Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 08:47

Κυπαρισσία: Αποκαταστάθηκε το μεγάλο καλντερίμι

Γράφτηκε από τον
Κυπαρισσία: Αποκαταστάθηκε το μεγάλο καλντερίμι

Αποκαταστάθηκαν 4 μεγάλοι λίθοι που είχαν αποκολληθεί από το μεγάλο καλντερίμι που οδηγεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.

Η πρόεδρος του Προγράμματος  για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας σημειώνει: "Πριν μερικές ημέρες παρατηρήσαμε ότι στο πρώτο από την άσφαλτο σκαλί της Αγίας Τριάδας, 4 μεγάλοι λίθοι είχαν αποκολληθεί. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι υπέροχοι σκαλόδρομοι της Παλιάς Πόλης είναι κατασκευασμένοι πριν από πολλούς αιώνες και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μνημεία λαϊκής τέχνης και σοφίας των μαστόρων της εποχής. Ιδιαίτερα, το πρώτο τμήμα των σκαλιών της Αγίας Τριάδας είναι κατασκευασμένο με πανέμορφους, μεγάλους, λευκούς, πελεκητούς λίθους και για αυτό, όταν αποκολλώνται, υπάρχει κίνδυνος να κλαπούν ή να προκαλέσουν ατύχημα.
Αφού ενημερώσαμε τον δήμο και την 26η ΕΒΑ στην Καλαμάτα, με δικό μας συνεργείο αποκαταστήσαμε την ακεραιότητα και την ομορφιά του καλντεριμιού, όπως έχουμε κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Σημειώνω εδώ ότι όλος ο σκαλόδρομος είναι κακοποιημένος με τσιμέντα και ασβέστη και κάποια στιγμή πρέπει να βρεθούν χρήματα ώστε να αποκατασταθεί πλήρως, πριν χάσει την αυθεντικότητά του.
Για άλλη μια φορά κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα στης Παλιάς Πόλης, να αναφέρουν οποιαδήποτε ζημιά προκαλείται στο δήμο, δεδομένου ότι κάποιες ζημιές δεν μπορούν να αποκατασταθούν μετά από πολύ χρόνο".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER