Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 09:04

Επανέρχεται στο θέμα ο Στ. Μπεχράκης: Η ΜΟΛΑΚ αποτελεί λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από την
Επανέρχεται στο θέμα ο Στ. Μπεχράκης: Η ΜΟΛΑΚ αποτελεί λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τον Δεκέμβριο του 2007, αποδεικνύει ότι η ΜΟΛΑΚ λειτούργησε -"εν κενώ"- στο πλαίσιο της παραλαβής της μονάδας από την τότε, υπό τον Παναγιώτη Νίκα, δημοτική αρχή, μετά από επισκευαστικές εργασίες.



Αυτό σημείωσε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών".
Σύμφωνα με τον Στ. Μπεχράκη, η πιο πάνω -ομόφωνη- απόφαση του Σώματος, η 754/13-12-2007, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΜΟΛΑΚ βρισκόταν σε κατάσταση λειτουργίας επί της πρώτης θητείας του Π. Νίκα:
"Δίνουμε λοιπόν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΜΟΛΑΚ ήταν σε λειτουργία, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο παραλαβής της που υπέγραψαν οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σπίνος και Χρονόπουλος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι ζήτησαν -όπως και έγινε- να τεθεί η μονάδα σε λειτουργία ''εν κενώ''" τόνισε ο Στ. Μπεχράκης.
Ο δημοτικός σύμβουλος χαρακτήρισε ατεκμηρίωτο τον ισχυρισμό που είχε προβάλει ο δήμαρχος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σύμφωνα με τον οποίον η μονάδα δεν λειτουργούσε όταν ανέλαβε τον δήμο.
"Η ΜΟΛΑΚ ΣΥΝΙΣΤΑ ΛΥΣΗ"
"Μετά από 2,5 και πλέον χρόνια, όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και αυτοδιοικητικές κινήσεις συμμερίζονται τη θέση του Δικτύου ότι η ΜΟΛΑΚ συνιστά λύση για το αδιέξοδο με τα απορρίμματα της Καλαμάτας" συνέχισε ο Στ. Μπεχράκης.
Πρόσθεσε δε ότι η δικαστική απόφαση που επικαλείται ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν αφορούσε στην απαγόρευση λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, αλλά στην απαγόρευση σώρευσης χύδην σκουπιδιών στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας.
"Η δημοτική αρχή επιμένει να δαιμονοποιεί και να απαξιώνει μια υποδομή που θα μπορούσε να εξοικονομεί στους Καλαματιανούς από 700.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ το χρόνο από τα δημοτικά τέλη, συνεχίζοντας τις κοστοβόρες συμβάσεις μεταφοράς των απορριμμάτων" παρατήρησε ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών".
Κάλεσε δε, για μία ακόμα φορά, τον δήμαρχο Π. Νίκα να δημοσιοποιήσει την έκθεση με βάση την οποία υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ αποβαίνει εξαιρετικά κοστοβόρα.
"Η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ συμβάλλει σε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο" κατέληξε ο Στ. Μπεχράκης, επαναλαμβάνοντας ότι η συνεχιζόμενη σύμβαση μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλαμάτας σε μη σαφώς προσδιορισμένους χώρους μπορεί να συνιστά "αδικαιολόγητο πλουτισμό σε βάρος του δημοσίου χρήματος", καθώς -όπως είπε- τα σχετικά παραστατικά φαίνεται να μην είναι πλήρη.
ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
Στην μελέτη Οικονομόπουλου, η οποία "απαντά κατά τον καλύτερο και πειστικό τρόπο" για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΜΟΛΑΚ στον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοφιλόπουλος, μέλος του Δικτύου Ενεργών Πολιτών.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης, "η ΜΟΛΑΚ μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πολύ γρήγορα, να δεχτεί τα απορρίμματα, όχι μόνο της Καλαμάτας, αλλά ενδεχομένως και του συνόλου της Μεσσηνίας και να παρέχει πλήρη επεξεργασία (μηχανικό διαχωρισμό, ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίηση οργανικών) με μικρό κόστος λειτουργίας".
Κατά την άποψη του μέλους του ΔΕΠ, η λάθος εντύπωση που προκλήθηκε για την ΜΟΛΑΚ οφειλόταν στα "λάθη που έγιναν -μετά τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας της από την κατασκευάστρια εταιρεία (''Κορωνίς'')- από την ανάδοχο εταιρεία", αφού "το εργοστάσιο έκανε υποτυπώδη επεξεργασία, καθώς υποδεχόταν και τόνους σκουπιδιών από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα το παραγόμενο προϊόν να μην είναι κομπόστ, αλλά… σκουπίδια. Ετσι φτάσαμε στο τέλος του 2002, στην (συνεχιζόμενη ακόμη) αναστολή λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ".
Ο Ι. Θεοφιλόπουλος, αφού τόνισε ότι η δημοτική αρχή του Γ. Κουτσούλη παρέδωσε, μεταξύ άλλων, "ένα σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, τη ΜΟΛΑΚ επισκευασμένη με βελτιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και αποκαταστημένο τον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας", παρατήρησε ότι οι υπό τον Παν. Νίκα δημοτικές αρχές που ακολούθησαν "αν και είχαν όλα όσα χρειάζονταν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να σχεδιάσουν το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, επέλεξαν λάθος δρόμο".
Οπως διευκρίνισε, "αντί να έχουν τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ ως κυρίαρχο στοιχείο της διαχείρισης απορριμμάτων, της οποίας η επισκευή (μαζί με τους μπαλοποιητές) κόστισε περίπου 1 εκατ. ευρώ, προσέφυγαν σε πειραματικές και άκαρπου -όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων- αποτελέσματος λύσεις, όπως οι επιλογές των μεθόδων Σούκου και RΑΜ".
"Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ΜΟΛΑΚ βρίσκεται στην περιοχή Μπουρνιά, δίπλα στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων, σ’ ένα χώρο που εδώ και πολλά χρόνια είναι χωροθετημένος γι’ αυτή τη χρήση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που η υπό τον κ. Νίκα δημοτική αρχή έχει εγκρίνει" συνέχισε ο Ι. Θεοφιλόπουλος, που κατέληξε αναρωτώμενος:
"Σαφώς προκύπτουν ερωτήματα για την επίμονη στάση της δημοτικής αρχής, όχι μόνο να αρνείται πεισματικά να λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ, αλλά και να την απαξιώσει. Εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί η δημοτική αρχή δεν προτιμά τη δοκιμασμένη και με τα σχετικά εχέγγυα για την ποιότητα του επεξεργασμένου προϊόντος λύση της ΜΟΛΑΚ, με συνολικό κόστος χαμηλότερο των 40 ευρώ τον τόνο, και κατέφυγε στις αμφιβόλου αποτελέσματος μεθόδους κομποστοποίησης του Σούκου αρχικά, και της RAM στη συνέχεια, με (βεβαρημένο) κόστος 69 ευρώ τον τόνο. Τέλος, μένει να απαντηθεί το ερώτημα αν η δημοτική αρχή θα παραμείνει σταθερά αμετακίνητη και τώρα που ο υπό διαμόρφωση περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων θεωρεί δεδομένο ότι θα παραδίδονται από τις περιφερειακές ενότητες υπολείμματα σκουπιδιών στην (με όποιο τρόπο αποφασιστεί) επεξεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο".
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER