Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 20:38

Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος

Γράφτηκε από τον

Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι.

Επίσης, ζητεί να ανακληθεί άμεσα, η εγκύκλιος που έχει αποσταλεί από το υπουργείο για τη Δημοτική Κοινότητα Χώρας -έχει αποσταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο προς τους συμβολαιογράφους και λοιπούς εμπλεκόμενους να προσδιορίζουν τις αξίες των αγροτεμαχίων που έχουν ενταχθεί στο Γ.Π.Σ. Χώρας- γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα υπερφορολόγησης των εκτός σχεδίου και εντός Γ.Π.Σ. αγροτεμαχίων της πόλης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πετρόπουλος παρατήρησε ότι «οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότατες». Μας ενημέρωσε πως πρόσφατα σε συνάντηση δημοτών στη Χώρα με τεχνικούς, λογιστές, συμβολαιογράφους τονίστηκε ότι «όλα αυτά επηρεάζουν σοβαρότατα και την εξέλιξη της περιοχής μας, καθώς είμαστε στο στάδιο Β της μελέτης επέκτασης του σχεδίου πόλης. Με την πράξη εφαρμογής που οι δημότες θα πρέπει να συνεισφέρουν σε γη και σε χρήμα, δε θα μπορούν, γιατί αυτές οι τιμές (1.100 ευρώ το τ.μ.) είναι απαγορευτικές, εξουθενωτικές. Σκεφτείτε τι πρέπει να δώσει κάποιος με 10 στρέμματα». Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι «ο δήμος θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να μειωθούν αυτές οι τιμές. Ο δήμαρχος προτίθεται να προβεί σε όλες τις πολιτικές ενέργειες και πιέσεις που πρέπει». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «στις επαφές μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες στα υπουργεία, μας είπαν πως ό,τι και να κάνετε, δεν έχει νόημα» και πρόσθεσε πως «στο υπουργείο Οικονομικών έχουν οριστεί επιτροπές που θα αξιολογήσουν και τις προτάσεις των δήμων». Σημείωσε ότι το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών «αφορά όλο το δήμο και όλη τη Μεσσηνία. Είναι πολλαπλάσιες οι αντικειμενικές αξίες από την πραγματική». Ανέφερε ότι «ο Δήμος Νέστορος το 2010 δεν είχε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών» και πρόσθεσε: «Αλλοι δήμοι εισακούστηκαν και άλλοι όχι. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε επιτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα καταθέσουν προτάσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν ίδιες τιμές σε αναπτυσσόμενες και φθίνουσες περιοχές. Δε θα μπορεί να γίνει αγοραπωλησία, μεταβίβαση, ούτε να φτιαχτούν οικοδομές. Η Πολιτεία δε θα μπορεί να εισπράξει φόρους. Κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει, θα είναι επώδυνη και οικονομικά δυσβάστακτη η περιουσία που θα έχει».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης που είχε την πρωτοβουλία για την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «αποφασίσαμε όλοι μαζί να αντιδράσουμε. Και πρέπει να αντιδράσουν όλοι οι δήμοι. Σχεδιάζουν νέες τιμές το καλοκαίρι και το πιο πιθανό είναι να θελήσουν να τις ανεβάσουν». Διευκρίνισε ότι «μέχρι τώρα ασχολούνταν μόνο όσοι πωλούσαν και αγόραζαν. Τώρα, όμως, που θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία, από τις τιμές αυτές θα εξαρτάται το τι θα πληρώνουμε. Με μια μικρή περιουσία θα εμφανίζεται κάποιος να είναι πλούσιος».

Ενδεικτικά ανέφερε τα 1.100 ευρώ το τ.μ. στη Χώρα, τα 1.000 ευρώ το τ.μ. στο Βασιλίτσι και τα 600 ευρώ σε οικισμούς που δεν κατοικούνται.

«Με κάποιους συντελεστές που βάζουν, οικόπεδα δε θα πέφτουν κάτω από 100.000 ευρώ το στρέμμα», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Ενα ψήφισμα που βγάλαμε χθες, δε φθάνει. Πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση και να γίνουν προτάσεις από τους δήμους».

Για την περίπτωση της Χώρας είπε ότι «με την εγκύκλιο που έχει σταλεί, ιδιοκτησίες στο ΓΠΣ φορολογούνται σαν να είναι εντός σχεδίου» και σημείωσε: «Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Είναι πέρα από κάθε λογική, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε όσους έχουν ακίνητα, χωράφια μέσα στο ΓΠΣ. Τα καινούργια χαράτσια, αν ισχύσουν όπως τα πηγαίνουν, θα έχουμε πολλά προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν να πληρώσουν και θα προτιμούν να τα δίνουν στην Εφορία».