Κυριακή, 12 Μαϊος 2013 08:15

Υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές αν υπάρχει ξεχωριστή λίστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οιχαλίας Ηλίας Σακελλαριάδης

Γράφτηκε από την

"Την κύρια ευθύνη την έχει ο δήμαρχος, ο οποίος από την αρχή δεν έθεσε πάνω στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την πλειοψηφία", σημειώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Ηλίας Σακελλαριάδης, για τις έριδες και τις αντιπαλότητες στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας. Επισημαίνει πως θα είναι παρών στις εκλογές του 2014, ακόμα και ως υποψήφιος δήμαρχος «αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με ξεχωριστή λίστα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων». Και παρατηρεί ότι «αν δεν ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση ικανοί και τίμιοι άνθρωποι, που μέχρι σήμερα απαξιούν να ασχοληθούν, η αυτοδιοίκηση θα χωλαίνει».

 

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη

1 Τελικά ο "Καλλικράτης" ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που καλλιέργησε; Ή δικαίωσε αυτούς που αντιδρούσαν στη δημιουργία του;

«Ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κάθε αλλαγή στον τρόπο διοίκησης στην αρχή προκαλεί κραδασμούς. Ομως, όσοι δήμοι με ικανότητα και ευθύνη βρήκαν το βηματισμό τους, έθεσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Τελικά ναι στον "Καλλικράτη", όταν διοικείται από άξιους».

 

2 Η κρίση και τα μνημόνια είναι οι μόνες αιτίες για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αυτοδιοίκηση;

«Η κρίση και τα μνημόνια είναι η μία αιτία. Η άλλη αιτία είναι το ανθρώπινο δυναμικό, που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση. Αν δεν ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση ικανοί και τίμιοι άνθρωποι, που μέχρι σήμερα απαξιούν να ασχοληθούν, η αυτοδιοίκηση θα χωλαίνει».

 

3 Οι αιρετοί έχουν ρόλο και ευθύνη; Θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει την κατάσταση;

«Και ευθύνη και ρόλο έχουν. Και είναι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα πράγματα».

 

4 Κάνοντας την αυτοκριτική σας ως πρόσωπο και ως συνδυασμός είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της Δημοτικής Αρχής;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που με πονάει. Και ασφαλώς δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του συνδυασμού μας. Οσον αφορά τον εαυτό μου δε θέλω να περιαυτολογήσω. Οι συμπολίτες μου που παρακολουθούν την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα με κρίνουν».

 

5 Τι φταίει για τις έριδες και τις αντιπαλότητες στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας; Επηρεάζουν τη λειτουργία και το παραγόμενο έργο στο δήμο;

«Την κύρια ευθύνη την έχει ο δήμαρχος, ο οποίος από την αρχή δεν έθεσε πάνω στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την πλειοψηφία και δεν έδωσε το στίγμα του τρόπου που θα πορευτούμε. Φταίει, επίσης, η ανομοιογένεια του συνδυασμού που προέκυψε από την απόφαση του δημάρχου να θέσει στο ψηφοδέλτιο την τελευταία στιγμή άτομα που από τότε μας έκαναν άνω - κάτω. Επίσης, υποψιάζομαι ότι ο δήμαρχος υποσχέθηκε περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να υλοποιήσει με τους υποψηφίους του».

 

6 Την αντιπολίτευση πώς την κρίνετε;

«Θεωρώ ότι και η αντιπολίτευση έχει το δικό της μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση, είναι μια συνηθισμένη αντιπολίτευση».

 

7 Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει την άποψη ότι δε θα έπρεπε να δημιουργηθεί ο Δήμος Οιχαλίας;

«Θα απαντούσα ότι η Ελλάδα μας δεν έχει πολύ καλύτερη εικόνα διακυβέρνησης και συνεδριάσεων της Βουλής. Τι σημαίνει λοιπόν, ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται ως κράτος;».

 

8 Ποια έργα και δράσεις έχουν μείνει πίσω και γι’ αυτά το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής πρέπει να ενταθεί;

«Και έργα ζωτικής σημασίας που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά κυρίως η προοπτική ένταξης έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

 

9 Συμφωνείτε μ’ αυτούς που λένε ότι ο "Καλλικράτης" οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου;

«Για την ερήμωση της υπαίθρου φταίει το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοσε η κεντρική διοίκηση, δηλαδή οι κυβερνήσεις».

 

10 Η αντίδραση για το Παλιοροβούνι είναι καθολική; Πώς μπορεί να λυθεί το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών;

«Εδώ παίζονται συμφέροντα και δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο καθένας, τι λέει στο προσκήνιο και τι στο παρασκήνιο. Εγώ θα πω ό,τι θα έκανα αν ήμουν δήμαρχος: Θα νοίκιαζα μερικά πούλμαν και θα πήγαινα με όλο το Συμβούλιο και όσους πολίτες ήθελαν στη Λακωνία, όπου γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων, παρόμοια με αυτή που θέλουν να δημιουργήσουν στο Παλιοροβούνι. Μετά θα καλούσα σε ανοιχτή συγκέντρωση τους κατοίκους και τους παράγοντες της περιοχής και μαζί θα αποφασίζαμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αρνητικά και ίσως κάποια θετικά πράγματα για το δήμο».

 

11 ΒΙΠΕ Μελιγαλά: Τα πυρηνελαιουργεία είναι το μόνο πρόβλημα; Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και η ΒΙΠΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής;

«Τα πυρηνελαιουργεία είναι ένα μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα. Ηταν λάθος η επιλογή της λειτουργίας τους στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν, όμως και άλλες βιομηχανίες που μπορούν να λειτουργήσουν στη ΒΙΠΕ και δεν έχουν μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αυτό θα πρέπει να είναι και η επιδίωξή μας».

