Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 20:33

Οι προτεραιότητες του Γιάν. Σμυρνιώτη στο νέο Δήμο Τρίπολης

Γράφτηκε από την

Λειτουργική ενοποίηση των οκτώ συνενούμενων δήμων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών του προσώπων με στόχο όχι μόνο την ομαλή συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες αλλά την βελτίωση αυτών με την επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης. Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι του νεοκλεγέντα δήμαρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο κ. Σμυρνιώτης δηλώνει δικαιωμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών και τονίζει ότι η προσπάθεια ανάπτυξης θα στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. "Η αλλαγή σελίδας θα γίνει γιατί και το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει, αλλά και πολλά νέα πρόσωπα έρχονται, με την ψήφο των πολιτών, στο προσκήνιο" δηλώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Σμυρνιώτης.


- Πώς νιώθει ο πρώτος δήμαρχος του νέου μεγάλου Δήμου Τρίπολης, λίγες μέρες μετά την εκλογική του επιτυχία;
"Οπωσδήποτε δικαιωμένος γιατί μια παρουσία είκοσι περίπου ετών στην αυτοδιοίκηση, καταλήγει στην εκλογική επιτυχία της 14-11-2010 και ταυτόχρονα συμπίπτει με την πρώτη εφαρμογή ενός νέου θεσμού".

- Η νίκη του Γ. Σμυρνιώτη ήταν νίκη αυτοδιοικητική, προσωπική ή πολιτική – κομματική, αντιμνημονιακή;
"Η νίκη μας είναι πρώτα και κύρια νίκη της αυτοδιοίκησης, νίκη των πολιτών που αρνούνται την κάθε μορφής καθοδήγηση και οπωσδήποτε έχει σχέση με το στίγμα που έχει δώσει η προσωπική μου πορεία στα αυτοδιοικητικά και πολιτικά πράγματα του τόπου μας".

- Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη του νέου δήμου;
"Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του νέου μας δήμου εκ των πραγμάτων στηρίζεται στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, την κομβική γεωγραφική του θέση, τις μεγάλες παραγωγικές του δυνατότητες, το τεράστιο πολιτιστικό του απόθεμα και το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του. Συνεπώς με στοχευμένες δράσεις αναδεικνύουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και τα καθιστούμε «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, μιας ισόρροπης ανάπτυξης που είναι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ, δεδομένης και της κακής οικονομικής συγκυρίας".


- Ποια είναι τα πρώτα ζητήματα/προβλήματα για τα οποία θα δώσετε μάχη;
Λειτουργική ενοποίηση των οκτώ συνενούμενων δήμων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών του προσώπων μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο όχι μόνο την ομαλή συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά την βελτίωση αυτών τόσο με την επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης, στην κατεύθυνση της χωρίς προσχήματα φιλικής και δίκαιης  αντιμετώπισής τους, όσο και με την χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων που απλουστεύουν τις σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες και φέρνουν  την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο επίκεντρο και τέλος, ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και άμεσος σχεδιασμός, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων μελετών, νέων έργων και δράσεων με ταυτόχρονη αναζήτηση πόρων τόσο από τους ήδη θεσμοθετημένους όσο και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων".

- Είναι ο «Καλλικράτης» η μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ή η οικονομική κρίση θα οδηγήσει στην αποτυχία του;

"Η οικονομική κρίση συναποτελεί μαζί με άλλες παραμέτρους το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο «Καλλικράτης». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για ενδεχόμενη αποτυχία του, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση εδώ και πολλές δεκαετίες που μεταφέρει τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Επαφίεται λοιπόν στις τοπικές κοινωνίες και στους αιρετούς που αυτές επέλεξαν να πετύχουν την μέγιστη ανταποδικότητα των ομολογουμένως περιορισμένων πόρων, αναλογιζόμενοι ότι δυστυχώς σε εποχές «παχέων αγελάδων» τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα των πόρων που δαπανήθηκαν".

- Πώς βλέπετε τη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, τη δική σας με τον Πέτρο Τατούλη;
"Παρά την αυτοτέλεια του καθενός από τους δύο θεσμούς, πρόθεσή μου είναι να συντονίσουμε τη δράση και τις ενέργειές μας με στόχο την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του νέου Δήμου Τρίπολης που ταυτίζεται  και με την διοικητική έδρα της Περιφέρειας. Και η συγκυρία τής ταυτόχρονης παρουσίας μας στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς συνεισφέρει τη συνισταμένη της εμπειρίας και της γνώσης τόσο της εικοσαετούς παρουσίας του Πέτρου Τατούλη στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και της περίπου αντίστοιχης δικής μου στην αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών της Πελοποννήσου και της Τρίπολης.

- Ποια είναι η δέσμευσή σας στους δημότες του νέου δήμου, που ελπίζουν σε αλλαγή σελίδας;
"Η αλλαγή σελίδας θα γίνει γιατί και το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει αλλά και πολλά νέα πρόσωπα έρχονται, με την ψήφο των πολιτών, στο προσκήνιο. Στόχος μου η νέα αυτή σελίδα να  είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Και θα είναι καλύτερη αν συνεχίσουμε και καθιερώσουμε την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, επικοινωνία που ξεκινήσαμε την προεκλογική περίοδο. Τους θέλουμε δίπλα μας ώστε με τις ιδέες και τις προτάσεις τους αλλά και την κριτική τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου και μεγάλου δήμου χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας παρέχει ο νέος θεσμός.

 

Συνέντευξη

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER