Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 22:33

Εφθασε η μελέτη για το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου - 3,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ ζητάει ο δήμος

Γράφτηκε από την
Εφθασε η μελέτη για το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου - 3,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ ζητάει ο δήμος

Στα χέρια του Δήμου Καλαμάτας έφθασε η μελέτη που αφορά στη συντήρηση και την αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου στο διατηρητέο κτήριο Εφεσίων, το οποίο φιλοξενούσε για πολλά χρόνια το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

 

Το διατηρητέο έχει παραχωρηθεί από το Γαλλικό Δημόσιο κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος έχει υποβάλει αίτημα να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση -έργο προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη- από πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ.

Ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας προωθεί την εγκατάσταση, στο εν λόγω κτήριο, του Μουσείου της Πόλεως της Καλαμάτας, του Μουσείου Παλαιτύπων, των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Γαλλικού Προξενείου.

Στο μεταξύ, όπως δημοσιοποίησε ο δήμος, στη μελέτη -μεταξύ άλλων- «προτείνεται η επιτόπου διατήρηση και αποκατάσταση όλων των οροφογραφιών και φριζών, καθώς και των παραστάδων των τοίχων.

Πριν από κάθε άλλη εργασία, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης των οροφογραφιών και τοιχογραφιών.

Οι οροφογραφίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα κακής πρόσφυσης στο υπόστρωμα και αποσάθρωσης του κονιάματος και υπάρχει κίνδυνος να αποσπαστούν, ενώ υπάρχουν και διάκοσμοι οι οποίοι κυριολεκτικά αιωρούνται.

Απαιτούνται, καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας, αφαίρεση αλάτων και βιολογικών επικαθίσεων, στερέωση απολεπισμένου ζωγραφικού στρώματος, στερέωση υποστρώματος οροφής, στερέωση υποστρώματος φριζών και παραστάδων, καθώς και αισθητική αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου, χρωματική αναπαραγωγή του και σύνθεση των σπαραγμάτων του διακόσμου αυτού, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο υπόγειο του κτηρίου.

Προτείνεται επίσης η συντήρηση των κλιμακοστασίων, τα οποία διαθέτουν χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα».


NEWSLETTER