί σύμβουλοι. Αν εσείς νιώθετε εκπρόσωπος της κυβέρνησης να το δηλώσετε» σημείωσε απαντώντας στις αιχμές του δημάρχου.

Ο σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Γιώργος Νταγιόπουλος -σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Π. Νίκα περί νομικού κωλύματος της πλειοψηφίας- αναρωτήθηκε αν το ίδιο θα συμβεί φέτος και με τον προϋπολογισμό, που επίσης απαιτεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Με βάση το σκεπτικό του δημάρχου, να υποθέσω ότι δεν θα έλθει φέτος στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα τροποποίησης του φετινού προϋπολογισμού» παρατήρησε.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

Νωρίτερα, ο Θ. Μπρεδήμας -αναπτύσσοντας το θέμα- είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για αναιμική αντίδραση τόσο στην απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Σώματος για απάλειψη των προσαυξήσεων, όσο και στην απόρριψη από την Ειδική Επιτροπή της προσφυγής του δήμου επί της εν λόγω απόρριψης.

Το αίτημα της μείζονος μειοψηφίας στήριξαν και οι εκπρόσωποι των συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Διασάκος, Σταμάτης Μπεχράκης και Γιάννης Γκλεγκλές:

«Να εφαρμόσει ο δήμος την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απειθαρχήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση» τόνισε ο Ν. Διασάκος, καταθέτοντας δική του πρόταση για κατάργηση των δημοτικών τελών σε όσους δημότες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες λόγω της κρίσης.

«Δεν υφίσταται ανταποδοτικότητα μετά από τόσα χρόνια» υποστήριξε ο Στ. Μπεχράκης, λέγοντας ότι οι τότε εισπράξεις του δήμου από τα ανταποδοτικά ήταν ισοσκελισμένες με τις δαπάνες που τα εν λόγω τέλη καλούνταν να καλύψουν:

«Ο στόχος είναι να καλύψει ο δήμος τους πόρους που στερείται από την πολιτεία, μετά τη συνεχή μείωση της θεσμικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ» δήλωσε ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών.

«Είχαμε προειδοποιήσει να μην γίνει επανυπολογισμός των τετραγωνικών γιατί θα άνοιγε ο ''ασκός του Αιόλου", όμως δεν εισακουστήκαμε» παρατήρησε από την πλευρά του ο Γ. Γκλεγκλές.

Μάλιστα, χαρακτήρισε πρωτοφανές να επιβάλλει αρχικά η δημοτική αρχή υπέρογκα τέλη με βάση τα νέα τετραγωνικά και στη συνέχεια η ίδια να επιζητεί να ακυρώσει την ίδια της την απόφαση -«προσπαθείτε τώρα να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα» είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της «Πρωτοπορίας».

ΟΙ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Ευθύνες στις δημοτικές αρχές των τ. Δήμων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας που δεν είχαν -όπως είπε- ελέγξει αν ήταν ακριβείς οι δηλώσεις των τ.μ. επέρριψε ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, «δεν γνωρίζω τι έκαναν οι τότε δήμαρχοι» είπε, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να πετύχει ακύρωση των προσαυξήσεων.

Ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης δήλωσε από την πλευρά του ότι ήταν υποχρέωση η επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών:

«Ευθύνονται οι μειοψηφίες που δεν αποδέχθηκαν πρόταση για υπαγωγή των κατοίκων -σε Αρι, Αρφαρά και Θουρία- σε ρύθμιση, που καταργούσε τις προσαυξήσεις και διευκόλυνε με πολλές δόσεις την καταβολή των δημοτικών τελών των προηγούμενων χρόνων.

«Δυόμιση χρόνια μετά, δείτε πού βρισκόμαστε, να προσπαθούμε να καταργήσουμε τις προσαυξήσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τέτοια απόφαση, από καμία αρμόδια αρχή» σημείωσε ο Δ. Μπούχαλης, παρατηρώντας προς τις μειοψηφίες: «Με αυτή την μικροπολιτική οδηγείτε σε ομηρία τους κατοίκους. Ολος ο οικισμός του Αρι δήλωνε συνολικά 9.000 τ.μ. Επανέλεγχοι έγιναν παντού στον δήμο και όπου υπήρξε διαφορά, οι περισσότεροι πλήρωσαν. Αυτοί που πλήρωσαν είναι άλλης κατηγορίας πολίτες;» αναρωτήθηκε.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER