Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 18:20

Εξαγορά οικήματος δίπλα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Την εξαγορά του οικήματος στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου όπου έχει ανεγερθεί το Μέγαρο Χορού ενέκρινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

 

Οπως εξήγησε στο Σώμα η εισηγήτρια Παναγιώτα Ντίντα, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αρμόδια για θέματα πολεοδομίας και ανάπτυξης, η εξαγορά θα γίνει με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη και η τιμή θα προκύψει από την αντικειμενική αξία που ισχύει στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, με βάση τα στοιχεία από τη ΔΟΥ Καλαμάτας.

Η εξαγορά γίνεται, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου, στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης.

Παράλληλα, με αφορμή σχετική παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα -ο συνδυασμός του οποίου, όπως επίσης η “Πρωτοπορία” και το “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”, υπερψήφισε την εξαγορά- ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι “δεν υφίσταται σύγκρουση” του δήμου με την οικογένεια των ιδιοκτητών του χώρου στον οποίον έχει ανεγερθεί το Μέγαρο Χορού, αλλά “με τους εκκαθαριστές και τις τράπεζες”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πρόκειται για “μια ιστορία που μπορεί να γίνει πολύ πονεμένη”, ξεκαθάρισε όμως ότι η δημοτική αρχή είναι “έτοιμη να στηρίξει τα συμφέροντα του δήμου και τις αποφάσεις των τότε Δημοτικών Συμβουλίων”.

Ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας ζήτησε, προκειμένου να ψηφίσει θετικά για την εξαγορά του συγκεκριμένου οικήματος, να υπάρξει ρητή δέσμευση από την πλευρά του ιδιοκτήτη πως δεν θα εγείρει άλλες απαιτήσεις μετά την εκταμίευση του τιμήματος. Από το ΔΕΠ, ο Σπ. Μωρακέας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων στο σχέδιο πόλης που κινδυνεύουν να χαθούν για τον δήμο -μετά από προσφυγές ιδιοκτητών- λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην αξιοποίησή τους, επειδή δεν υπάρχουν πιστώσεις. Ζήτησε δε να υπάρξει από την πλευρά της δημοτικής αρχής μια κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των χώρων αυτών, ώστε να κινηθεί ο δήμος στη διεκδίκηση των σχετικών πιστώσεων που θα επιτρέψουν την αξιοποίησή τους.

Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ο Τάσος Νιάρχος δήλωσε ότι συμφωνεί μεν με την εξαγορά, αλλά δήλωσε ''λευκό'' υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί επιλεκτικά ως προς τους ποιους χώρους διεκδικεί.

Β.Γ.Μ.