Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:09

Μειώθηκε 10% στην Καλαμάτα: Τραγική η κατάσταση με το προσωπικό των δήμων

Γράφτηκε από τον

Μειωμένο κατά 10% -σε σχέση με το 2011- είναι το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 462 άτομα, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.



"Τραγική" χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος την κατάσταση στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας -αλλά και στους υπόλοιπους ΟΤΑ της χώρας-, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δήμων από προσωπικό, χωρίς τη δυνατότητα να αναπληρωθούν τα κενά.
Ο Θ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι την ευθύνη για την στελεχιακή αποψίλωση των ΟΤΑ φέρουν, αφ’ ενός ο "Καλλικράτης" που εφαρμόστηκε βεβιασμένα και αφ’ ετέρου τα μνημόνια, τα οποία απαγορεύουν προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων.
Μιλώντας ειδικότερα για τον Δήμο Καλαμάτας ο Θ. Ηλιόπουλος είπε ότι το 2011 αποχώρησαν 44 άτομα, το 2012 έφυγαν άλλοι 26 και το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου έχουν ήδη αποχωρήσει 6:
"Ο δήμος έχει απομείνει με 462 υπαλλήλους, μόνιμους ή αορίστου χρόνου, χωρίς δυνατότητα να αναπληρώσει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, αφού δεν επιτρέπονται προσλήψεις μονίμων" σημείωσε ο αντιδήμαρχος και παρατήρησε:
"Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται, γιατί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ δεν αντιμετωπίζεται με συμβασιούχους 5 και 8 μηνών".
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Ο αντιδήμαρχος, γνωστοποίησε πάντως ότι ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο Καλαμάτας οι διαδικασίες για την πρόσληψη -με συμβάσεις ορισμένου χρόνου- ατόμων που θα καλύψουν ανάγκες έργων, τα οποία χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι δρομολογήθηκε η πρόσληψη 3 ατόμων με ετήσια σύμβαση μίσθωσης έργου, ενός ειδικού γιατρού (παθολόγου ή καρδιολόγου ή γενικού ιατρού) και 2 νοσηλευτών, για το πρόγραμμα τηλεϊατρικής του Δήμου Καλαμάτας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα ήδη απασχολούνται 4 άτομα -και συγκεκριμένα ένας ειδικός καρδιολόγος, ένας ειδικός γιατρός και 2 νοσηλευτές.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε και την πρόσληψη με ετήσια σύμβαση 2 ατόμων για το πρόγραμμα κακοποιημένων γυναικών, ενός κοινωνιολόγου και ενός νομικού, όπως και τη δυνατότητα α­να­νέ­ω­σης των ετήσιων συμ­βά­σε­ων ενός ψυχολόγου και ενός κοι­νω­νι­κού λει­τουρ­γού.
ΕΠΟΧΙΚΟΙ
Στο μεταξύ, από τον Δήμο Καλαμάτας έγινε γνωστό ότι με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, συνηγορεί στο αίτημα του δήμου για την πρόσληψη 29 ατόμων με 8μηνη σύμβαση ως εποχικού προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για 15 εργάτες, 6 οδηγούς και 8 χειριστές μηχανημάτων, για την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Τέλος, από τον δήμο γνωστοποιήθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγεται το θέμα της πρόσληψης 12 διμηνιτών εργατών και 3 διμηνιτών οδηγών βαρέων οχημάτων.
Β.Γ.Μ.