Κυριακή, 12 Μαϊος 2013 08:10

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι εξυπηρετεί συμφέροντα

Γράφτηκε από τον

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Εντάσεις και πλήθος από υπονοούμενα για «συμφέροντα» της δημοτικής αρχής χαρακτήρισαν την -εκτός ημερησίας διάταξης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας- συζήτηση για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του ενοικιαστή περιπτέρου στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Φραντζή.

Η διοικητική αποβολή -που εγκρίθηκε με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και μόνο, ενώ οι μειοψηφίες καταψήφισαν- προκύπτει λόγω της ανάκλησης της άδειας εκμετάλλευσης του περιπτέρου, η θέση του οποίου στο συγκεκριμένο σημείο παύει να υφίσταται σύμφωνα με τη νέα χωροθέτηση περιπτέρων που έχει κάνει η δημοτική αρχή.

Οι μειοψηφίες του Σώματος επέκριναν ευθέως τη δημοτική αρχή για «ειλημμένη απόφαση» και ισχυρίστηκαν πως η ενέργειά της αποσκοπεί να εξυπηρετήσει επιχείρηση που λειτουργεί στην πιο πάνω γωνία, έτσι ώστε να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «απλώς εφαρμόζεται ο νόμος», ενώ απέδωσε «αυριανισμό» στις μειοψηφίες αρνούμενος κατηγορηματικά τις αιτιάσεις που αυτές διατύπωσαν για «σχέσεις» μεταξύ του ίδιου και των ιδιοκτητών της επίμαχης επιχείρησης:

«Θα ήταν προτιμότερη μια συζήτηση χωρίς ύβρεις και υπονοούμενα. Ας μην επανέλθουμε στην εποχή του ''αυριανισμού''. Δεν έχω καμία επαγγελματική ή άλλης φύσης σχέση με τους ιδιοκτήτες του καταστήματος. Αν υπάρχουν άλλα στοιχεία, παρακαλώ να κατατεθούν στον εισαγγελέα» δήλωσε.

Η αρχική ένταση δημιουργήθηκε όταν η δημοτική αρχή -διά της εισηγήτριας Παναγιώτας Ντίντα- ζήτησε να συζητηθεί το θέμα αυτό ως κατεπείγον.

Στο αίτημα αντέδρασαν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Σώματος, υποδεικνύοντας ότι από κανένα σημείο της εισήγησης δεν προέκυπτε ο πιο πάνω χαρακτηρισμός του θέματος. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός ως «κατεπείγοντος» παρέμεινε -καθώς έτσι εκτίμησαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, υπερψηφίζοντας στη σχετική ψηφοφορία.

Η Π. Ντίντα, στην εισήγησή της, ανέφερε ότι η άδεια του περιπτέρου ανακλήθηκε καθώς η ιδιοκτήτρια φέρεται να έχει απολέσει, εδώ και αρκετά χρόνια, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις:

«Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος διατήρησης της μίσθωσης όταν η άδεια έχει ανακληθεί» είπε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, λέγοντας ότι στον ενοικιαστή δόθηκε από τη δημοτική αρχή ένας μήνας για να διαθέσει το εμπόρευμα και να φύγει από το περίπτερο.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, λέγοντας ότι «το θέμα έχει κλείσει διοικητικά, τόσο σε επίπεδο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα οποία παρενέβησαν μετά από ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος της ιδιοκτήτριας. Η διερεύνηση που ακολούθησε κατέληξε στην αφαίρεση της σύνταξης που λάμβανε η ιδιοκτήτρια και των όποιων δικαιωμάτων της να διαθέτει άδεια περιπτέρου. Η δημοτική αρχή δεν έχει κανέναν λόγο να τα βάζει με την ιδιοκτήτρια ή τον εκμισθωτή του περιπτέρου» υποστήριξε ο δήμαρχος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν ο δήμος δεν ενεργήσει, προκύπτει για τους αρμόδιους αιρετούς το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Επίθεση στον δήμαρχο εξαπέλυσε και ο ενοικιαστής του περιπτέρου κατηγορώντας τον πως «δεν τήρησε το λόγο του, ότι για τρία χρόνια το κατάστημα δεν θα έβγαζε τραπεζοκαθίσματα», κάτι που -όπως είπε- δεν ισχύει, αφού ήδη υπάρχουν: «Πόσες φορές έχει ελέγξει η Δημοτική Αστυνομία το κατάστημα;» ρώτησε ο ενοικιαστής, υποστηρίζοντας ότι ούτε για την προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον είχε ενημερώσει η δημοτική αρχή, ώστε να έρθει σε αυτή προετοιμασμένος και με τον δικηγόρο του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά την ονομαστική ψηφοφορία -με την οποία εγκρίθηκε η διοικητική αποβολή- ο Θ. Μπρεδήμας επιφυλάχθηκε να φέρουν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα στο Σώμα σχετικά με την κατάχρηση, όπως είπε, από τη δημοτική αρχή του όρου «κατεπείγον» σε πολλά θέματα.