Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 08:34

Αδιαφορεί ο Δήμος Καλαμάτας για τους παραλιακούς οικισμούς - Αρνηση για σύνδεση με την αποχέτευση

Γράφτηκε από τον

 

Σε καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει προβεί ο Δήμος Καλαμάτας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων που οδηγούν στο δίκτυο ομβρίων της πόλης απόνερα από κουζίνες ή και λύματα από τουαλέτες, με συνέπεια αυτά να καταλήγουν στη θάλασσα.

 

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που είχε η “Ε” επικοινωνώντας με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ανδρέα Καραγιάννη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υφίσταται το παραπάνω πρόβλημα, σε πολύ μικρότερη έκταση όμως -όπως υποστήριξε- συγκριτικά με άλλες πόλεις της χώρας.

“Καταγγελίες υπάρχουν κατά καιρούς, ειδικά από το Λιμεναρχείο, για ρύπανση της θάλασσας από αστικά λύματα, κυρίως στις εκβολές των ρεμάτων. Προκύπτει ότι αυτά προέρχονται, κυρίως, από τις αποχετεύσεις σε κουζίνες παλιών σπιτιών -προσεισμικών- στο δίκτυο των ομβρίων ή απ’ ευθείας διάθεση των απόνερων από τις κουζίνες σε παρακείμενα ρέματα” δήλωσε ο Ανδρ. Καραγιάννης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση, γίνεται έλεγχος στο δίκτυο ομβρίων από το ειδικό ρομπότ που έχει προμηθευτεί η ΔΕΥΑΚ ώστε να εντοπιστεί η σύνδεση -“σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις” είπε και η δημοτική επιχείρηση απαιτεί από τον παραβάτη να συνδεθεί με το δίκτυο του Βιολογικού Καθαρισμού.

Από πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, πάντως, φαίνεται ότι οι συνδέσεις με το δίκτυο ομβρίων -στον αστικό ιστό της Καλαμάτας- αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε παλαιά σπίτια, σε περιφερειακές συνοικίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Συστάσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο του Βιολογικού Καθαρισμού, λέει ο Ανδρ. Καραγιάννης, έχουν γίνει και στην περιοχή της Βέργας και των υπόλοιπων παραλιακών οικισμών του Δήμου Καλαμάτας, όπου έχει επεκταθεί το εν λόγω δίκτυο -χωρίς, πάντως, να υπάρχει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως προκύπτει.

“Στόχος μας είναι να πιέσουμε ώστε να αυξηθούν οι συνδέσεις” είπε, παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, είναι άγνωστο όμως πόσο είναι διατεθειμένη να περιμένει η δημοτική επιχείρηση -και η δημοτική αρχή, κατ’ επέκταση- μέχρι να γίνουν οι συνδέσεις.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι σε αυτά τα νέα τμήματα του δικτύου -στη Βέργα και τη Μικρά Μαντίνεια- δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σύνδεση, παρά τις ειδοποιήσεις που έχει αποστείλει η ΔΕΥΑΚ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του στην “Ε”, πέρυσι τον Οκτώβριο, ο απελθών πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σαράντος Μαρινάκης είχε αποκαλύψει ότι μέχρι τότε, η δημοτική επιχείρηση είχε αποστείλει στις δύο παραλιακές κοινότητες ειδοποιήσεις σε περίπου 150 κατοίκους που έχουν άμεση δυνατότητα σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων -περί τους 120 στη Βέργα και περί τους 20 στη Μικρά Μαντίνεια.

Η ανταπόκριση, πάντως, προκύπτει ότι δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι- πολλές από τις κατοικίες στην πιο πάνω περιοχή διαθέτουν διηθητικούς βόθρους, στους οποίους παροχετεύονται τα αστικά λύματα, με συνέπεια οι κάτοικοι να μην επιθυμούν τη σύνδεση με το δίκτυο του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ετσι, αν εξαιρεθούν ορισμένες “κορώνες” από την πλευρά της δημοτικής αρχής -όπως αυτές που είχαν γίνει πέρυσι τον Οκτώβριο, μετά από ανάλογο ρεπορτάζ της “Ε”- η κατάσταση παραμένει ίδια λίγο-πολύ, ελάχιστο χρόνο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι την πιο πάνω περίοδο, από το Δήμο Καλαμάτας είχε γνωστοποιηθεί η άμεση σύγκληση σύσκεψης “στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Διεύθυνσης Υγείας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της παράνομης σύνδεσης αποχετεύσεων ομβρίων, με αποχετεύσεις ακαθάρτων, καθώς επίσης και το ζήτημα της άρνησης συνδέσεως, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βέργας με τους αγωγούς ακαθάρτων”.

“Για αυτό το ζήτημα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση” κατέληγε το σχετικό δελτίο του δήμου -ανακοίνωση που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον... 4 μήνες.