 

12 Χρειάζεται στον αυτοκινητόδρομο κόμβος στην περιοχή του Μελιγαλά;

«Λέω ότι από την αρχή έπρεπε να είχε σχεδιαστεί κόμβος στην περιοχή του Μελιγαλά. Τώρα ας γίνει -αν όχι κόμβος- τουλάχιστον έξοδος».

 

13 Επικούριος Απόλλωνας και Αγία Θεοδώρα έχουν αξιοποιηθεί όσο πρέπει; 

«Δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση. Μου θύμισες, όμως, τι είχα ως πρώτο στόχο, αν θα εκλεγόμουν δήμαρχος στον καποδιστριακό Δήμο Ανδανίας το 2002. Σκεφτόμουν να ενωθούν Αγία Θεοδώρα - Επικούριος Απόλλωνας - Αρχαία Μεσσήνη τρία μεγάλα μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα, τα οποία είναι αποκομμένα το ένα από το άλλο. Το όνειρό μου ήταν να συνδεθούν αυτά τα μνημεία με καλό οδικό άξονα. Η επισκεψιμότητα τότε θα πολλαπλασιαζόταν και ο τότε Δήμος Ανδανίας και σήμερα ο Οιχαλίας, θα βρισκόταν στο κέντρο του τριγώνου αυτού. Ο δρόμος Δασοχώρι - Διμάνδρα πρέπει να γίνει άσφαλτος άμεσα, για να πούμε ότι ξεκινήσαμε κάτι».

 

14 Χρίσμα και κομματική στήριξη είναι απαραίτητα σ’ ένα συνδυασμό, έστω και στο Δήμο Οιχαλίας, για να κερδίσει τις εκλογές;

«Πιστεύω ότι όποιος πάρει χρίσμα, θα χάσει τις εκλογές. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα κόμματα, γιατί διέψευσαν τις προσδοκίες τους».

 

15 Η υγεία νοσεί. Ως γιατρός που ζει από μέσα τα προβλήματα, πώς κρίνετε την κατάσταση; Υπάρχει λύση;

«Οπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έτσι και το ΕΣΥ είναι στην εντατική. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Και για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση. Το θέμα είναι μεγάλο και δεν αναλύεται σε λίγες σειρές».

 

16 Ο κόσμος στα χωριά ζει στην ανασφάλεια από την αύξηση της παραβατικότητας. Είναι ζήτημα αστυνόμευσης κι ενίσχυσης του προσωπικού;

«Η κρίση και η φτώχεια αυξάνουν την παραβατικότητα, καθώς και η ελαστική εφαρμογή των νόμων. Ασφαλώς η παραβατικότητα γίνεται πιο εύκολη και πιο συχνή, λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού».

 

17 Τα μνημόνια έχουν οδηγήσει στην ύφεση και στη φτώχεια. Υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα και να έρθει η ανάπτυξη;

«Εγώ θα το πω ξεκάθαρα: Η Ελλάδα όσο πιο γρήγορα πάει στην πτώχευση και την επιστροφή στη δραχμή, τόσο γρηγορότερα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η συνταγή που εφαρμόζουν σήμερα, οδηγεί στο κάθε χθες και καλύτερα. Και ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι γωνιακό μαγαζί κι έχει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη».

 

18 Το δικομματικό μεταπολιτευτικό μοντέλο κατέρρευσε. Ποιο είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά; Αποτελούν λύση οι κυβερνήσεις συνεργασίας;

«Θα έλεγα ότι μετά από τα διδάγματα που πήραμε τα τελευταία χρόνια με το σαθρό πολιτικό σκηνικό και τη διαφθορά των πολιτικών, θα πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι πολίτες τα κριτήρια που ψηφίζαμε και τότε πιστεύω ότι θα βελτιωθούν και αυτοί που μας κυβερνούν. Και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα είτε με μονοκομματικές είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας».

 

19 Τι θα λέγατε σε νέους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν στην επαρχία. Υπάρχει προοπτική κι ελπίδα;

«Η επαρχία είναι ένα αποκούμπι. Μ’ αυτή τη λογική όποιος δεν έχει προοπτική στην Αθήνα, πρέπει να γυρίσει στο χωριό του. Θα πρέπει, όμως, άμεσα να παρθούν μέτρα από τις επόμενες κυβερνήσεις, που θα βοηθούν στην ανάπτυξη της επαρχίας».

 

20 Ο Ηλίας Σακελλαριάδης θα ασχοληθεί ξανά με την αυτοδιοίκηση; Υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014;

«Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με ξεχωριστή λίστα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, θα είμαι παρών. Αν γίνουν με το υπάρχον σύστημα, θα εξαρτηθεί η υποψηφιότητά μου από τους πολίτες που θα με πλαισιώσουν. Θεωρώ ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι ομαδική από ανθρώπους ικανούς και απαραίτητα καθαρούς».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ηλ. Σακελλαριάδης - πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, είναι γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Πρωταθλητής στο επί κοντώ με ρεκόρ 5,40 μέτρα, μέλος της εθνικής ομάδας στίβου τις δεκαετίες ’70 και ’80 και πρώτος βαλκανιονίκης το 1978. Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωταθλητών Ελλάδας 1977 - 1982. Διευθυντής στο Κ.Υ. Αστρους για 6 χρόνια και στο Κ.Υ. Λεωνιδίου για 3 χρόνια. Υποψήφιος δήμαρχος το 2002 στο Δήμο Ανδανίας και πρώτος δημοτικός σύμβουλος το 2010 στον καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας.