Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 20:37

Πάρκο Σιδηροδρόμων: “Αιτία πολέμου” οποιαδήποτε προσπάθεια της ΓΑΙΑΟΣΕ να το διαχειρίζεται

Γράφτηκε από την

“Αιτία πολέμου” θα αποτελέσει για το Δήμο Καλαμάτας κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. -της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει πλέον τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ- να πάρει πίσω το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε μιλώντας στην “Ε” για το θέμα o δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Παρά το ότι το χρησιδάνειο του χώρου έχει λήξει από το 2002, η δημοτική αρχή ορθώς υποστηρίζει ότι το πάρκο ανήκει στην πόλη και καμία εταιρεία δεν μπορεί να το διεκδικήσει. “Οι Καλαματιανοί θα κατασκηνώσουν μέσα για να μείνει το πάρκο στην πόλη”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας - που διευκρινίζει ότι ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να προβεί σε παρεμβάσεις στο χώρο χωρίς την έγκριση του ΟΣΕ.
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων πάντως, χρόνο με το χρόνο και παρά τα κατά καιρούς μερεμέτια, φθείρεται. Οχι τόσο από την ανθρώπινη παρέμβαση, που δεν το “πληγώνει” τόσο συχνά, όσο κυρίως από την ερήμωση και τη μη αξιοποίησή του - είτε από το δήμο είτε μέσω της παραχώρησής του σε διάφορους φορείς της πόλης. Και το λέμε αυτό γιατί, εάν χώροι του πάρκου είχαν παραχωρηθεί σε συλλόγους και ομάδες δράσης της πόλης, τότε είναι σίγουρο ότι και ο χώρος θα ξαναζωντάνευε μέσω πολλαπλών χρήσεων, αλλά και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις δραστηριότητες θα το προστάτευαν σαν να ήταν το σπίτι τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ομάδες νέων της πόλης που έχουν εδώ και καιρό εκφράσει αίτημα προς τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία ενός χώρου για σκέιτμπορντ και ακροβατική ποδηλασία (bmx) στο χώρο του πατινάζ. Το μόνο που απαιτείται είναι να πέσει βιομηχανικό δάπεδο στο συγκεκριμένο σημείο. Από εκεί και πέρα τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων έχουν δεσμευθεί για τη διατήρηση του χώρου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 
Η εικόνα του πάρκου, το οποίο θα ζήλευαν πολλές ελληνικές και όχι μόνο πόλεις, παρά τις εργασίες συντήρησης που κατά καιρούς πραγματοποιούνται δεν τιμάει την πόλη της Καλαμάτας, που θα έπρεπε να το έχει αναδείξει ως έναν από τους βασικούς πόλους ανάπτυξής της. Οσο από τη μία δεν αναζητούνται τρόποι αξιοποίησης και συντήρησής του μέσα από τις ομάδες που ζητούν να το χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους, και από την άλλη εμείς ως πολίτες συχνά δεν το σεβόμαστε, ο συγκεκριμένος χώρος -που είναι συνδεδεμένος όχι μόνο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης αλλά και με τα παιδικά χρόνια πολλών από εμάς- θα απαξιώνεται μέσα στο χρόνο.

 

 

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος