Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 09:10

Παναγιώτα Ντίντα - δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας: Τρίπτυχο στόχων για τη διάσωση της αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από την

 

"Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η μείωση δαπανών μέσα από τον εκσυγχρονισμό διαδικασιών και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας εισροής εσόδων". Το πιο πάνω τρίπτυχο, λέει στην «Ε» η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα -εντεταλμένη για θέματα Πολεοδομίας και Ανάπτυξης- δίνει δυνατότητα να «διασωθεί» η αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

Παράλληλα σημειώνει ότι «οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν λόγο στα κοινά και αυτό το λόγο πρέπει να τον διεκδικήσουν».

 

Συνέντευξη στον

Βασίλη Μπακόπουλο

 

1 Μια γυναίκα στην αυτοδιοίκηση αισθάνεται την ανάγκη ότι πρέπει να αποδείξει κάτι;

«Νομίζω ότι μία γυναίκα της δικής μου γενιάς δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι έχει να αποδείξει και ένας άντρας. Η λογική ότι οι γυναίκες είμαστε σε ''μειονεκτική θέση'' σίγουρα αναφέρεται σε μία άλλη εποχή και σε καμία περίπτωση δεν με αντιπροσωπεύει».

 

2 Οι οικονομικές δυσκολίες είναι δεδομένες, τι ελπίδα έχει η αυτοδιοίκηση να παράγει έργο ουσιαστικό χωρίς τα στοιχειώδη οικονομικά εφόδια;

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική ενίσχυση των δήμων από την κυβέρνηση έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 50% τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να ''διασωθεί'' μέσα από το εξής τρίπτυχο, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μείωση δαπανών μέσα από τον εκσυγχρονισμό διαδικασιών (διαχείριση απορριμμάτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ), αξιοποίηση κάθε δυνατότητας εισροής εσόδων».

 

3 Αρκεί μόνο ο εθελοντισμός και το φιλότιμο για να προχωρήσουν τα πράγματα;

«Σε ορισμένους τομείς είναι αλήθεια ότι ο εθελοντισμός έχει αποφέρει πραγματικά καλύτερα αποτελέσματα από οργανωμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου. Ομως είναι βέβαιο ότι τα πράγματα  γενικά δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς οργανωμένη στρατηγική και σχεδιασμό».

 

4 Δεν είναι πολλοί οι νέοι άνθρωποι που επιδιώκουν να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά πράγματα. Πού θεωρείτε ότι μπορεί να οφείλεται αυτή η απροθυμία;

«Σίγουρα αυτό οφείλεται στη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, όμως η λογική του ''τσουβαλιάσματος'' δεν οδηγεί πουθενά».

 

5 Είναι τα κόμματα ή οι άνθρωποι αυτοί που διαμορφώνουν τις καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες;

«Τώρα πια, σίγουρα οι άνθρωποι».

 

6 Διαφέρει μια γυναικεία ματιά στην αυτοδιοίκηση;

«Νομίζω ότι ένα γυναικείο μάτι (από τη φύση του) απλώς βλέπει πιο πολλά».

 

7 Εχετε πρόβλημα να διαφωνήσετε με επιλογές της δημοτικής αρχής που εκτιμάτε ότι δεν βοηθούν την πόλη;

«Δεν νομίζω ότι θα βρεθώ ποτέ σε αυτό το δίλημμα, αφού κάθε απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πόλη λαμβάνεται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες»

.

8 Ποια διεκδίκηση θεωρείτε κορυφαία για την Καλαμάτα;

«Με δεδομένο ότι πολλές από τις κορυφαίες διεκδικήσεις μας έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται (περιμετρικός, επαναλειτουργία στρατοπέδου, νέο Δημαρχείο κλπ), νομίζω ότι η Ολυμπία Οδός, το ενδονομαρχιακό δίκτυο αλλά και η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου και του λιμανιού είναι οι υποδομές που θα αλλάξουν την πορεία του δήμου μας».

 

9 Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε βιαστικό βήμα κι ότι θα έπρεπε να δοθεί  περισσότερος χρόνος στον «Καποδίστρια». Με ποια άποψη θα τασσόσαστε;

«Πιστεύω ότι ο ''Καλλικράτης'' χρήζει επειγουσών βελτιώσεων, γιατί μας έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες».

 

10 Ποιες δυνατότητες δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην πηγή τους κι όχι από το κέντρο αποφάσεων της έδρας του κάθε δήμου;

«Δυστυχώς, τέτοιες δυνατότητες από το θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχουν, εμείς όμως το ''παλεύουμε'' διατηρώντας δομές σε κάθε έδρα των τέως καποδιστριακών δήμων».

 

11 Αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις και το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο του για να χαρακτηριστεί κάποιος καλός αυτοδιοικητικός;

«Νομίζω ότι οι καλές προθέσεις και το γνήσιο ενδιαφέρον αποτελούν την υγιή βάση που θα πρέπει να έχει κάθε αυτοδιοικητικός. Χρειάζονται όμως επίσης γνώσεις και ικανότητες».

 

12 Σημαντικό κεφάλαιο για το δήμο αποτελούν η πολεοδόμηση περιοχών, όπως το Ασπρόχωμα, η Βέργα, η Μικρή Μαντίνεια, ωστόσο οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις θεωρείτε ότι απειλούν την υλοποίησή τους;

«Σίγουρα οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη των περιοχών αυτών, όμως -όπως και με την Κηπούπολη, έτσι και με αυτές τις μελέτες- είμαστε σε τελικό στάδιο».

 

13 Κάποιοι περιγράφουν τους καλλικρατικούς δήμους ως «απρόσωπους» δήμους, ιδίως σε σχέση με τους μικρότερους ΟΤΑ που συνενώθηκαν με αυτόν της έδρας. Εχει βάση αυτός ο ισχυρισμός;

«Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για τους άλλους δήμους, αλλά σε ό,τι αφορά στο Δήμο Καλαμάτας νομίζω ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν ισχύει. Ολοι έχουμε τις πόρτες μας ανοιχτές για τους δημότες, με πρώτο το δήμαρχο που καθημερινά δέχεται δεκάδες συμπολίτες μας».

 

14 Πόσο κοντά βρίσκεται στην αλήθεια ο ισχυρισμός ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιπλέον δυσκολίες λόγω της μεγάλης του έκτασης και του “δύσκολου” ανάγλυφου;

«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Η φυσιογνωμία του δήμου μας και ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας αλλά και πολλών άλλων φυσικών ομορφιών είναι μία πολύτιμη ''προίκα''».

 

15 Τη στιγμή που οι συνενωμένοι δήμοι διαμαρτύρονται για ελάχιστα έργα, στην έδρα του δήμου υπάρχουν διαμαρτυρίες για έργα βιτρίνας. Ποιοι έχουν δίκιο τελικά;

«Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί ανήκουν σε αυτούς που θέλουν να κάνουν χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση. Η Καλαμάτα προσδοκά για τα επόμενα χρόνια να γίνει μία τουριστική περιοχή διεθνούς εμβέλειας. Αλήθεια, αυτό πώς θα επιτευχθεί; Χωρίς κάποια βασικά έργα αισθητικής αναβάθμισης και βελτίωσης της προσβασιμότητας; Επίσης, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά διαμερίσματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σ’ αυτά έχουν ενταχθεί μέσω ΕΣΠΑ σημαντικά έργα, τα οποία ξεκινούν άμεσα».

 

16 «Για όλα φταίει το Δημόσιο» υποστηρίζουν διάφοροι, μεταξύ των οποίων ορισμένα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικοί. Εχουν δίκιο;

«Φυσικά και όχι, παντού υπάρχουν αυτοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αυτοί που την απαξιώνουν».

 

17 Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συντελείται σε καθημερινή βάση, θεωρείτε ότι αρκούν μερικά «αντισταθμιστικά» οφέλη για να «μηδενίσουν» τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;

«Πιστεύω ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι νέες γενιές είναι πιο ευαισθητοποιημένες στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό αναγκαστικά θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων».

 

18 Είσαστε ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο;

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αρκεί ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει το ρόλο και το καθήκον του».

 

19 Πότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι νιώθει δικαιωμένος ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης;

«Οταν έχει εργαστεί σκληρά για πάει μπροστά ο τόπος του και αυτό τυγχάνει της αναγνώρισης και της αποδοχής των συνδημοτών του».

 

20 Παρά τη γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, εσείς αποφασίζετε να συμμετέχετε στα κοινά, θέλοντας ίσως να δώσετε κάποιο μήνυμα;

«Το μήνυμα που υποδηλώνει η ενεργή συμμετοχή μου στα κοινά είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν λόγο στα κοινά και αυτό το λόγο πρέπει να τον διεκδικήσουν».

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Παναγιώτα Ντίντα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Εχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων. Γνωρίζει 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά).

Εχει εργαστεί ως μηχανικός σε ιδιωτικές εταιρείες, στη ΔΕΗ,  στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ενώ τώρα διατηρεί το δικό της τεχνικό γραφείο. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Σκιαδόπουλο προϊστάμενο του τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Μεσσηνίας.