Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 07:54

Στα άκρα η κόντρα για τα σκουπίδια - Εκλεισε ο Δήμος Τρίπολης

Γράφτηκε από την

Εκτραχύνεται με γεωμετρική πρόοδο η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το κρίσιμο πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, αντάλλαξαν χθες οξύτατους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες όσον αφορά τις ευθύνες για το τραγικό αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην αρκαδική πρωτεύουσα - με τον πρώτο να ζητεί μάλιστα επέμβαση του εισαγγελέα.

 

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής έχει ζητήσει -απευθυνόμενος χθες μέχρι και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αργολικός δήμος, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην περιοχή του δεματοποιητή στο Κρανίδι, όπου 30.000 δέματα με σύμμεικτα σκουπίδια σαπίζουν εδώ και δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνσή τους.

Ανάλογη κατάσταση -σε σχετικά μικρότερη κλίμακα- αντιμετωπίζει και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος στο χώρο που έχει εγκαταστήσει τον δικό του δεματοποιητή. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες γραπτές εκκλήσεις του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη προς την αιρετή Περιφέρεια από πέρυσι τον Μάιο, για να του δοθεί δυνατότητα να απομακρύνει 2.000 σκουπιδοδέματα, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.

 

ΝΕΑ… ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Και ενώ με εκκωφαντικό τρόπο αρχίζει να εκρήγνυται η τεράστια... σκουπιδόμπαλα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πολιτεία συγκαλεί μία ακόμα... σύσκεψη μεθαύριο Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ώρα 12.30 το μεσημέρι.

Στη νέα αυτή σύσκεψη θα μετέχουν -όπως γνωστοποιήθηκε- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Γιάννης Σμυρνιώτης δήμαρχος Τρίπολης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

 

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ

Στην Τρίπολη, όπου εδώ και αρκετό καιρό δεν γίνεται πλέον αποκομιδή των απορριμμάτων, εξελίχθηκε χθες άγρια κόντρα με δηλώσεις τόσο από το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη όσο και από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, με τον έναν να επιρρίπτει στον άλλον τις ευθύνες για το τέλμα που έχει προκύψει στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο δήμος έμεινε κλειστός και ο δήμαρχος -επικεφαλής πορείας προς τα γραφεία της Περιφέρειας, με πανό όπως «Λύστε τα χέρια μας για να φύγουν τα σκουπίδια»- επεδίωξε να επιδώσει υπόμνημα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη. Δήλωσε όμως λίγο αργότερα ότι δεν τον βρήκε στο γραφείο του και κατήγγειλε το γεγονός της απουσίας του, όπως και άλλων αιρετών στελεχών της Περιφέρειας.

Ο Γ. Σμυρνιώτης επέκρινε για μία ακόμα φορά την αδράνεια -όπως είπε- της Περιφέρειας, καλώντας τον περιφερειάρχη να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και να δώσει λύση, αξιοποιώντας τους πόρους που έχει για το σκοπό αυτό. Διαφορετικά, συνέχισε ο δήμαρχος Τρίπολης, ας παραιτηθεί ο περιφερειάρχης από την αρμοδιότητά του αν θεωρεί ότι δεν την έχει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πέτρος Τατούλης -σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου- επιτέθηκε στον δήμαρχο Τρίπολης, μιλώντας για «κορύφωση της ανευθυνότητας» και «αυθάδεια προς τους πολίτες» εκ μέρους του Γ. Σμυρνιώτη, σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης ανήκει στους δήμους.

Ο περιφερειάρχης διέψευσε ότι απουσίαζε και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ψεύδεται ισχυριζόμενος το αντίθετο - υποστήριξε δε ότι βρισκόταν σε σύσκεψη καθώς, όπως είπε, δεν είχε ενημερωθεί για την χθεσινή επίσκεψη.

Για μία ακόμα φορά ο Π. Τατούλης υπεραμύνθηκε τη μεταβατική λύση των δεματοποιητών, θυμίζοντας ότι εξ αρχής η Περιφέρεια είχε δεσμευτεί πως -μέσα από τον διαγωνισμό που διενεργεί- θα δώσει οριστική λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι τα τέλη του 2015.

Δήλωσε δε ότι «πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, για τη νέα χωματερή που λειτουργεί υπό τη καθοδήγηση του δημάρχου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Τρίπολη καθώς και για την ταφή των απορριμμάτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης».

Επανερχόμενος ο Γ. Σμυρνιώτης -με δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και στον Δημήτρη Μανιατάκο, όπως τις μεταφέρει σε ανάρτησή του το blog «Καλημέρα Αρκαδία»- επιτέθηκε εκ νέου στον περιφερειάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Λέει ασυναρτησίες. Θέλει να λυθεί το πρόβλημα ή δεν θέλει; Ας μας το πει ξεκάθαρα. Αν δεν θέλει, να σταματήσει να ασχολείται. Να δηλώσει αναρμοδιότητα εκεί που πρέπει. Σε αυτούς που του έδωσαν 32.000.000 για να λύσει το πρόβλημα και μόνο που ενδιαφέρει είναι το 1.700.000 για την προβολή. Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι δήμοι σταματάνε την αποκομιδή».

 

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΚΑΙ ΠΥΛΟΣ

 

Στο μεταξύ, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στον χώρο του δεματοποιητή σκουπιδιών στο Κρανίδι -όπου υπάρχουν 30.000 δέματα- υποχρεώνει τον δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή να ζητήσει την κήρυξη του Δήμου Ερμιονίδας σε έκτακτη ανάγκη.

Οπως ο δήμαρχος δήλωσε χθες στην «Ε», στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από τον ίδιο, χθες προς τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη και την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου προς τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.

Σύμφωνα με τον Δ. Καμιζή το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: «Βρισκόμαστε στο πλήρες αδιέξοδο» δήλωσε χαρακτηριστικά -  σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια που είναι αρμόδια, έκλεισε μεν τους ΧΑΔΑ χωρίς να έχει υποδείξει έναν χώρο στα όριά της για τη διάθεση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά σκουπιδιών μεταξύ των περιφερειών.

«Ως δήμαρχος, με δεδομένη τη στάση των αρμόδιων φορέων και της πολιτείας, έχω πλέον μόνο δύο επιλογές: είτε να παρανομήσω, μεταφέροντας τα σκουπίδια σε κάποιον χώρο, είτε να παραιτηθώ» συνέχισε ο Δ. Καμιζής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Καλή η διαδικασία, εδώ και δύο χρόνια, γι’ αυτό το περιβόητο εργοστάσιο, χωρίς ακόμα να υπάρχει ανάδοχος - ούτε σε 5 χρόνια δεν θα γίνει. Ούτε χωροθέτηση υπάρχει, θα την κάνει ο ιδιώτης, όταν πάρει τον διαγωνισμό. Κι ερχόμαστε στο εξής παράλογο, να κλείνουν οι ΧΑΔΑ -και καλώς- όμως χωρίς να προβλεφθεί πού θα πάνε τα σκουπίδια».

Από την πλευρά του ο Δήμος Πύλου - Νέστορος οδεύει προς ένα μέλλον ανάλογα ζοφερό με αυτό που ήδη βιώνει από τον Μάιο του 2011 ο Δήμος Ερμιονίδας: Ηδη επικρατεί το αδιαχώρητο στον χώρο όπου έχει εγκαταστήσει τον δικό του δεματοποιητή, ενώ παρά τις επανειλημμένες γραπτές εκκλήσεις του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, από πέρυσι τον Μάιο, προς την αιρετή Περιφέρεια, να του δοθεί δυνατότητα να απομακρύνει 2.000 σκουπιδοδέματα, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.