Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 07:50

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Θέλουν "ήπιο" δρόμο το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την

Τις διαβεβαιώσεις που είχε σε συζήτησή του με το γεν. γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα ότι δεν θα υπογράψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το δρόμο Ριζόμυλος - Καλαμάτα χωρίς να λάβει υπόψη του τις προτάσεις τους δήμου, μετέφερε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.

 Σε μια συνεδρίαση που δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος και ανακίνησε το θέμα του δρόμου, οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν να στηρίξουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Σώματος. Τις αποφάσεις αυτές οι οποίες δηλώνουν τη θέληση της πόλης ο δρόμος να μην είναι υπερυψωμένος, αλλά ενταγμένος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μεσσήνης, θα αποστείλουν εκ νέου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα συστάθηκε 7μελής επιτροπή για να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδα των δημοτών αλλά και δημοτικών συμβούλων τάχθηκαν υπέρ της βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου, κι όχι της κατασκευής νέου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης μετά από πρόταση του δημάρχου, ενώ θα επανέλθει το Σώμα σε επόμενη συνεδρίαση για να συζητηθεί εκτενώς. Είχε προηγηθεί μέσω του Τύπου η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Τζώρτζη για συζήτηση του θέματος. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν δημότες και εκπρόσωποι συλλόγων, καθώς και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ζήτησαν και πήραν το λόγο.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ενημερώνοντας το Σώμα για την επικοινωνία του με τον κ. Αγγελάκα, ο οποίος -είπε ο δήμαρχος- τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάρει αποφάσεις ερήμην του δήμου: "Εμείς είμαστε υπέρ της κατασκευής του αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και οι απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, που ζητούν βελτιώσεις". Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμη ότι από επικοινωνία του με τους  αντιπεριφερειάρχες Παν. Αλευρά και Ντίνα Νικολάκου πληροφορήθηκε ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει τροποποιηθεί ή βελτιωθεί -"δεν έχουν γίνει τροποποιητικές ενέργειες που να λύνουν προβλήματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να είναι ο δρόμος είπε: "Πιστεύω ότι είναι σαφές σε όλους ότι μετά και την έγκριση του ΓΠΣ, ένας τέτοιος δρόμος, με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, που περνά από τις ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, δεν ευνοεί την ανάπτυξη που εμείς οραματιζόμαστε για την περιοχή μας". Και τόνισε ότι "ο σχεδιασμός θα πρέπει να σέβεται απόλυτα τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, αλλά και των διαμενόντων".

 

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ

Από την τοποθέτηση του δημάρχου δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. "Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα με δηλώσεις του να προσβάλει τους συνδημότες μου οι οποίοι εκφράζουν τις αγωνίες τους για το μέλλον του τόπου", ανέφερε.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Τζώρτζης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά για να εκφράσει την αγωνία των δημοτών για ό,τι σχεδιάζεται για τον τόπο τους. Και είπε πως τον παραξένεψε το ότι κανείς δεν γνώριζε τίποτα, σε κανένα υπεύθυνο γραφείο, για κάποια εξέλιξη. Και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό "να δημιουργείται κλίμα χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα. Πήγαν να διαμορφώσουν εικόνα αν ο τόπος μας κοιμάται; Πήγαν να κάνουν τεστ για το τι γίνεται στον τόπο μας; Δεν είναι δυνατόν να συζητούν θέματα που αφορούν αποκλειστικά το δήμο μας, και για ποιο δημόσιο συμφέρον μιλάνε όταν από τα 17 χλμ. του δρόμου, τα 13,5 χλμ. περνούν από τον τόπο μας;". Στη συνέχεια ο κ. Τζώρτζης είπε πώς θα πρέπει να είναι ο δρόμος για να μην βλάψει αναπτυξιακά την περιοχή: "Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα γίνει μέσω τουρισμού ήπιας μορφής στα παράκτια, σε μια πολεοδομούμενη περιοχή. Ο δρόμος σταματά τη σύνδεση της "κάτω χώρας" με την "πάνω χώρα" και εμποδίζει την αξιοποίηση και τη λειτουργία όλης της περιοχής".

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπυρόπουλος καταφέρθηκε κατά των μελετητών της ΜΠΕ. Είπε ότι αυτή για την οποία γίνεται η συζήτηση είναι η τρίτη πληρωμένη μελέτη που εκπονήθηκε, ενώ "ήταν ήδη εγκεκριμένο το ΓΠΣ Μεσσήνης και οι μελετητές αγνόησαν και πήραν υπόψη το υπό έγκριση ΓΠΣ Καλαμάτας". Και πρόσθεσε: "Εμείς θέλουμε δρόμους αρκεί να είναι προς το συμφέρον του δήμου μας. Προσωπικά διαμαρτυρήθηκα στο Τεχνικό Επιμελητήριο για τους μελετητές επειδή χρησιμοποίησαν για να την συντάξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά". Ακόμη ο κ. Σπυρόπουλος είπε με έμφαση ότι "καταστρέφεται ο Δήμος Μεσσήνης αν κατασκευαστεί με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ο δρόμος", ενώ ζήτησε η απόφαση του ΔΣ να σταλεί και στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να απαντήσουν "στο ολίσθημα αυτό των μελετητών που καταδικάζει την  ανάπτυξη της περιοχής".

Το λόγο πήρε ακόμη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ο οποίος πρότεινε το ΔΣ να είναι έτοιμο σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι τροποποιήσεις που προτείνουν, για να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Επίσης πήραν το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Τσώνης και Νίκος Κωνσταντέλλος οι οποίοι εξέφρασαν την απορία γιατί το θέμα ανακινήθηκε τώρα. Μάλιστα ο κ. Τσώνης είπε ότι "για μένα και τον κόσμο η λύση είναι μια: ο υπάρχων δρόμος να βελτιωθεί και να συνδέεται με την παραλία με κάθετους δρόμους, με το μισό κόστος". Επιτέθηκε επίσης στο δήμαρχο Καλαμάτας λέγοντας ότι "θέλει να αναπτύξει την Καλαμάτα θάβοντας τη Μεσσήνη".

Η κ. Αδαμοπούλου από την Κίνηση Πολιτών εξέφρασε το φόβο ότι ο δρόμος θα αποκλείσει τις παραλίες. Ο  τ. δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Αβιζιώτης είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να συζητείται ευκαιριακά γιατί άλλοι το ανακίνησαν για τους δικούς τους λόγους, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή και προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου. Ο Στάθης Αναστασόπουλος με ενοχλημένο ύφος χαρακτήρισε τον τρόπο του απαράδεκτο και τον κατηγόρησε ότι θέλει να τορπιλίσει τους ήπιους τόνους, με τους οποίους διεξαγόταν η συζήτηση.