Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 09:10

Απορρίφθηκε στο Δ.Σ. Καλαμάτας πρόταση να μην κληθεί η Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις για το 1821

Γράφτηκε από τον
Απορρίφθηκε στο Δ.Σ. Καλαμάτας πρόταση να μην κληθεί η Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις για το 1821

 

Δεν αποδέχθηκε η δημοτική πλειοψηφία το αίτημα που διατύπωσε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η "Λαϊκή Συσπείρωση", της οποίας ο επικεφαλής Νίκος Διασάκος ζήτησε να μην προσκληθούν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για τις επετείους της 23ης και 25ης Μαρτίου.

 

Ειδικότερα, η πρόταση καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής και την “Πρωτοπορία”, ενώ την υπερψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών". Η μείζων μειοψηφία του Σώματος δήλωσε λευκό.

Ο Ν. Διασάκος, εισηγούμενος την πρότασή του, υποστήριξε ότι “αποτελεί προσβολή για τους αγώνες των Ελλήνων η πρόσκληση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις, με το πρόσχημα ότι εκπροσωπείται στη Βουλή. Και ο Χίτλερ μπήκε στη γερμανική Βουλή με 43%, αυτό τον εξαγνίζει ή έπαψε να είναι φασίστας;” σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Βάσιμο” χαρακτήρισε από την πλευρά του το αίτημα ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμάτης Μπεχράκης, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι “δεν ήταν τυχαία” η επιλογή της περιοχής του Δημαρχείου από μέλη της Χρυσής Αυγής, όταν πριν μερικούς μήνες επιχείρησαν να σταματήσουν αντιφασιστική πορεία στην Αριστομένους. Για “συμμορία” που “με το περιεχόμενο της δράσης τους θέτουν εαυτούς εκτός κοινοβουλευτικών διαδικασιών” μίλησε ο σύμβουλος του ΔΕΠ Σπύρος Μωρακέας.

“Διαφωνώ απολύτως με τη Χρυσή Αυγή, όμως καλώς ή κακώς είναι κόμμα που έχει εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο” είπε ο σύμβουλος της “Πρωτοπορίας” Γιάννης Γκλεγκλές, υποστηρίζοντας ότι οι αποκλεισμοί είναι επικίνδυνη πρακτική -“σήμερα αυτοί, αύριο ποιοι άλλοι;” αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι μερικές δεκαετίες πριν ήταν το ΚΚΕ που αποκλειόταν. Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Φωτέας δήλωσε ότι “στη δημοκρατία, οι αποκλεισμοί οδηγούν σε άλλα αποτελέσματα από τα επιθυμούμενα”, προσθέτοντας ότι

“Ανέκαθεν εναντίον των ακροδεξιών σκευασμάτων” τάχθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, εκφράζοντας πάντως κι αυτός τη θέση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Οπως είπε, αυτός που μπορεί να αποκλείσει τη Χρυσή Αυγή είναι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.

“Η λογική του αποκλεισμού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου” δήλωσε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μπάκας, λέγοντας ότι και η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε -με αυτή την αφορμή- να ζητήσει τον αποκλεισμό “του σταλινικού απολιθώματος του ΚΚΕ”. Απευθυνόμενος δε στον Ν. Διασάκο τον κάλεσε να δηλώσει αν το κόμμα του αναγνωρίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Ενότητα ζήτησε, παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να υιοθετήσει την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", “για τυπικούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους” όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Π. Νίκα, η “τυπική διάσταση” του θέματος είναι πως το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις εκδηλώσεις αποτελεί νόμο του κράτους και δεν μπορεί επομένως η δημοτική αρχή να τον παραβιάσει. Η “ουσιαστική διάσταση”, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει να κάνει με τη λογική των αποκλεισμών, την οποίαν απέρριψε -“σε πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τα κομμουνιστικά κόμματα αποκλείονται και τα σύμβολά τους κηρύσσονται εκτός νόμου. Το ερώτημα είναι επομένως, τασσόμαστε εναντίον έκνομων πρακτικών ή απαγορεύουμε τις απόψεις; Θυμηθείτε τι προκάλεσε το ιδιώνυμο στη χώρα μας, πριν πολλά χρόνια. Ο,τι αποκλείεται, καταλήγει να γιγαντώνεται” δήλωσε ο δήμαρχος.

Κάλεσε δε να γίνουν οι εκδηλώσεις για τις επετείους της 23ης και 25ης Μαρτίου με τη συμμετοχή όλων - “κάνω έκκληση να προωθήσουμε την ενότητα, αποκλείοντας με τη στάση μας αυτή όποιον τάσσεται εναντίον της. Η δημοτική αρχή, πάντως, θα σεβαστεί τους νόμους και το Σύνταγμα” κατέληξε ο δήμαρχος.

 


NEWSLETTER