Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 07:39

Μεταβίβαση Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Καλαμάτας - Αρση του αδιεξόδου με εξαίρεση κτηρίων από την απογραφή

Γράφτηκε από την
Μεταβίβαση Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Καλαμάτας - Αρση του αδιεξόδου με εξαίρεση κτηρίων από την απογραφή

Εξαιρούνται, τελικά, τα κτήρια του Λιμεναρχείου, των ΕΛΤΑ και του Τελωνείου από την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, χωρίς την οποία δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδοχή του από το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

 

Στην πιο πάνω απόφαση κατέληξε η Λιμενική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα .

Παρουσία που, όπως αποδείχθηκε, ήταν απαραίτητη προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που είχε προκύψει για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και οι προστριβές που είχαν προκληθεί εξ αιτίας του θέματος αυτού μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.

«Ευτυχή κατάληξη» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Μ. Αγγελάκας, μιλώντας στην «Ε» αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής συνεδρίασης, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι το Πάσχα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων και η έναρξη άσκησης διοίκησης από το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας:

 

«ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ»

«Είχαμε μία ευτυχή κατάληξη στη σημερινή συνεδρίαση. Δρομολογήσαμε τη λύση και τις διαδικασίες, ούτως ώστε το Λιμενικό Ταμείο να μεταφερθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σαν δημοτικό, στην αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας.

Λύσαμε όλα τα ζητήματα που ήταν σε εκκρεμότητα, σε ένα πάρα πολύ καλό πνεύμα κι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα, αποφασίστηκε ομόφωνα Από εδώ και πέρα, ελπίζω όλα τα πράγματα -όσον αφορά στη διαχείριση της χερσαίας ζώνης-να πάνε καλά.

Πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα- και εφ’ όσον όλα πάνε πιο γρήγορα από τη συνηθισμένη ελληνική γραφειοκρατία πιστεύω ότι το μάξιμουμ σε 3  με 4 εβδομάδες θα έχουμε τελειώσει. Πρώτα ο Θεός εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί πριν το Πάσχα» κατέληξε ο Μ. Αγγελάκας.

 

ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ

Σε διάστημα ενός μηνός από σήμερα εκτίμησε και από την πλευρά του ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σταύρος Παπαχρήστου.

Οπως εξήγησε, η εξαίρεση των συγκεκριμένων κτηρίων ήταν επιβεβλημένη, αφού αυτά δεν αποτελούσαν ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας:

«Τα επίμαχα κτήρια δεν έχουν τίτλους, στο Κτηματολόγιο αναφέρονται ως κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου, όχι του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας» σημείωσε ο Στ. Παπαχρήστου, προσθέτοντας:

«Τα κτήρια του Λιμεναρχείου, του ΕΛΤΑ και του Τελωνείου εξαιρέθηκαν από την απογραφή και θα παραμείνουν στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας. Η Λιμενική επιτροπή συμφώνησε στη διόρθωση της απογραφής, όσον αφορά στα συγκεκριμένα κτήρια.

Τώρα, θα συγκροτηθεί η επιτροπή του άρθρου 46 για να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση εξαίρεσης, μετά θα ακολουθήσει η ΚΥΑ των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών και στη συνέχεια η διαπιστωτική πράξη για τη μεταφορά των υπόλοιπων στοιχείων στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το κρατικό Λιμενικό Ταμείο θα εξακολουθήσει να ασκεί τις αρμοδιότητές του, εκτός από τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος, μέχρι να συγκροτηθούν δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και στους υπόλοιπους δήμους. Πιστεύω ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει η διαδικασία» δήλωσε ο Στ. Παπαχρήστου.

 

«ΔΕΝ ΕΜΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ»

«Ο δήμος δεν είπε ότι ''σώνει και καλά'' τα κτήρια πρέπει να έρθουν στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Αφού υπήρχε αμφισβήτηση ο δήμος δεν έχει καμία αντίρρηση να μη συμπεριληφθούν στην απογραφή τα συγκεκριμένα αυτά κτήρια».

Την πιο πάνω δήλωση έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Γιάννης Μανδηλάρης.

Οπως παρατήρησε, η αρχική απογραφή «περιλάμβανε κτήρια, υποχρεώσεις και δικαιώματα σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε το κρατικό Λιμενικό Ταμείο» και συνέχισε:

«Αυτό που εμείς λέγαμε είναι ότι αφού τα οικόπεδα ανήκουν στο κρατικό Λιμενικό Ταμείο, πρέπει κανονικά και τα κτήρια σε αυτά τα οικόπεδα να ανήκουν στο κρατικό Λιμενικό Ταμείο.

Αφού όμως υπάρχουν αμφισβητήσεις, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να μην συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα κτήρια» κατέληξε ο Γιάννης Μανδηλάρης.

Εκτίμησε και αυτός δε, ότι «σε έναν με ενάμιση μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη διόρθωση της απογραφής. Μετά θα εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη -πριν την οποία, όμως, θα προηγηθεί η ΚΥΑ των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, οι υπάλληλοι του κρατικού Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας θα υπαχθούν στο δημοτικό νομικό πρόσωπο «εκτός από έναν, που θα παραμείνει στο κρατικό Λιμενικό Ταμείο για να εξυπηρετεί τις όποιες ανάγκες».

 


NEWSLETTER