Κυριακή, 05 Μαϊος 2013 12:34

15 μηνύσεις σε ιδιοκτήτες αδέσποτων αγελάδων στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την
15 μηνύσεις σε ιδιοκτήτες αδέσποτων αγελάδων στον Ταΰγετο

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι αρμόδιος για τη... σύλληψη των αδέσποτων γελαδιών που προκαλούν ζημιές στον Ταΰγετο, βάσει του νόμου που ισχύει από πέρυσι: Αυτό επισημαίνει ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας μιλώντας στην "Ε", με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία κατοίκων των ορεινών χωριών και την έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας. Οπως ενημέρωσε την Εισαγγελία ο κ. Κατσίποδας, το Δασαρχείο έχει υποβάλει 15 μηνύσεις σε βάρος 4-5 διαφορετικών ιδιοκτητών αδέσποτων και ανεπιτήρητων γελαδιών και κατσικιών, από το 2010, και για όλες τις περιπτώσεις έχει ενημερωθεί εγγράφως ο δήμος. Από το σύνολο των μηνύσεων, οι 7 υποβλήθηκαν το 2012, μία το 2011 και 6 το 2010.

 

Οπως εξηγεί ο δασάρχης, βάσει του νόμου οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ζώων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης, σφαγής ή επιστροφής τους στον ιδιοκτήτη τους. Για το σκοπό αυτό οι δήμοι οφείλουν να έχουν κτηνοτροφική μονάδα, καθώς επίσης εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα ζώα που από τη σήμανσή τους διαπιστώνεται ότι έχουν ιδιοκτήτη, εάν εντός 10ημέρου ο ιδιοκτήτης δε τα παραλάβει, τότε περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων τους γίνεται από το δήμο με πλειστηριασμό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν δωρεάν σε φορείς, με φιλανθρωπικό σκοπό.

Οσον αφορά τα πρόστιμα, ο ιδιοκτήτης -σύμφωνα με τη σήμανση που φέρει το ανεπιτήρητο ζώο- ο οποίος θα θελήσει να παραλάβει το ζώο από το δήμο, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 50 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα βοοειδή. Καταβάλλεται δε το ποσό των 10 ευρώ για κάθε μέρα παραμονής του ζώου στο στάβλο του δήμου.

Απ' όσο γνωρίζει ο κ. Κατσίποδας, μόνο σε μία περίπτωση κλήθηκε η αρμόδια επιτροπή να επιβάλει πρόστιμο, όταν 4 γελάδια μπήκαν στο χώρο του Δασονομείου Αρτεμισίας. Τα ζώα, που δεν έφεραν σήμανση, αποδόθηκαν σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη αφού εκείνος πλήρωσε συνολικό πρόστιμο 50 ευρώ στο δήμο, σύμφωνα με το παραστατικό της επιτροπής που έχει κοινοποιηθεί στο Δασαρχείο.

Ο δασάρχης εκτιμά πως εάν ο δήμος ενεργοποιηθεί και προχωρήσει στις... συλλήψεις ζώων, με σκοπό την εκποίηση ή τη διάθεσή τους για φιλανθρωπικό σκοπό, τότε εκτιμά πως πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να τα θέσουν υπό επιτήρηση.

Κ.Δ.


NEWSLETTER